Krupnik jęczmienny
Krupnik jęczmienny zabielany
Krupnik jęczmienny na ok 10 osób
Składniki na 4-5 l zupy
Kasza jęczmienna 100 g
Pietruszka ,seler 200 g
Pory zielona 100 g
Marchew 200 g
Ziemniaki 400-600 g
Dobra woda 3-4 l
Śmietana 30% 200 g
Sól,pieprz do smaku
Ziele angielskie. ok 10 ziaren
Liść laurowy 2-3 szt
Po około 100 g na osobę
ugotowanego kurczaka,
mięsa,pulpetów,kiełbasy
gdy danie jedno-garnkowe.
Sposób wykonania
Nastawiamy 3-4 l dobrej wody.Wsypujemy kaszę jęczmienną.
Następnie umyte rozdrobnione warzywa: marchew,selera,
pietruszkę,pora oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka-dodajemy sól-gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie.Dodajemy przyprawy.Gotowa zupę możemy zaciągnąć śmietaną,dodać pulpety,gotowane mięso,parówki kiełbasę.
Smacznego
Krupnik jęczmienny zabielany
Krupnik jęczmienny na ok 10 osób
Składniki na 4-5 l zupy
Kasza jęczmienna 100 g
Pietruszka ,seler 200 g
Pory zielona 100 g
Marchew 200 g
Ziemniaki 400-600 g
Dobra woda 3-4 l
Śmietana 30% 200 g
Sól,pieprz do smaku
Ziele angielskie. ok 10 ziaren
Liść laurowy 2-3 szt
Po około 100 g na osobę
ugotowanego kurczaka,
mięsa,pulpetów,kiełbasy
gdy danie jedno-garnkowe.
Sposób wykonania
Nastawiamy 3-4 l dobrej wody.Wsypujemy kaszę jęczmienną.
Następnie umyte rozdrobnione warzywa: marchew,selera,
pietruszkę,pora oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka-dodajemy sól-gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie.Dodajemy przyprawy.Gotowa zupę możemy zaciągnąć śmietaną,dodać pulpety,gotowane mięso,parówki kiełbasę.
Smacznego