Przepis barszcz ukraiński
Przepis barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
przepis około 5 l
Składniki
Woda 2,5-3 l
Buraki czerwone 500 g
Ziemniaki 500 g
Marchew 200 g
Pietruszka 100 g
Seler 150 g
Por zielony 100 g
Cytryna 1 szt
Fasola zielona 400-500g
lub fasola biała 200 g
namoczona i ugotowana.
Czosnek 2-3 ząbki
Koperek zielony parę gałązek
Koncentrat pomidorowy 30 % 100 g
Śmietana 30% 200 g
Przyprawy
Sól,pieprz biały lub czarny,
ziele angielskie,liście laurowe
Przepis barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
przepis około 5 l
Składniki
Woda 2,5-3 l
Buraki czerwone 500 g
Ziemniaki 500 g
Marchew 200 g
Pietruszka 100 g
Seler 150 g
Por zielony 100 g
Cytryna 1 szt
Fasola zielona 400-500g
lub fasola biała 200 g
namoczona i ugotowana.
Czosnek 2-3 ząbki
Koperek zielony parę gałązek
Koncentrat pomidorowy 30 % 100 g
Śmietana 30% 200 g
Przyprawy
Sól,pieprz biały lub czarny,
ziele angielskie,liście laurowe
Sposób wykonania
Umyte buraki gotujemy w skórkach.Pozostałe warzywa oczyszczamy rozdrabniamy,ziemniaki kroimy w kostkę,marchew,seler,pietruszkę ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę,kapustę białą szatkujemy-gotujemy w odkrytym garnku i odcedzamy.Warzywa gotujemy gdy ziemniaki są miękkie dodajemy zieloną fasolkę lub ugotowaną białą,ostudzone pokrojone
buraki w paski dodajemy do trochę zakwaszonej zupy,dodajemy też czosnek i pokrojony koperek zielony.Dodajemy przyprawy.Zaciągamy śmietaną.Zagotować i gotowa.
SMACZNEGO