TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 11 stycznia 2015

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami bez zasmażki

Kapuśniak z kiszonej kapusty  bez zasmażki 
























Kapuśniak z kiszonej kapusty 

                              Składniki   na ok  10 osób

Kapusta kiszona                                        500 g

Ziemniaki                                      800 -1000 g
Cebula                                                    100 g
Marchew                                        150 -200 g
Seler korzeń,pietruszka                       150-200 g
Grzyby suszone                                    20-50 g
lub świeże                                               100 g
Koncentrat pomidorowy  30%             1-2 łyżki
Czosnek                  1 mała główka cztery ząbki
Ziele angielskie                                    ok 10 ziaren
Liść laurowy                                           1-2 szt 
Sól,pieprz,czerwona słodka papryka,
majeranek,kminek                                 do smaku
Olej lub oliwa do smażenia                             50 g
Woda  rosół  wywar jarski  około          3000> ml
Zawartość wody jest zmienna jeśli zupa gęściejsza 
ma być to dodajemy mniej wody jeśli rzadsza to
dodajemy więcej wody wywaru.
Można na sam koniec gotowania dodać podsmażone 
wędliny,ugotowane lub upieczone mięso ,żeberka itp 
50-100 g na osobę itp jak ktoś lubi..

                                             Sposób wykonania.


Suszone grzyby namaczamy w 0,5 l wody.Kapustę kiszoną kroimy żeby nie była z długimi kawałkami nastawiamy do gotowania gotujemy odkrytą do miękkości gdy będzie za kwaśna trzeba przepłukać.Warzywa i ziemniaki obieramy płuczemy rozdrabniamy ziemniaki kroimy w kostkę a marchew,seler,pietruszkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami-zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Cebule kroimy w kostkę podsmażamy w  50 g oliwy lub oleju na ciemno złoty kolor na sam koniec dodajemy rozdrobniony zmiażdżony posiekany czosnek.Wszystkie komponenty łączymy tj. ugotowaną spróbowaną kapustę kiszoną żeby nie była za kwaśna,ziemniaki i warzywa,podsmażoną z czosnkiem cebulę,ugotowane grzyby.Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy Zagotowujemy i próbujemy.Możemy dodać podsmażone wędliny upieczone mięso według uznania.Zupa bez zasmażki dłużej można przechować.

Jeśli chcemy na zasmażce to do podsmażonej cebuli dodajemy
1 dużą łyżkę mąki pszennej i zrumieniamy-rozprowadzamy
 paroma chochelkami zupy i łączymy w całość kapuśniak.


                                S M A C Z N E G O


©Janas Bogumił

sobota, 27 grudnia 2014

Pieczone mięsa przepis schab szynka karczek kurczaki


   








     















