TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

czwartek, 26 czerwca 2014

Obiad gołąbki z ryżem i mięsem sos pomidorowy

Zawijanie gołąbków



Gotowanie gołąbków

Gołąbki sos pomidorowy

Gołąbki sos pomidorowy ziemniaki nać pietruszki

Gołąbki sos pomidorowy









































































 Przepis gołąbki z ryżem i mięsem sos pomidorowy

                           Składniki na gołąbki
2 średniej wielkości kapusty stare                        3,5-4 kg
lub kapusta młoda średnie główki                             2 szt
Pieprz czarny zmielony
Dobry koncentrat pomidorowy do sosu 30%         200-250 g
Papryka słodka                                          1 duża łyżka 
Liście laurowe                                              4-5 szt
Duża szczypta Bazyli
Ziele agielskie                                          10-20 ziaren
Sól
Wołowina bez kości rozbef,łopatka                           500 g
Wieprzowina bez kości łopatka,karczek lub szynka        1000 g
Cebula średnia                                               6-8 szt
Olej ,oliwa lub smalec do smażenia                         200 g
Ryż                                                             1000 g
                             Sposób wykonania
Z kapusty trzeba wyciąć głąby.Do wody dodajemy parę ziaren ziela 
angielskiego i liście laurowe oraz sól.Na wrzątek wrzucamy kapustę.
Kapustę gotujemy aż liście staną się półprzezroczyste i zaczną odchodzić
od kapusty.Całą kapustę do końca obgotujemy stopniowo ściągając liście.
Gotujemy ryż do gołąbków-odmierzamy 3 l dobrej wody.Do wody dodajemy 
1 łyżkę soli-5 łyżek oliwy lub oleju.Na wrzącą wodę wsypujemy 1 kg ryżu.
Co jakiś czas musimy ryż mieszać.Po około 10 minutach ryż gaśimy-
ryż wchłonął wodę.Ryż zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut.
Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do gołąbków-wlewamy ok 100g 
tłuszczu na suchą patelnię.Wrzucamy pokrojone w kostkę 5-6 cebul-
smażymy na ciemno złoty kolor.Kroimy mięso do mielenia-Proszę zawsze 
kupować mięso w kawałku i mielić w domu.Do gołąbków najlepsze mięso 
wieprzowo wołowe.Podczas mielenia mięsa zwróćmy uwagę aby była dobrze 
złożona i skręcona maszynka-Mięso z maszynki podczas mielenia powinno 
wychodzić  zmielone nie zmiażdżone w takiej formie jeśli jest inaczej to 
należy dokręcić maszynkę lub sprawdzić prawidłowość złożenia i ostrza.
Cebulę dosyć dobrze należy zrumienić.Mieszamy farsz na gołąbki-
Do ryżu dodajemy dwie łyżki zmielonego pieprzu czarnego,dodajemy 
1 łyżkę soli,dodajemy usmażoną cebulę,Całość mieszamy na jednolitą masę
Po wymieszaniu farsz próbujemy ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
Gotowy domowy farsz do gołąbków-Szykujemy liście kapusty do 
zawijania gołąbków-Odcinamy żyłki nerwy z liści kapusty.
Wszystkie liście tak przygotowujemy do zawijania.
Zawijamy gołąbki-układamy w naczyniu dołem zawinięcia.
Wszystkie gołąbki zawijamy-pamiętajmy podłożyć trochę liści na 
spód naczynia.Wszystkie gołąbki zawinięte-zalewamy do wysokości 
2/3 gołąbków dobrą wodą.Dodajemy parę ziaren ziela angielskiego 
2-3 listki laurowe i łyżkę soli.Przykrywamy i gotujemy aż liście 
będą całkiem miękkie.Gotowe ugotowane gołąbki wyłańczamy gaz.
Robimy sos pomidorowy do gołąbków z
200-250 g koncentratu pomidorowego 30%
2 pokrojone w kostkę średnie cebulę
sól pieprz czarny zmielony do smaku
papryka słodka 1 duża łyżka
ok 100 g oliwy oleju lub smalcu
1-2 łyżki mąki pszennej lub bez mąki
Szczypta Bazyli, listki laurowe,10 ziaren ziela ngielskiego.
Na suchą patelnie dodajemy tłuszcz-rozgrzewamy dodajemy
pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na rumiano.Do zrumienionej
cebuli dodajemy 1-2 łyżek mąki pszennej lub robimy bez mąki) 
lekko zrumieniamy.Zalewamy rosołem ,wywarem jarskim lub 
1 litrem dobrej wody.Dodajemy koncentrat przyprawy zagotowujemy.
Jak chcemy mieć sos bardziej gładki to miksujemy go lub przecieramy 
przez sito.Jeśli chcemy mieć sos gęściejszy to dajemy więcej mąki do 
zasmażki lub możemy zaciągnąć śmietaną.Jak potrzebujemy lubimy
więcej sosu to ilość składników na sos należy zwiększyć.

