TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 8 czerwca 2014

Barszcz czerwony

 Barszcz czerwony

                       Barszcz czerwony czysty przepis.
Serdecznie witam Państwo na moim kanale filmy kulinarne.
Dzisiaj pokażę Państwu jak ugotować naprawdę czerwony czysty barszcz na wigilię.
                       Składniki na około 3 litry barszczu.
Buraki czerwone  1500 g
Marchew 200 g
Seler korzeń 100 g
Pietruszka    100 g
Cebula 100 g
Sok z dwóch średnich cytryn lub kwasek
cytrynowy
Sól około 2 łyżki
Cukier około 4 łyżki
Czosnek  6 ząbków
Grzyby suszone 20-30 g
Chrzan tarty,pieprz do smaku
Ziele angielskie 10-15 ziaren
Liść laurowy -3 szt
Dobra woda 2-3 l
Jabłka winne 2 szt

                                       Sposób wykonania
Oczyszczone buraki czerwone na barszcz czerwony rozdrabniamy lub przecieramy przez tarkę o dużych oczkach,pozostałe warzywa oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki-umieszczamy w garnku stawiamy na ogniu-zalewamy dobrą wodą,dodajemy cukier,sól oraz kwasek cytrynowy lub sok z cytryn.Czekamy aż barszcz czerwony zacznie się gotować wtedy ewentualnie dodamy dla koloru i smaku więcej soku z cytryn,soli i cukru. Wszystko zależy od smaku buraków na barszcz czerwony-czy są więcej lub mniej słodkie-musimy próbować barszcz czerwony.Do naszego wigilijnego barszczu prażymy cebulę dla smaku i koloru.Na suchą najlepiej żeliwną patelnie wsypujemy obraną pokrojoną w plasterki cebule i podprażamy zrumieniamyaż trochę się z karmelizuje przypali.Musimy poczekać aż się zrumieni tak jak widać na filmie o barszczu czerwonym.Nie polecam prażyć cebuli bezpośrednio na gazie-spaliny przeją do cebuli.
Na dobrej patelni żeliwnej lub miedzianej lepiej to będzie zrobić.Tak podpieczona cebula da nam dobry smak i kolor nie tylko barszczu czerwonego ale i rosołu czy sosu.Podprażoną cebulę dodajemy do wigilijnego barszczu.Dodajemy ziele angielski i liście laurowe.Czekamy aż barszcz czerwony zacznie się gotować.Na pewno barszcz będzie udany,nie gotujcie Państwo barszczu czerwonego na wywarach mięsnych bardzo często tak ugotowany barszcz czerwony rudzieje  nie ma smaku buraków-barszczu.
Proszę się przyjrzeć jeszcze barszcz nie zaczął się gotować a już ma ładny czerwony kolor.
Ważne jest przy gotowaniu barszczu czerwonego by był dobrze zakwaszony ale nie za kwaśny oraz odpowiednia ilość cukru i resztę przypraw według uznania.Jak wigilijny barszcz złapie już nam kolor mocno czerwony to trudno będzie nam nawet gotowaniem go zepsuć najczęściej traci kolor przez wywary mięsne.
Na sam koniec jak barszcz ugotowany,najlepiej jak barszcz jest gotowany dzień wcześniej dodajemy suszone grzyby,chrzan i czosnek rozdrobniony.Jak Państwo widza barszcz czerwony się gotuje
złapał kolor jest ładny czerwony,jak tylko zacznie się gotować zmniejszamy temperaturę gotowania-
barszcz ma się bardzo pomału gotować pykać wtedy cały smak i kolor z buraków przejdzie do barszczu czerwonego-będzie dobry i smaczny barszcz.Pomału pomalutku gotujemy około 1 godzinę.
Możemy w ten sam dzień go scedzić i zużyć.Dodając na koniec czosnek i suszone grzyby.
Chcę Państwu pokazać jak powinien wyglądać dobry czerwony barszcz wigilijny.
Mam tu kieliszek 100 g wlewam barszcz-dobry czerwony barszcz nie powinien prześwitywać nie powinno nic  widać przez kieliszek tylko czerwony dobry barszcz.Proszę bardzo to jest dobry czerwony barszcz o intensywnym czerwonym kolorze i dobrym aromatycznym smaku taki jest prawdziwy barszcz czerwony domowy.Zapraszam do ugotowania takiego barszczu jest niezrównany.
Możemy go zużyć po scedzeniu jak barszcz czysty z Państwa ulubionymi dodatkami ewentualnie zabielamy
dobrą śmietaną 30-36 %.Do tygodnia czasu możemy go przechowywać w lodówce.
Dziękuje Państwu za uwagę i zapraszam na inne moje
filmy kulinarne.
                      Barszcz czerwony wigilijny tekst ©Janas Bogumił
                                                Listopad 2013 r