Mięsa pieczone
Pieczone mięso -karczek,schab,szynka,pieczony drób -kurczaki.
Serdecznie witam na moim kanale filmy kulinarne YouTube.
Dzisiaj zapraszam Państwo do wypróbowania mojego przepisu
na pieczyste mięso pieczone i pieczone kurczaki.
Będziemy piec karczek ,szynkę,schab i kurczaki.
Wszystko razem do pieca wstawiamy czas 
pieczenia wyniesie trzy godziny.
Zapraszam Państwo na film życzę udanego
 pieczenia i smacznego.
Składniki na pieczone mięsa i drób -kurczaki.
Kurczaki świeże najlepsze do 1500 g -sztuk dwie.
Karczek wieprzowy bez kości około 2000 g.
Schab wieprzowy bez kości 1000 g.
Szynka wieprzowa bez kości 1000 g.
Warzywa.
Seler 100 g,marchew 100 g,pietruszka 100 g
Cebula 2 szt
Przyprawy:
Pieprz biały-czarny,pieprz ziołowy,
papryka słodka czerwona,
majeranek,sól,ziele angielskie,
liście laurowe,kolędra,
czosnek około 1 główka
musztarda 3 łyżki,
10 gożdzików-przyprawa
Jak przyprawić mięso i kurczaka.
Szynkę szpikuje czosnkiem obranym- w nakłute 
długim ostrym wąskim nożem szpary w mięsie
wciskamy czosnek.Przyprawiam solą,pieprzem.
Najlepiej jest mięso i kurczaki przyprawić 
dzień wcześniej przyprawami z warzywami 
albo w ten sam dzień parę godzin przed 
pieczeniem.
Kurczaka obsypuję pieprzem ziołowym
solą i czerwoną papryka do środka daję 
cebulę z nabitymi gożdżikami  oraz
pokrojone przyprawione warzywa-skrapiam olejem.
Karczek obsypuję majerankiem,solą,
pieprzem i smaruję musztardą.
Schab obsypuję i wciskam w mięso kolędre 
dodaję sól i pieprz skrapiam jak wszystko olejem.
Całość umieszczam na blasze i wkładam do
pieca ustawionego na najwyższą temperaturę 
220 stopni.
Po 1 godzinie podlewam wodą około 1/2 l.
Dalej pieczemy.
Po 2 godzinach 20 minutach wyciągamy kurczaki
i schab.
Po około 2 godzinach 30 minutach wyciągam
szynkę szpikowaną czosnkiem.
Mamy upieczone kurczaki,schab i szynkę.
Po trzech godzinach karczek jest już upieczony.
Mięsa studzimy lub spożywamy od razu na ciepło.
Oto gotowe upieczone mięso -karczek,schab,szynka 
pieczone kurczaki.
Siadać do stołu dzielić i jeść.
Dziękuję Państwu za UWAGĘ życzę smacznego
udanego pieczenia i zapraszam na inne moje 
filmy kulinarne YouTube.
tekst ©Bogumił Janas grudzień 2014 r




Ryba ryby karp pstrąg łosoś w galarecie najlepszy przepis

                                                                                                                                                                 







                                                                                                                                                                 
                                                           
















Ryba w galarecie przepis
Ryba ryby w galarecie.