                                 SMACZNEGO





środa, 25 czerwca 2014

Galantyna rolada z kurczaka











                                           
Galantyna osznurowana gotowa do gotowania

Galantyna do gotowania

Gotowanie galantyny

Galantyna ugotowana sprasowana-wystudzona

Gotowa galantyna do krojenia

Galantyna zbliżenie

Przykład podania galantyna na półmisku z galaretką

Galantyna z mięsa na półmisku z dekoracją

Galantyna dekoracja

Galantyna na półmisku

Galantyna z papryką

Galantyna smacznego

Galantyna z naturalną galaretką

Zbliżenie galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka z papryką i galaretką

Półmisek galantyny z naturalną galaretką

Półmisek galantyny z dekoracją

Galantyna ugotowana

Gotowanie galantyny

Galantyna z musem brzoskwiniowym i owocami

Półmisek galantyny z musem owocowym 

Galantyna zawinięta w foli przygotowana do sznurowania

Galantyna porcja na talerzu

Galantyna porcja dekoracja

Przygotowany farsz na galantynę

Farsz galantyna

Usmażone omlety do galantyny

Omlet ze szpinakiem zielony i naturalny

Skórka z kurczaka na galantynę

Skórka z filetami z pierśi z kurczaka

Folia do żywności skórka z kurczaka,filety z pierśi kurczaka,milony farsz drobiowy

Folia,skórka,pierś z kurczaka,fars,omlety do zawijania galantyny

Całość galantyny do zawijania

Folia do żywności  posmarowana olejem- zawijanie galantyny

Naciągnięta skóra na całą galantynę

Galantyna owinięta folią

Sznurowanie galantyny

Sznurowanie galantyny -nić wzdłuż galantyny.

Galantyna zasznurowana

Zbliżenie obsznurowanej galantyny

Dwie galantyny do gotowania

Cztery galantyny osznurowane do gotowania.

Kurczak świeży do galantyny najlepszy do 1500 g.

Jeszcze jedna galantyna gotowa do gotowania

Półmisek galantyna z naturalną galaretką i dekoracją

Półmiski galantyna  z dekoracją

Galantyna półmisek

Galantyna półmisek dekoracja-sos majonezowy w papryce

Galantyna półmisek zbliżenie-dekoracja

Półmisek galantyna-dekoracje z warzyw

Zbliżenie galantyna z kurczaka naturalna galaretka majonez dekoracja

Galantyna zafoliowana do przechowywania







  Galantyny różne

Galantyna z kurczaka-drobiu
                                 Składniki

Kurczak                     1 szt do 1500 g
Jaja świeże                           2  szt
Mąka ziemniaczana                 1 łyżka
Pieprz biały lub czarny         1 łyżeczka
Sól                                1 łyżeczka
Imbir  utarty                    1 łyżeczka
Papryka czerwona słodka         1 łyżka
Lub gotowa przyprawa do kurczaka
Kolendra cała                   1 łyżeczka
Ziele angielskie                 10 ziaren
Liść laurowy                   2-3 szt.
Lubczyk                     1-2 szczypty
Papryka czerwona            1/2 strąka
Papryka żółta                1/2 strąka
Papryka zielona             1/2 strąka
Oliwki marnowane czarne i zielone  50 g
Nać zielonej pietruszki             1 pęczek
Jak z galaretką to żelatyna          30 g
Zamiast papryki można dać inne
kolorowe warzywa blanszowane 
czyli krótko obgotowane.
Można dodać dla wzbogacenia smaku
wyłuskane orzechy pistacjowe       50 g
Można tez dodać dodatkowo 2 piersi z kurczaka

Warzywa na wywar do gotowania  
Marchew                    1 szt   100 g
Seler                         ok    100 g                                  
Cebula                       ok    100 g
Por pietruszka             ok    100 g
Woda dobra               ok      2 l
Do wiązania
Sznurek nić nie barwiąca potraw
Folia do żywności do zawinięcia
Olej oliwa   do posmarowania foli  50 g

