TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

sobota, 21 czerwca 2014

Obiad kotlet mielony ziemniaki buraczki zasmażane



















Kotlet mielony ziemniaki buraki zasmażane

Obiad kotlety mielone buraki zasmażane,ziemniaki
                        Przepis na 8-10 osób lub na dwa dni obiadu dla 4-5 osób.
                       Składniki
Mięso wieprzowe bez kości
szynka,karczek lub łopatka  800-1000 g
Cebula 100 g
Jajko 1 szt
Szklanka bułki tartej 150 g
Sól pieprz do smaku.
Olej oliwa do smażenia 
Buraki ok. 1000 g
Cebula  2 szt 100 g
Masło 50 g
Kminek lub zielony koperek
cukier do smaku.
Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Ziemniaki około 1000 g jak
na 4-5 osób.
2000 g gdy 8-10 osób
                         Sposób wykonania
Myjemy buraki i nastawiamy do gotowania.Mięso kroimy w mniejsze kawałki by weszły do maszynki do mięsa,mielimy z obraną cebulą i czosnkiem-dodajemy jajko przyprawy trochę bułki tartej do zagęszczenia.Wyrabiamy na jednolita masę.Porcjujemy-obtaczamy w tartej bułce i formujemy.Obrane dwie cebule kroimy w kostkę smażymy na ciemno złoto-do usmażonej cebuli dodajemy ugotowane rozdrobnione buraki,sól,pieprz,kminek,kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.Zasmażamy.Gdy zaczniemy smażyć kotlety nastawiamy też ziemniaki do gotowania.Gotowe nakładamy na talerze.
                             Smacznego.