Ryba w galarecie karp pstrąg łosoś filet przepis uniwersalny do wszystkich ryb w galarecie na Wigilię.Przepis łatwy i szybki najważniejsza jest dekoracja ryby w galarecie .
Serdecznie witam na moim kanale YouTube filmy kulinarne .
Dzisiaj zapraszam na przepis na rybę w galarecie.
Przepis jest uniwersalny można go zastosować 
do wszystkich ryb.
Ryba filet w galarecie.
Przepis jest trochę pracochłonny ale warto
go wypróbować.
Serdecznie zapraszam Państwo na film.
Życzę udanego gotowania miłego
oglądania.
Składniki na rybę w galarecie.
W ten sam sposób możecie Państwo zrobić dowolną rybę.
Potrzebne będzie na około 10 osób .
Ryba filet ok.500 g lub inna z kością cała
1000 g.
Dobra woda do gotowania 1000 ml.
Warzywa na wywar:po około 100 g selera,
100 g marchwi,100 g pietruszki,100 g cebuli białej.
1 cytryna-1/2 do skropienia ryby przed gotowaniem
resztę można pokroić w plastry i dodać do ryby 
jako dekoracja dodatek.
Przyprawy:ziele angielskie,liść laurowy,sól,
pieprz biały-czarny.
30 g żelatyny na 1000 ml wywaru.
Do dekoracji gotowej ryby nać pietruszki nać koperku
sałatę inne warzywa.
Można wyciąć ozdoby z warzyw jakie Państwu odpowiadają.
Jeśli nie wiecie Państwo jak wyciąć  dekoracje z warzyw 
na moim kanale są przepisy sposoby jak zrobić takie dekoracje.
Warzywa obieramy myjemy i rozdrabniamy-możemy je ozdobnie
pokroić i zużyć ugotowane do dekoracji ryby lub innych potraw.
Kroimy też cebulę w kostkę dodajemy przyprawy ziele angielskie ok.10 ziaren,liść laurowy 2-3 szt,sól i zalewamy odmierzoną wodą 1000 ml na 30 g żelatyny.
Wstawiamy jarzyny do gotowania.
Filety  skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem.
Po około 10 minutach gdy warzywa są ugotowane miękkie-wyjmujemy warzywa-możemy je zużyć do innych potraw.
Wkładamy do wrzącego wywaru przyprawioną rybę jak filet to gotujemy 2-3 minuty jak cała ryba lub w dzwonkach to odpowiednio dłużej-gotujemy jak będzie miękka-wypłynie wyciągamy.Dłużej nie gotujemy bo się nam  rozpadnie.
Wywar próbujemy gdy trzeba dodajemy przyprawy.
Do wywaru dodajemy odmierzoną żelatynę minimum 30 g
na 1000 ml wywaru.Odstawiamy do wystudzenia.
Studzenie możemy przyspieszyć wstawiając garnek z 
wywarem galaretą do zimnej wody lub do lodówki.
Ugotowana rybę układamy na półmisku dekorujemy
zalewamy trochę galaretą uważając by nie zepsuć dekoracji.
Wstawiamy w chłodne miejsce lodówkę-jak zastygnie
dodajemy pozostałą galaretę i dekorujemy według 
uznania.
Ryba udekorowana warzywami smakowicie wygląda.
Dziękuje Państwu za uwagę życzę udanego gotowania i zapraszam na inne moje 
filmy kulinarne na YouTube.
Życzę Państwu Smacznego.
©Janas Bogumił  filmy kulinarne YouTube
grudzień    2014 r.




















