Polędwica wołowa faszerowana szparagami
Składniki
Na jedną osobę po 100-120 g polędwicy wołowej.
Po 2-3 szparagi najlepsze zielone.
Masło 20-40 g na porcję.
Sól,pieprz
Trochę oleju do posmarowania foli-blachy i smażenia.
Sposób wykonania
Polędwice oczyszczamy z błon i zbędnego tłuszczu-kroimy w poprzek włókien na jednakowe plastry rozbijamy ręką lub tłuczkiem gdy niezbyt młoda polędwica.W środek częściowo umieszczamy szparagi najlepiej główkami do środka jak szparagi są za bardzo zwłókniałe to blanszujemy -czyli
szybko obgotowujemy.Warto też obrać z twardej skórki.W środek kotleta umieszczamy po kawałku masła i lekko solimy i pieprzymy.Ściśle zawijamy aby trochę końców szparagów wystawało na zewnątrz.Obsmażamy szybko na patelni ze wszystkich stron-układamy na posmarowanej foli na blaszce lub innym żaroodpornym naczyniu wstawiamy do piekarnika na 180-200 stopni na około 10 minut gdy już będą prawie gotowe układamy masło na wierzch i ostatecznie doprawiamy solą,
pieprzem.Podajemy na półmiskach lub rozkładamy na talerze ze stosownymi ulubionymi dodatkami.
Możemy się tez pokusić o podanie tej potrawy na płonąco czyli nalewamy przed podaniem po 10 g spirytusu lub koniaku na kotlet i szybko zapalamy i podajemy.
S M A C Z N E G O