TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 11 stycznia 2015

Przepisy galantyny rolady z kurczaka

Galantyny rolady











































Galantyny rolady z kurczaka przepisy


Galantyna z kurczaka-drobiu

                                                     Składniki

Kurczak                   1 szt do 1500 g
Jaja świeże                         2 szt
Mąka ziemniaczana                 1 łyżka
Pieprz biały lub czarny           1 łyżeczka
Sól                               1 łyżeczka
Imbir  utarty                     1 łyżeczka
Papryka czerwona słodka           1 łyżka
Lub gotowa przyprawa do kurczaka
Kolendra cała                     1 łyżeczka
Ziele angielskie                  10 ziaren
Lisć laurowy                      2-3 szt.
Lubczyk                           1-2 szczypty
Papryka czerwona                  1/2 strąka
Papryka żółta                     1/2 strąka
Papryka zielona                   1/2 strąka
Oliwki marnowane czarne i zielone  50 g
Nać zielonej pietruszki             1 pęczek
Jak z galaretką to żelatyna        30 g
Zamiast papryki można dać inne
kolorowe warzywa zblanszowane 
czyli krótko obgotowane.
Można dodać dla wzbogacenia smaku
wyłuskane orzechy pistacjowe       50 g
Można tez dodać dodatkowo 2 piersi z kurczaka

Warzywa na wywar do gotowania  
Marchew                   1 szt   100 g
Seler                       ok    100 g                                  
Cebula                      ok    100 g
Por pietruszka              ok    100 g
Woda dobra                  ok      2 l
Do wiązania
Sznurek nić nie barwiąca potraw
Folia do żywności do zawinięcia
Olej oliwa   do posmarowania foli  50 g

                                                Sposób wykonania


Kurczaka nie należy zbyt długo myć ani moczyć aby nie wypłukiwać substancji klejących-kolagenu.Z kurczaka ściągamy skórę starając się nie za bardzo ją uszkodzić.Następnie odcinamy piersi najlepiej jak będą z kostkami,trybujemy nóżki i resztę korpusu (czyli usuwamy mięso od kości).Nastawiamy wywar do gotowania galantyny-oczyszczamy płuczemy,rozdrabniamy warzywa cebulę warto jest podprażyć na suchej patelni co da nam ciemny kolor i smak wywaru-nigdy nie prażymy cebuli na otwartym gazie gdyż spaliny przejdą do cebuli.Używamy do gotowania dobrej wody.Dodajemy przyprawy sól,pieprz,liście laurowe i ziele angielski oraz trochę lubczyku-najlepiej użyć do gotowania naczynia o podłużnym kształcie.Odcięte mięso z kurczaka za wyjątkiem piersi mielimy na sitku pasztetowym lub 3 krotnie na zwykłym lub blenderujemy na kremową masę.Do masy drobiowej dodajemy przyprawy,wbijamy jaja,wsypujemy krótko obgotowane kolorowe warzywa lub kolorową paprykę pokrojone w kostkę-jak lubimy to możemy dodać pokrojoną nać pietruszki,wyłuskane orzechy pistacjowe,oraz dodatkowo możemy albo pokroić dodatkowe piersi i dodać do farszu albo odłożyć i dodać je do zawijania na zewnątrz rolady.Możemy też zrobić kolorowe omlety-barwiąc je koncentratem pomidorowym,szpinakiem drobno pokrojoną natką pietruszki i ułożyć je w farszu galantyny-im więcej kolorowych dodatków tym bardziej ładniejszy będzie efekt finalny. Gotową jednolitą masę ostatecznie próbujemy.Na rozwiniętą folię do żywności taki kawałek żeby się nam zmieściła-zawinęła galantyna posmarowaną odrobina oleju układamy skórę z kurczaka zewnętrzną strona do foli-na skórę rozkładamy lekko rozbite przyprawione filety z kurczaka jeśli dwa filety są z kosteczkami to muszą wystawać z obu końców galantyny,jak mamy dodatkowe filety-piersi z kurczaka to też je układamy na skórze.Na filetach wykładamy farsz i całość szczelnie zawijamy żeby filety-piersi były na około farszu.Obwiniętą folią galantynę sznurujemy patrz film Na wrzący wywar wkładamy galantynę i gotujemy ok 30-40 minut.Po tym czasie wyciągamy-przy sznurowaniu dobrze  jest zrobić pętelkę za którą łatwiej będzie wyciągnąć naszą domową wędlinę roladę.Gorącą galantynę aby się nie rozwarstwiała należy całą obciążyć sprasować-czyli na wierch galantyny umieścić naczynie o płaskim dnie aby obejmowało całą powierzchnią galantynę i do naczynia wstawić np 5 litrowy pojemnik z wodą i pozostawić do wystygnięcia.Jeśli chcemy mieć galantynę w galarecie z galaretką to wywar należy odparować do ok.1 litra i dodać 30 g żelatyny-oczywiście należy spróbować.Do ciepłej galaretki wkładamy sprasowana galantynę i umieszczamy w chłodnym miejscu do stężenia.Najlepsza na drugi dzień.
Ugotowane ale nie rozgotowane warzywa z wywaru możemy
zużyć do sporządzenia jarzynowej
Mięso z obranych ugotowanych kości drobiowych możemy zużyć 
do zrobienia galaretki z drobiu
Można dużo eksperymentować z róznorodnymi dodatkami
do galantyn co można obejrzeć na moich zdjęciach i filmach.
Smaczna,ładna,tania wędlina domowa-sklepowa niech się schowa
naprawdę zachęcam do wypróbowania tylko wygląda przepis
na skomplikowany po parokrotnym wykonaniu będziemy
na pewno zadowoleni z tego przepisu i własnozrobionej 
wędliny,rolady,kiełbasy,galantyny.
Dobrze smakowo galantyna się komponuje z domowym majonezem




S M A C Z N E G O


©Janas Bogumił