TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

środa, 25 czerwca 2014

Zupa chłodnik z botwinki


















                        Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
                  Składniki
Maślanka 1 szklanka 300 g
Kefir, jogurt ,kwaśne mleko 1 szklanka 300 g
1 pęczek botwinki czyli młodych buraków z nacią
1 pęczek rzodkiewek lub po kawałku kolorowej papryki
1 większą łodygę szczypioru lub szczypiorek
1/2 większego ogórka "węża"
2-3 ząbki czosnku jak kto lubi
1 średnia cytryna lub trochę kwasku cytrynowego 
do zakwaszenia wody na botwinkę
2 łodygi naci selera lub trochę zielonego koperku
Sól,pieprz,cukier do smaku
2 listki laurowe,10 ziaren ziela angielskiego
              Sposób wykonania
Do zakwaszonej wody z cukrem dodajemy pokrojoną 
oczyszczoną botwinkę-Woda musi być kwaśna żeby
 botwinka nie straciła koloru.Wszystkie młode jarzyny
 rozdrabniamy bądź w kostkę albo w paski.
Czosnek  obieramy rozgniatamy i siekamy.
Łączymy nowalijki z maślanką,kefirem,kwaśnym
 mlekiem,jogurtem.Wystudzoną ugotowaną botwinkę 
łączymy z  mieszanką warzyw i kefiru,maślanki .
Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem.
Najlepszy chłodnik będzie na drugi dzień-możemy 
go podać też jako potrawę jednodaniową wzbogacając 
go ugotowanymi jajami kurzymi lub przepiórczymi,
pulpetami,galantyną,gotowanym lub pieczonym  mięsem.

                    SMACZNEGO