TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

czwartek, 12 czerwca 2014

Fasolka w sosie po bretońsku


 Fasolka w sosie pomidorowym i po bretońsku

                         Jak gotowac fasolkę po bretońsku
Jak ugotować fasolkę w sosie pomidorowym przepis na śniadanie obiad kolacje wegetariańską.
Fasolka w sosie pomidorowym i po bretońsku.
Serdecznie witam Państwo na moim kanale filmy kulinarne youtube.
Dzisiaj gotuję fasolkę w sosie pomidorowym oraz fasolkę po bretońsku.
Niestety nie da się tego ugotować w jeden dzień. Nie radzę używać do zmiękczania fasoli sody.Muśimy dzień wcześniej namoczyć  umytą fasolę w 2-3 litrach dobrej wody-500 g fasoli 
"Jaś" lub innej.Na następny dzień ugotować do miękkości .Uwaga -podczas gotowania fasoli napewno utworzy sie na wierzchu piana-nie należy jej usuwać-to jest białko-skropić wierzch zimną wodą lub położyć cedzak zamieszać-piana z czasem opadnie.Fasolkę muśimy naprawdę ugotować 
by była bardzo miękka tak jak widać .Faolka jest ugotowana.Reszta składników na fasolkę w sosie pomidorowym i po bretońsku.Będziemy potrzebować na fasolkę po bretońsku-w sosie pomidorowym.
500-700 g róznorodnych wędlin-kiełbas.
200-300 g koncentratu pomidorowego 30%.
500 g cebuli białej.
6 ząbków czosnku
majeranek-tymianek,sól,pieprz biały-czarny,
ziele angielskie,liść laurowy-bobkowy,
gałka muszkatołowa,imbir,czerwona papryka słodka.
około 50 g tłuszczu do smażenia cebuli.
                           Sposób wykonania
Wędliny kroimy w kostkę lub plasterki.Cebulę obieramy myjemy-kroimy w kostkę.Na sucha patelnie dajemy olej i wykładamy cebulę -smażymy na złoty kolor około 5 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszać.Usmażoną cebulę przekładamy do fasoli gotujemy z fasolą.Jak widać fasolka jest bez zasmażki jest znacznie smaczniejsza i dłużej możemy ją przechowywać-dosyć już było jedzenia klejów kitów zupa z zasmażką,mięso w sosie też z klejem i jeszcze na deser kisiel też klej.I tak cały dzień byliśmy zaklejeni w epoce komuny.Do patelni po cebuli wykładamy pokrojony boczek -podsmażamy-gdy gotowy dodajemy resztę pokrojonych wędlin i razem trochę smażymy.Do fasoli dodajemy przyprawy sól,pieprz,majeranek,liśćie bobkowe,ziele angielskie starą gałkę muszkatołowa itpm oraz koncentrat pomidorowy.Dzielimy fasolkę na pół-jedna część będzie w sosie pomidorowym dla wegetarian-do drugiej części dodajemy wędliny i mamy fasolkę po bretońsku.Jeśli fasolki są za gęste dodajemy dobrej wody.Zawsze koncentrat dodajemy na koniec gotowania-koncentrat jest trochę kwaskowatyi jak byśmy chcieli gotowac od początku z fasolką to nigdy by nam się fasolka nie ugotowała-byłaby twarda.Na sam koniec gdy gotowa dodajemy obrany,zmiażdżony posiekany czosnek.Do fasolki po bretońsku wrzycamy jak jest skórkę z boczku.
Gotowa fasolka w sosie pomidorowym.
Tylko siadać i zajadać.
Smacznego u u u  pycha mniam.
Fasolka po bretońsku-po zjedzeniu której możemy czasem sobie pogadać-nie radzę się za bardzo sprężać bo nie wiadomo co z tego gadania nam sie wysmyknie-jakaś armata za głośna i póżniej będą twarze czerwone.
Życzę Państwu smacznego i zapraszm na inne moje filmy kulinarne na youtube.
Tekst ©Janas Bogumił kwiecień 2014 r

Gotowanie przepisy fasolka po bretońsku i w sosie pomidorowym na śniadanie obiad i kolacje.