TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 8 czerwca 2014

Krem zupa z porów

























                                                                                                                                               

  Krem z porów

                             Sposób wykonania.
Dokładnie myjemy pory-rozdrabniamy i gotujemy odkryte do miekkości.
W drugim naczyniu nastawiamy obrane umyte pokrojone w kostkę
ziemniaki,utartą marchew-seler-pietruszkę-gdy miękkie łączymy z odcedzoną
porą i miksujemy-zaciagamy mlekiem lub śmietaną przyprawiamy do smaku.
Możemy podać z kleksami śmietany,pokrojoną cieńko papryką,utartym lub
pokruszonym serem z niebieską pleśnią groszkiem ptysiowym lub grzankami.
                               Składniki.
Pora 2 szt ,Ziemniaki 3 szt
Marchew,pietruszka,seler po 50 g
Czosnek 2 ząbki,3 kapelusze grzybów suszonych
Śmietana 30 % lub mleko 1 szklanka.
Przyprawy do smaku:
Sól,pieprz,utarta gałka muszkatołowa,
ziele angielskie,liść laurowy.
Grzanki lub groszek ptysiowy,
kolorowa papryka do dekoracji.

                              SMACZNEGO