                                Sposób wykonania

Kurczaka nie należy zbyt długo myć ani moczyć aby nie wypłukiwać substancji
klejących-kolagenu.Z kurczaka ściągamy skórę starając się nie za bardzo ją 
uszkodzić.Następnie odcinamy piersi najlepiej jak będą z kostkami,trybujemy
nóżki i resztę korpusu (czyli usuwamy mięso od kości).Nastawiamy wywar do
gotowania galantyny-oczyszczamy płuczemy,rozdrabniamy warzywa cebulę 
warto jest podprażyć na suchej patelni co da nam ciemny kolor i smak wywaru
-nigdy nie prażymycebuli na otwartym gazie gdyż spaliny przejdą do cebuli.
Używamy do gotowania dobrej wody.Dodajemy przyprawy sól,pieprz,liście 
laurowe i ziele angielski oraz trochę lubczyku-najlepiej użyć do gotowania
naczynia o podłużnym kształcie.Odcięte mięso z kurczaka za wyjątkiem piersi
mielimy na sitku pasztetowym lub 3 krotnie na zwykłym lub blenderujemy na 
kremową masę.Do masy drobiowej dodajemy przyprawy,wbijamy jaja,
wsypujemy krótko obgotowane kolorowe warzywa lub kolorową paprykę
pokrojone w kostkę-jak lubimy to możemy dodać pokrojoną nać pietruszki,
wyłuskane orzechy pistacjowe, oraz dodatkowo możemy albo pokroić dodatkowe 
piersi idodać do farszu albo odłożyć i dodać je do zawijania na zewnątrz rolady.
Możemy też zrobić kolorowe omlety-barwiąc je koncentratem pomidorowym,
szpinakiem drobno pokrojoną natką pietruszki i ułożyć je w farszu galantyny-
im więcej kolorowych dodatków tym bardziej ładniejszy będzie efekt finalny. 
Gotową jednolitą masę ostatecznie próbujemy.Na rozwiniętą folię do żywności
taki kawałek żeby się nam zmieściła-zawinęła galantyna posmarowaną odrobina
oleju układamy skórę z kurczaka zewnętrzną strona do foli-na skórę rozkładamy
lekko rozbite przyprawione filety z kurczaka jeśli dwa filety są z kosteczkami to
muszą wystawać z obu końców galantyny,jak mamy dodatkowe filety-piersi z
kurczaka to też je układamy na skórze.Na filetach wykładamy farsz i całość
szczelnie zawijamy żeby filety-piersi były na około farszu.
Obwiniętą folią galantynę sznurujemy patrz film Y T
Sznurowanie galantyn rolad mięsa
Na wrzący wywar wkładamy galantynę i gotujemy ok 30-40 minut.
Po tym czasie wyciągamy-przy sznurowaniu dobrze jest zrobić pętelkę 
za którą łatwiej będzie wyciągnąć naszą domową wędlinę roladę.
Gorącą galantynę aby się nie rozwarstwiła należy całą obciążyć
sprasować-czyli na wierch galantyny umieścić naczynie o płaskim dnie
aby obejmowało całą powierchnią galantynę i do naczynia wstawić np
5  litrowy pojemnik z wodą i pozostawić do wystygnięcia.
Jeśli chcemy mieć galantynę w galarecie z galaretką  to wywar należy
odparować do ok.1 litra i dodać 30 g żelatyny-oczywiście należy
spróbować.Do ciepłej galaretki wkładamy sprasowana galantynę-
umieszczamy w chłodnym miejscu do stężenia.Najlepsza na drugi dzień.
Ugotowane ale nie rozgotowane warzywa z wywaru możemy zużyć do
sporządzenia sałatki jarzynowej
Mięso z obranych ugotowanych kości drobiowych możemy zużyć 
do zrobienia galaretki z drobiu
Link galaretka z drobiu Y T.
Można dużo eksperyment ować z różnorodnymi dodatkami do galantyn co można 
obejrzeć na moich zdjęciach i filmach.Smaczna,ładna,tania wędlina domowa
-sklepowa niech się schowa naprawdę zachęcam do wypróbowania tylko 
wygląda przepis na skomplikowany po parokrotnym wykonaniu będziemy
na pewno zadowoleni z tego przepisu i własną zrobionej wędliny,rolady,
kiełbasy,galantyny.Dobrze smakowo galantyna się komponuje z domowym
majonezem
lub jeszcze lepiej z sosem tatarskim też domowym

                                S M A C Z N E G O

©JANAS Bogumił