Frytki ziemniaczane domowe
Składniki na ziemniaki frytki słomka na 1000 g
Ziemniaki najlepsze podłużne stare 4200 g
Olej smalec lub inny tłuszcz do smażenia 500 g
Sól do smaku
Składniki na ziemniaki frytki krążki na 1000 g
Ziemniaki najlepsze podłużne stare 4000 g
Olej smalec lub inny tłuszcz do smażenia 300 g
Sól do smaku
Składniki na ziemniaki frytki cząstki na 1000 g
Ziemniaki najlepsze podłużne stare 2500 g
Olej smalec lub inny tłuszcz do smażenia 200 g
Sól do smaku
Sposób wykonania
Obrane umyte ziemniaki kroimy w zależności od kształtu-dokładnie odsączamy.Smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor-gdy musimy wcześniej przygotować większą ilość-usmażone póżniej jeszcze raz smażymy na rumiano.Jak chcemy teraz to smażymy od razu na rumiano-partiami by były zanurzone w gorącym tłuszczu.Gdy rumiane odsączamy z nadmiaru tłuszczu i zaraz podajemy na ogrzanym talerzu lub półmisku oprószone solą,gdyż szybko wiodczeją-tracą sztywność.
Smacznego
Podana ilość tłuszczu faktyczne zużyta do smażenia.