czwartek, 21 sierpnia 2014

Jak kiśić ogórki małosolne kiszone





















                      Kiszone ogórki jak zrobić

                            Jak zakiśić ogóra.
Jak zrobić Polskie ogórki kiszone.Serdecznie witam państwo na moim
kanale filmy kulinarne.Już jest pora najwyższa na kiszenie ogórków.
Ogóry ogórki kiszę już ponad 40 lat bardzo rzadko się zdarzało by żle 
się zakiśiły.Jak się zdarzyło to przyczyną były złe ogórki a nie mój 
sposób kiszenia.Do kiszenia mam przyszykowane 15 kg ogórków
gruntowych-raczej trzeba użyć mniejszych ogórków.Potrzebne też 
będą trzy duże wiązki kopru-dobrze opłukanego z piasku i obcięte 
korzenie.Cztery duże główki czosnku i około 500 g obranego
wymytego korzenia chrzanu-można też użyć dodatkowo liści
chrzanu-winogron.
Około 20 g soli na 1 kg ogórków.
Trochę całych ziaren gorczycy i kolendry-tylko do smaku.
Oraz dobrą wodę 15 litrów którą dobrze jest zagotować na zalewę.
Obrany umyty chrzan dobrze jest podzielić na mniejsze części np. 
poszatkować w plastry.Będzie wydajniejszy i będzie nam lepiej go
rozkładać.Koper wymyty dzielimy kroimy na około 5 cm kawałki by 
można było je podzielić umieścić w słojach.Przy krojeniu kopru 
należy bardzo uważać-łodygi kopru są dosyć twarde i musimy użyć 
większej siły by je rozdrobnić.
UWAGA NA PALCE.
Czosnek obieramy i rozdrabniamy dodajemy na jeden słoik  jeden
 żąbek czosnku.Szykujemy też trochę kolendry i gorczycy.
Do 5 litrów gotującej wody wsypuję 5 dużych łyżek soli.Woda musi
być słona-sól soli jest nie równa-trzeba zalewę spróbować-ma być
słona ale nie za słona.Gotowe ogórki mają być kwaśno słone a nie słone.
Wrzącą wodą z solą będziemy zalewać ogórki.Komponenty na najlepsze 
na świecie Polskie ogórki kiszone mamy naszykowane.Jeszcze raz-
opłukane umyte ogórki gruntowe,pokrojony umyty koper,obrany
umyty chrzan rozdrobniony-poszatkowany,obrany rozdrobniony czosnek,
całe ziarna kolendry i gorczycy białej  lub czarnej.Dobrze by było 
naszykować garnek z dziubkiem do nalewania zalewy do słoi,szczelne 
słoje z pokrywkami-szczelność sprawdzimy nalewając do słoi trochę 
wody i zakręcone odwracamy do góry dnem jak woda nie wypływa to
dobrze-jak leci to wymieniamy zakrętkę lub słój.Szykujemy słoje-na dno 
każdego dajemy po połowie przeznaczonych na jeden słój  przypraw-czosnek ,
kolendra,chrzan,koper,gorczyca.Układamy ściśle ogórki by jak najwięcej 
weszło do słoja.Na wierzch dodajemy resztę przeznaczonych dodatków
przypraw.Zalewamy gorącą zalewą-do pełna-ogórki muszą być zakryte-
zanurzone całkiem w zalewie.Zakręcamy i odstawiamy aż zaczną pracować 
kiśić się na około 1 tydzień jak ciepło lub gdy temperatura niższa 
to potrzebujemy 2 tygodnie.Po tym terminie dobrze jest sprawdzić by 
były zakryte zalewą.Wynosimy po tym terminie w chłodne ciemne suche miejsce.
Dlatego dobrze jest kiśić w beczce bo mamy możliwość ogórki obciążyć kratka 
by nie wypływały.Jak wstępnie ukiszone to możemy je jeść jako mało solne
-a póżniej są według mnie najlepsze kiszone Polskie ogórki.
Kiszenie-konserwuje kwas mlekowy nie sól-dlatego nie należy przesadzać z
solą-ogórki maja być kwaśno słone nie słone.
Z podanych składników jest 22 słoje 0,9 l 
oraz jedna beczułka 5 l dobrych domowych Polskich kiszonych ogórków.
Koszt zakupu składników wyniósł 50 zł.
Łatwo możemy przeliczyć ile kosztuje nas 1 kg naszych dobrych
kiszonych ogórków.Domowe kiszone Polskie ogórki najlepsze na świecie
nigdzie indziej państwo ich nie znajdziecie.
Dziękuje Państwu za uwagę-życzę udanego kiszenia 
ogórka i zapraszam na inne moje filmy kulinarne.
tex ©Janas Bogumił
filmy kulinarne youtube
Jak kiśić ogórki


wtorek, 5 sierpnia 2014

Najlepsze ryby rybki port rybacki Chłopy

Najlepsze najświeższe  ryby tylko w porcie Chłopy 
Od samego rana kupców chmara
 wszyscy świeże ryby kupują i się radują
Kupisz także ryby świeżo uwędzone smaki niedoścignione.
Ryby świeże przerabia się szybko produkuje
 nic się tu nie zmarnuje
Każdy kupiec zadowolony
 bo za taką świeżą rybę żona dziewczyna na pewno męża chłopaka nie przegoni.
Panowie sprawnie szybko rybki skrobią tną oczyszczają
 obrabiają zadowolenie kupców tym zdobywają.
Pani sprzedawczyni sprawnie rybki wybiera i pakuje
 oraz uśmiechem obdaruje.
Każdy kupiec zadowolony
 ze świeżą rybą do domu goni
Panie i panowie pamiętajcie 
jesteście nad morzem to świeżej ryby tylko w Chłopach szukajcie. 
Best freshest fish only in the port Chlopy 
From early morning swarm all merchants buy fresh fish and rejoice 
You buy a fish freshly smoked flavors unsurpassed. 
Fresh fish is processed quickly produces nothing here is wasted 
Each buyer happy because for the fresh fish wife husband girlfriend boyfriend certainly not overtake. 
Gentlemen able to quickly cut the fish starch cleanse process the satisfaction of the merchants gain. 
Mrs saleswoman efficiently selects and packaged fish and bestow a smile. 
Each merchant pleased with fresh fish chasing home 
Ladies and gentlemen, remember you are the sea is fresh fish only in the Chłopach Seek.


