Chałka najsmaczniejsza domowa
Przepis na chałkę
Mąka pszenna tortowa 3 szklanki 500 g
Mąka pszenna do podsypywania 1/2 szklanki
Mleko lub woda 1 szklanka 200 g
Drożdże 50 g
Masło 50 g
Cukier kryształ 2 łyżki
Cukier puder 1 łyżeczka
Sól do smaku 1 łyżeczka
Jaja świeże umyte 3 szt
Sposób wykonania
Robimy zaczyn z paru łyżek mleka,cukru,szczypty soli,cukru kryształ-gdy wyrośnie łączymy z przesiana mąka pszenną,wbijamy2 całe jaja i jedno białko oraz rozpuszczone masło-wyrabiamy na jednolita masę trochę bardziej gęste.Wyrośnięte dzielimy na sześć wałków które po trzy zaplatamy w dwie chałki.Odstawiamy do powtórnego wyrośnięcia-smarujemy rozbełtanym żółtkiem z szczyptą soli i łyżką cukru pudru,osypujemy makiem.Układamy na wysmarowanej blasze-pieczemy w 200 stopniach około 25 minut na rumiano.
Smacznego.