Drożdżowe podpłomyki
Składniki na 10-12szt. placków podpłomyków
Mąka pszenna tortowa 3 szklanki 500 g
Mąka pszenna do podsypywania 1/2 szklanki
Mleko lub woda 1 szklanka 200 g
Drożdże lub bez drożdży 50 g
Cukier kryształ 2 łyżki
Cukier puder 1 łyżeczka
Sól do smaku 1 łyżeczka
Jaja świeże umyte lub bez jaj 2 szt
Sposób wykonania
Z 2 łyżek mąki,cukru,mleka i szczypty soli rozetrzeć zaczyn-gdy wyrośnie wlać do przesianej mąki z wbitymi jajami-dodać mleko i wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte podzielić- przegnieść trochę.Podzielić na kawałki każdy placek rozwałkować do wielkości patelni-smażyć na patelni najlepiej żeliwnej obustronnie na rumiano-patelnię prze smarować odrobiną oleju.
Smacznego.