środa, 2 lipca 2014

Zapiekanka z ziemniaków jaj i śledzia

Zapiekanka z ziemniaków jaj i śledzia
               Przepis na 4-6 osób
                      Składniki
Jajka surowe              5 szt
Ziemniaki ugotowane  800 g
Śledzie solone           300 g
Cebula                     100 g
Margaryna-masło      120 g
Śmietana                   60 g
Bułka tarta               20 g
Sól,pieprz nać pietruszki
                               Sposób wykonania
Ziemniaki ugotować w łupinach-obrane pokroić w plastry,jaja ugotować obrać i pokroićw plastry,wy filetować śledzie-pokroić w paski.Układać warstwami w posmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą formie.,polewając podsmażoną na tłuszczu
cebulą.Wierzch zalać śmietaną z jajkiem i posypać zieleniną-dać przyprawy.Zapieć w piekarniku.
                                Smacznego
Oryginalny przepis z nie istniejącego baru Barbara
Wrocław ul Świdnicka lata 70.
Udostępniony dzięki uprzejmości najstarszego kucharza
pana Zbyszka Krupy który prze pracował  tam ok.30 lat do
samego zamknięcia baru...

wtorek, 1 lipca 2014

Sałatka z jaj z kiełbasą

Sałatka z jaj  z kiełbasą
       Składniki na 2-4 osoby
Jaja gotowane           2 szt
Kiełbasa parówkowa lub parówki
albo mortadela          100 g 
Szczypiorek              25 g
Majonez                  80 g
Keczup                   20 g
Inne przyprawy jak kto woli
           Sposób wykonania
Ugotowane jaja na twardo obrane ze skorupek
pokroić w kostkę lub słupki tak samo kiełbasę,
pokroić szczypiorek,dodać majonez i keczup.
Wymieszać.
                   Smacznego
Oryginalny przepis z nie istniejącego baru Barbara
Wrocław ul Świdnicka lata 70.
Udostępniony dzięki uprzejmość najstarszego kucharza
pana Zbyszka Krupy który prze pracował  tam ok.30 lat do
samego zamknięcia baru...

Zapiekanka z drobiu i pieczarek

Zapiekanka z drobiu i pieczarek
       Składniki na 2-4 osoby
Kurczak ugotowany     500g
Pieczarki                 250 g
Cebula                     150 g
Masło (margaryna)      50 g
Śmietana                 150 g
Makaron           100-150 g
Ser żółty utarty         50 g
Sól,pieprz,gałka muszkatołowa,cytryna
              Sposób wykonania
Pieczarki pokroić usmażyć dodać usmażoną
Cebulę-dodać przyprawy.Ugotować makaron,
obrać mięso z kurczaka-rozdrobnić.Wymieszać z
makaronem i pieczarkami.Włożyć do foremki
lub rondla-skropić sokiem z cytryny,polać 
śmietaną i posypać żółtym serem.
Zapieć w piekarniku.
                       Smacznego
Oryginalny przepis z nie istniejącego baru Barbara
Wrocław ul Świdnicka lata 70.
Udostępniony dzięki uprzejmość najstarszego kucharza
pana Zbyszka Krupy który prze pracował  tam ok.30 lat do
samego zamknięcia baru...

Jajka zapiekane w pomidorach

Jaja zapiekane w pomidorach
               Składniki na 1-4 osoby
Jaja surowe                 4 szt
Pomidory                   4 szt
Boczek wędzony plastry 4 szt
Ser żółty utarty           20 g
Sól,pieprz do smaku
                   Sposób wykonania
Pomidory wydrążyć,osolić,oprószyć pieprzem,
ułożyć na plastrach boczku,wbić surowe jaja,
oprószyć tartym serem i zapieć w piecu.
                           Smacznego
Oryginalny przepis z nie istniejącego baru Barbara
Wrocław ul Świdnicka lata 70.
Udostępniony dzięki uprzejmość najstarszego kucharza
pana Zbyszka Krupy który prze pracował  tam ok.30 lat do
samego zamknięcia baru...

