TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 8 czerwca 2014

Jarzynowa zupa z młodych warzyw






















Składniki na 4-5 l zupy
Por młody 1 szt
Seler młody 1 szt
Marchew młoda 3 szt
Pietruszka młoda korzeń  5-10 szt
Kapusta młoda 1/4 główki
Nać pietruszki,koperek zielony
Pomidor 2 szt
Ziemniaki młode 4-5 szt
Klafior 1/2 -1 szt mała
Śmietana 30 % 1 szklanka  200 g
Dobra woda.
Przyprawy: sól,pieprz,majeranek,
tymianek,ziele angielskie,
liście laurowe.

                        Sposób wykonania.
Oczyszczamy i myjemy warzywa.Rozdrabniamy-ziemniaki kroimy
w kostkę-zalewamy woda i gotujemy do miękkości.Osobno
gotujemy rozdrobnioną kapustę kalafior-wodę odlewamy.
Do ugotowanych warzyw dodajemy kalafior,kapustę doprawiamy śmietana 
-przyprawiamy do smaku.Na koniec dajemy pomidory bez skóry i koperek
zielony pokrojony oraz nać pietruszki.

                          Smacznego