Składniki na około 20 krokietów
10 średnich naleśników
Naleśniki ciasto
Mąka pszenna tortowa lub krupczatka 300 g
Mleko 1 szklanka 200 g
Jajko świeże 1 szt
Woda mineralna gazowana 1 szklanka 200 g
Sól do smaku
Olej oliwa lub skórka słoniny do smażenia
Do panierowania
Jajko 1 szt
Bułka tarta około 200 g
Olej oliwa do smażenia około 150 g
Farsz
Kapusta kiszona najlepsza domowa 800-1000 g
Cebula biała 2 szt 150 g
Grzyby suszone 50 g
Przyprawy do smaku sól,pieprz biały,pieprz czarny,szczypta tymianku,trochę utartej gałki muszkatołowej i imbiru.
Sposób wykonania
Nastawiamy kapustę i grzyby suszone do gotowania.Obieramy,myjemy cebulę-kroimy w kostkę ,smażymy na ciemno-złoty kolor.Z mleka,wody ,jaja,mąki i szczypty soli wyrabiamy rózga ciasto naleśnikowe.Do płynów wsypując stopniowo mąkę-roztrzepując ją by nie było grudek.Smażymy na gorącej patelni cienkie naleśniki.Do ugotowanej miękkiej kapusty-odcedzonej dodajemy ugotowane pokrojone w kostkę lub zmielone suszone grzyby i usmażoną cebulę.Całość mieszamy i dodajemy przyprawy.Rozkładamy naleśniki i rozkładamy na nie farsz..Zawijamy w ruloniki.Wszystkie krokiety kroimy na pół..Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc na około.
Smacznego
©Janas Bogumił Grudzień 2013 r