Jaja zapiekane w bułkach

Jaja zapiekane w bułkach

             Składniki na 2-4 osoby
Jajka surowe  4 szt
Bułki okrągłe 4 szt
Mleko          100 g
Masło           20 g
Ser żółty tarty  20 g
Sól pieprz do smaku 

                   Sposób wykonania
Bułki wydrążyć,posmarować masłem,skropić
mlekiem.Wbić surowe jaja,posolić,oprószyć
pieprzem,posypać tartym serem i zapieć
w piekarniku.
                       Smacznego
Oryginalny przepis z nie istniejącego baru Barbara
Wrocław ul Świdnicka lata 70.
Udostępniony dzięki uprzejmość najstarszego kucharza
pana Zbyszka Krupy który prze pracował  tam ok.30 lat do
samego zamknięcia baru...

niedziela, 29 czerwca 2014

Bar Barbara Wrocław Świdnicka koło Rynku jadłospis 1970r czyta kucharz Zbyszek

                                     Jadłospis 1970 r
Jadłospis bar Barbara nieistniejący Wrocław ul Świdnicka
Udostępniony dzięki uprzejmości najstarszego kucharza
pana Zbyszka Krupy który przepracował  tam ok.30 lat do
samego zamknięcia baru...

Jadłospis z dnia 05.10.1978 r
                                         J A D Ł O S P I S
                                 Przekąski zimne        
Befsztyk tatarski    50/szt     9,- Leszcz po żydowsku 200 g  8,-
Szynka mielona       40 g     4,-   Pulpet po grecku            200 g        20,-
Kiełbasa kminkowa  40 g      5,-   Pulpet po żydowsku         175 g        20,-
Galaretka z nóżek   160 g     5,-   Sałatka żydowska            120 g         6,-
Rolada praska       150 g    9,-    Sałatka wrocławska         100 g          7,-
Jajko w auszpiku   200 g    15,-Twarożek ze śmietaną 100 g  4,-
Jajko w sosie tatarskim 1/40 g  8,-Ser twardy  50 g           5,-
Jajko na sałatce    100 g       9,-   Bułka wrocławska  1 szt     1,-
Masło                 25 g     3,-   Chleb                          120 g           1,-
                                         Zupy
Jarzynowa zabielana                 400 g     6,-
Żołnierska z kiełbasą                 550 g    10,-
Krupnik jęczmienny zabielany      400 g     8,-
Jabłkowa z makaronem              450 g     5,-
Mleczna manna                      450 g     2,-
Mleko zsiadłe                        250 g     1,-  
Śmietana                             200 g     7,-
                                      Dania gorące
Cena za danie                                             waga      Cena za danie
podstawowe                                                             z ziemniakami
Dania z ryb
20,-Filet z ryby notateni  panier.ziemn,pure                   125 g          23,-
16,-Kotlet rybny z fileta z notateni                            100 g           19,-
Dania mięsne
15,-       Zraz wołowy popul,sos grzybowy,ziemn,pure       70/100 g           18,-
11,-       Rumsztyk wołowy popul,z cebulą,ziemn,pure        70/20 g           14,-
12,-      Stek wieprzowy ,popul,z cebulą,ziemn,pure        70/20 g           15,-
13,-       Zraz wieprz,popul,sos musztard,ziemn,pure         70/100 g           16,-
10,-       Żeberka gotowane,sos musztard,ziemn,pure       90/100 g          13,-
17,-       Zraz siekany sos grzybowy,ziemn,pure            110/100 g         20,-
20,-       Rolada mięs,warzywna sos grzyb,ziemn,pur    100/100 g         23,-
10,-       Wątróbka smażona z cebulą,ziemn,pure           90/20 g         13,-
Dania pół mięsne
11,- Gołąbki z mięsa i ryżu sos pomid,ziemn,pure          300/100 g         14,-
14,-Pyzy ziemniaczane z mięsem i tłuszczem                   250 g          14,-
 8,-Pierogi z mięsem i tłuszczem                               250 g           8,-
15,-Bigos popularny ziemniaki pure                           400 g           18,-
Dania z drobiu
28,- Kurczak po grecku ziemniaki pure                        150/90 g          31,-
32,- Kurczak piecxony ziemniaki pure                        230 g         35,-
Dania jarskie
20,-Pieczarki w śmietanie  ziemniaki pure                      150 g        23,-
11,-Jajka sadzone ziemniaki pure                                   2 szt        14,-
 8,-Ryż zapiekany z jabłkami i bita śmietaną              250/50 g         8,-
Dodatki do II dań
Ziemniaki pure              200 g     3,- Surówka z kap,kiszonej      200 g  4,-
Kasza grycz200g 4,--                    Sur z kap, białej 200 g 3,-
Makaron do II dań 250 g 2,-Surówka z kap,czerwonej 200 g 4,-
Sos grzybowy100 g 5,- Surówka z kap,włoskiej       200 g   5,-
Sos musztardowy           100 g    2,- Surówka z rzepy czarnej     200 g   3,-
Kapusta zas,z pomidor 200 g 4,-  Sałatka z buraczków200 g   3,-
Mieszanka zaśmażana 100 g 6,-Surówka z march,i jabłek200 g 5,-
Szpinak zasmażany 200 g  6,-   Ogórek kiszony 100 g   3,-
Kalafior z wody 200 g 14,- 
Orginalny jadłospis wkrótce w skanie 
Przepisany lipiec 2014 r

