TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

czwartek, 12 czerwca 2014

Chałka drożdżowa



 Chałka najsmaczniejsza domowa
                              Przepis na chałkę
Mąka pszenna tortowa     3 szklanki 500 g
Mąka pszenna do podsypywania 1/2 szklanki
Mleko lub woda              1 szklanka 200 g
Drożdże                                       50 g
Masło                                          50 g
Cukier kryształ                            2 łyżki
Cukier puder                           1 łyżeczka
Sól do smaku                           1 łyżeczka
Jaja świeże umyte                           3 szt
                               Sposób wykonania
Robimy zaczyn z paru łyżek mleka,cukru,szczypty soli,cukru kryształ-gdy wyrośnie łączymy z przesiana mąka pszenną,wbijamy2 całe jaja i jedno białko oraz rozpuszczone masło-wyrabiamy na jednolita masę trochę bardziej gęste.Wyrośnięte dzielimy na  sześć wałków które po trzy zaplatamy  w dwie chałki.Odstawiamy do powtórnego wyrośnięcia-smarujemy rozbełtanym żółtkiem z szczyptą soli i łyżką cukru pudru,osypujemy makiem.Układamy na wysmarowanej blasze-pieczemy w 200 stopniach około 25 minut na rumiano.
                                   Smacznego.