TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

sobota, 14 czerwca 2014

Makaron cannelloni z boczniakami















Link do filmu Makaron faszerowany grzybami pod beszamelem

Cannelloni z boczniakami pod beszamelem
                     
Składniki na 3-4 osoby

Makaron rurka cannelloni 8 szt
Boczniaki lub inne grzyby 250 g
Cebula 1 szt 100 g
Olej oliwa 50 g
Bułka tarta 100 g
Jajko 1 szt
Sól,pieprz,tymianek
gałka muszkatołowa do smaku.
            Na sos beszamelowy 200 g
Szklanka mleka 200 g
Masło 2 łyżki
Mąka pszenna 2 łyżki
Sok z cytryny
Przyprawy
                                     Sposób wykonania
Gotujemy makaron około 5 minut-gdy ugotowany studzimy.Oczyszczone grzyby kroimy w kostkę-cebulę obieramy myjemy kroimy w kostkę-smażymy na ciemno złoty kolor-do usmażonej cebuli dodajemy grzyby razem podsmażamy.Do grzybów wbijamy1 jajo trochę bułki tartej,przyprawy.
Napełniamy rurki farszem.Podsmażamy mąkę na maśle wlewamy mleko roztrzepując trzepaczką zagotowujemy.Zalewamy makaron sosem gotujemy 1-2 minuty lub zapiekamy w piecu na 5 minut.Można zapiec z żółtym serem na wierzchu najlepszy by był ser żółty z niebieska pleśnią.

                                    SMACZNEGO