TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

czwartek, 12 czerwca 2014

Obiad kluski śląskie gulasz brokuły



  Kluski śląskie gulasz brokuły

                                   Sposób wykonania
Ziemniaki pluczemy i albo gotujemy w skórkach lub obieramy i gotujemy Gotowe rozcieramy na jednilitą masę i studzimy.Mięso kroimy w kostkę i smażymy z pokrojoną cebulą-dodajemy przyprawy i wodę.Duśimy do miękkości.Brokuła oczyszczamy-zostawiamy same róże.Z zimnych ziemniaków i mąki
ziemniaczanej odrobiny soli zagnatamy ciasto ziemniaczane-kształtujemy kluski z dziurką.Gotowe partiami gotujemy w osolonej wodzie jak wypłyną wyciągamy.Brokuła wrzucamy na wrzącą osoloną wodę -gotujemy odkryte.Bułkę tartą rumienimy na suchej patelni -dodajemy masło.Nakładamy kluski,gulasz,brokuł .        SMACZNEGO
                              Składniki na ok.4 osoby
Ziemniaki 1,5 kg
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Olej ,oliwa ok 100 g
Cebula 2 szt 100 g
Przyprawy
Sól,pieprz,ziele angielskie,
liście laurowe,koledra,
papryka czerwona.
Brokuły 500 g
Masło  ok 50 g
Bułka tarta ok. 100 g
Mięso wieprzowe bez 
kości ok 400-500 g
łopatka,szynka lub karczek.