Przyprawy zastosowanie spis

Przyprawy spis 

Aidżwan
Aksamitka meksykańska
Annato
Anyż
Asafetyda
Bazylia
Bylica pospolita
Chiński imbir
Chrzan
Cynamon
Czarny kardamon
Czosnek
Czosnek niedźwiedzi
Gałgant chiński
Goździki
Hyzop
Imbir
Jałowiec
Kardamon
Kmin rzymski
Kminek
Kolendra meksykańska
Kolendra wietnamska
Komosa piżmowa
Koper ogrodowy
Koper włoski
Kozieradka
Krokosz barwierski
Kurkuma
Limnofila pachnąca
Liść laurowy
Majeranek
Marchewnik anyżowy
Mięta
Mirt zwyczajny
Niepokalanek pospolity
Oregano
Papryka
Pieprz kubeba
Pieprz meksykański
Pieprz murzyński
Pieprz tasmański
Seler
Szafran
Trybula ogrodowa
Woskownica europejska
Ziele angielskie

Inne przyprawy :
bakalie
cukier
keczup
majonez
miód
musztarda
ocet
ocet balsamiczny
ocet winny
sos sojowy
sambal oelek
sól

Do jakich potraw przyprawy-zioła-najlepsze połączenia

Anyż-ciasto kawowe, słodkie chleby, kompoty owocowe, 
wołowina, cielęcina, wiejski ser,sałatki owocowe

Bazylia-dania z pomidorami, groszek, szpinak, sałata, 
zupy fasolowe, baranina, wołowina, cielęcina, krewetki, 
sosy do spaghetti, suflety i omlety

Cynamon-bułeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta, tapioka,
puddingi czekoladowe, kawa, ciasta owocowe, gorąca 
czekolada, słodkie ziemniaki, dynia

Papryka-kurczak,mięso,pizza, kiełbaski, włoskie, hiszpańskie,
węgierskie i meksykańskie przysmaki

Czosnek-mięsa, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, grillowane warzywa
estragon marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, marynowane ryby, 
zupa pomidorowa, brokuły, szparagi, kalafior, kapusta, drób

