Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinkiSkładniki
Maślanka 1 szklanka 300 g
Kefir, jogurt ,kwaśne mleko 1 szklanka 300 g
1 pęczek botwinki czyli młodych buraków z nacią
1 pęczek rzodkiewek lub po kawałku kolorowej papryki
1 większą łodygę szczypioru lub szczypiorek
1/2 większego ogórka "węża"
2-3 ząbki czosnku jak kto lubi
1 średnia cytryna lub trochę kwasku cytrynowego
do zakwaszenia wody na botwinkę
2 łodygi naci selera lub trochę zielonego koperku
Sól,pieprz,cukier do smaku
2 listki laurowe,10 ziaren ziela angielskiego
Sposób wykonania
Do zakwaszonej wody z cukrem dodajemy pokrojoną
oczyszczoną botwinkę-Woda musi być kwaśna żeby
botwinka nie straciła koloru.Wszystkie młode jarzyny
rozdrabniamy bądź w kostkę albo w paski.
Czosnek obieramy rozgniatamy i siekamy.
Łączymy nowalijki z maślanką,kefirem,kwaśnym
mlekiem,jogurtem.Wystudzoną ugotowaną botwinkę
łączymy z mieszanką warzyw i kefiru,maślanki .
Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem.
Najlepszy chłodnik będzie na drugi dzień-możemy
go podać też jako potrawę jednodaniową wzbogacając
go ugotowanymi jajami kurzymi lub przepiórczymi,
pulpetami,galantyną,gotowanym lub pieczonym mięsem.
SMACZNEGO