TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

czwartek, 19 czerwca 2014

Polędwica wołowa ze szparagami


























Polędwica wołowa faszerowana szparagami

                                        Składniki 
Na jedną osobę po 100-120 g polędwicy wołowej.
Po 2-3 szparagi najlepsze zielone.
Masło 20-40 g na porcję.
Sól,pieprz
Trochę oleju do posmarowania foli-blachy i smażenia.
                                     Sposób wykonania

Polędwice oczyszczamy z błon i zbędnego tłuszczu-kroimy w poprzek włókien na jednakowe plastry rozbijamy ręką lub tłuczkiem gdy niezbyt młoda polędwica.W środek  częściowo umieszczamy szparagi najlepiej główkami do środka jak szparagi są za bardzo zwłókniałe to blanszujemy -czyli
szybko obgotowujemy.Warto też obrać z twardej skórki.W środek kotleta umieszczamy po kawałku masła i lekko solimy i pieprzymy.Ściśle zawijamy aby trochę końców szparagów wystawało na zewnątrz.Obsmażamy szybko na patelni ze wszystkich stron-układamy na posmarowanej foli na blaszce lub innym żaroodpornym naczyniu wstawiamy do piekarnika  na 180-200 stopni na około 10 minut gdy już będą prawie gotowe układamy masło na wierzch i ostatecznie doprawiamy solą,
pieprzem.Podajemy na półmiskach lub rozkładamy na talerze ze stosownymi ulubionymi dodatkami.
Możemy się tez pokusić o podanie tej potrawy na płonąco czyli nalewamy przed podaniem po 10 g spirytusu lub koniaku na kotlet i szybko zapalamy i podajemy.

                                   S M A C Z N E G O