TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

czwartek, 19 czerwca 2014

Pierogi ruskie ciasto farsz









                          Pierogi ruskie

Ciasto na pierogi
                 Na 1 kg   surowego ciasta.
Mąka pszenna wrocławska,krupczatka 
lub tortowa-nigdy poznańska jest za bardzo kleista.                                                                      
                                                                     700 g
Jaja  1 szt                                                          50 g        
Woda mineralna lub mleko                                    300g
Szczypta soli
Łyżka masła
                     Sposób wykonania
Mąkę przesiać wbić świeże jajko zarabiać dodając po trochę wody lub mleka oraz roztopione masło i szczyptę soli.Silnie i starannie wyrobić ciasto.Dobrze wyrobione ciasto powinno odstawać od naczynia
a przekrojone powinno być lśniące,jednolite  usiane drobnymi otworkami.Przepis w długo-letniej praktyce sprawdzony.
  Weryfikowany przepis
       na pierogi "ruskie"
       ciasto na pierogi:
            półprodukt
mąka wrocławska lub 
krupczatka               700g
jajko     1szt              50g
woda lub mleko ok     300g
można dodać 
1 dużą  łyżkę masła                 
             Wydajność
ciasto pierogowe surowe
               1000g

              Sposób wykonania
Do przesianej mąki wbić jajo,dodać roztopione masło zarabiać wlewając po trochę wody lub mleka.
Ciasto silnie i starannie wyrobić.Ciasto dobrze wyrobione po przekrojeniu powinno być lśniące,jednolite,usiane drobnymi otworkami.
                 Pierogi "ruskie"
Składniki
Ciasto pierogowe w/g
przepisu              380g
             Farsz
Ziemniaki            450g
Ser biały             300g
Olej lub oliwa        50g
Cebula                 50g
Masło do polania    50g
Sól i pieprz w/g smaku     
        Wydajność
Nadzienie            550g 
Uformowane pierogi
40 szt.                920g
Gotowe pierogi 1000g
Porcja                250g   

                               Sposób wykonania
Ziemniaki obrać i ugotować.Można też dla lepszego smaku ugotować w łupinach.Utłuc l gdy są jeszcze ciepłe, dodać biały ser,podsmażoną cebulę,sól,pieprz ,wyrobić.Przygotowane ciasto pierogowe rozwałkować na pożądaną grubość.Wykrawać .Nakładać farsz.Formować pierogi,zlepiać dokładnie brzegi.
Gotować w osolonej wodzie aż wypłyną.Podawać polane roztopionym masłem.Przepis można
modyfikować zwiększając np ilość białego sera itp.  
                                     Smacznego     

Fajne zdrobnienia do pierogów
pierożek,pierożka,pierożkowi,pierożkiem,pierożku
pierożki,pierożków,pierożkom,pierożkami,pierożkach,
pieróg,pierogownica,pierogarnia,pierogarka,pierożarka,
pierogowy,pierożek,pierożka,pierożkowi,pierożkiem,        
pierożkami,pierożkach,pierożenki, 
pierożenieńki,pierożauni,pierożausi,pierożautki,
pierożauteczki,pierożautuchny,pierożauty,
pierożautenieczki,pierożaućki,pierożauczki,
pierożauśki,pierożauchny,pierożaylki,pierożączko,
pierożauśki,pierożauchny,pierożaylki,
pierożączko,pierożeńko,pierożulka,pierożyczka,
pierożączko,pierożeńko,pierożulka,pierożyczka,
pierożina,pierożuchna, pierożuś, pierożusia,
pierożyś,pierożosia,pierożula, pierożulo,
pierożoś,pierożaś,pierożun,pierożunia,
pierożunio,pierożas, pierożaczek, pierożaczyk,
pierożeczek,pierożeczka, pierożeczko,pierożica,
pierożic,pierożecz,pierożczyk,uszko,
kulebiak,dumpling,piroh,empanadilla,sambusa,pielemeni,
wareniki,raviori,tortelini,wonton,guotie,jiaozi,Maultaschen,
pirogi,pirag,kurniki,knysze,koladki,hreczuszki,sanieżki,socznie,
kołduny,sambousek,
to chyba wszystko o pierogach
proszę przeczytać na głos miłej zabawy.Jeśli ktoś zna inne zdrobnienia
i nazwy nie wymienione proszę dopisać.
Która nazwa jest najfajniejsza?