Gałka muszkatołowa-grzyby,pasztety,donaty, pudingi, bita śmietana, lody,
pieczone banany, ciasto dyniowe, szpinak, pieczone mięsa

Goździki -kompoty,kiśiele,szynka, pieczona wieprzowina, marynowane owoce, 
ciasto jabłkowe i dyniowe, buraczki, zupa krem z pomidorów 
lub z groszku, gorąca kawa herbata, grzane wino i piwo

Kminek-chleb, kapusta, ziemniaki, mięsa,ciasta 
kolendra zupy z warzyw strączkowych, potrawy mięsne, sałaty,
do zupy ogórkowej i buraczków zasmażanych 

Koperek-pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, 
kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane,zupy,sosy

Kurkuma-kurczak-drób,do barwienia ciast w małej ilości,pikle, marynaty, 
dressingi do sałat, ryby, owoce morza, przyprawy na bazie ryżu
zamiast szafranu

Liście laurowe-buraczki, gotowana marchewka, zupy warzywne, wołowina,
cielęcina, baranina, gotowany kurczak, marynaty do mięs, ryby,buliony warzywne i mięsne,
grzyby,rosoły,barszcze,gulasze

Majeranek-biały barszcz, żurek, pieczenie z mięs, pasztety,drób

Mięta-galaretki, lody, sałatki owocowe, sałatka z sera wiejskiego, kapusta, 
marchewka,drób

Oregano-pizza, sos do spaghetti, pieczeń wołowa, opiekana i pieczona 
jagnięcia i cielęcina, ryba, sosy pomidorowe, szpinak, sok warzywny

Pieprz-pasuje do wszystkich potraw oprócz tych o słodkim smaku
Pieprz biały-łagodniejszy smak jak czarny-do białych sosów,drobiu, ryb,
doskonale hrmonizuje się z wieloma ziołami

Pieprz cayenne-bardzo ostra przyprawa uważać doprawianiu,stosuje się do zapiekanek,jaj,makaronu,drobiu i sosów

Pietruszka-zupy, sałatki, mięsa,drób, ryby , sosy, omlety

Rozmaryn-pieczona jagnięcia, wołowina, wieprzowina, drób, łosoś,
pieczone ziemniaki, zielony groszek,wywary mięsne i jarzynowe

Szafran-ryż, bułeczki, wywary z ryb, zupy z kurczaka, ciasta-sosy barwienie

Szałwia-wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemne sosy, 
dressingi, pomidory, groszek

Tymianek-świeże pomidory, zupy warzywne, krokiety, karczochy, grzyby, 
ziemniaki, sosy na bazie owoców morza, cebula

Imbir-kurczak,grzyby,dania z kuchni azjatyckiej, ciastka, puddingi, kompoty, pasztety, 
marynaty, grzane wino i piwo

Spis bieżąco aktualizowany...






czwartek, 26 czerwca 2014

Obiad gołąbki z ryżem i mięsem sos pomidorowy

Zawijanie gołąbków



Gotowanie gołąbków

Gołąbki sos pomidorowy

Gołąbki sos pomidorowy ziemniaki nać pietruszki

Gołąbki sos pomidorowy









































































 Przepis gołąbki z ryżem i mięsem sos pomidorowy

                           Składniki na gołąbki
2 średniej wielkości kapusty stare                        3,5-4 kg
lub kapusta młoda średnie główki                             2 szt
Pieprz czarny zmielony
Dobry koncentrat pomidorowy do sosu 30%         200-250 g
Papryka słodka                                          1 duża łyżka 
Liście laurowe                                              4-5 szt
Duża szczypta Bazyli
Ziele agielskie                                          10-20 ziaren
Sól
Wołowina bez kości rozbef,łopatka                           500 g
Wieprzowina bez kości łopatka,karczek lub szynka        1000 g
Cebula średnia                                               6-8 szt
Olej ,oliwa lub smalec do smażenia                         200 g
Ryż                                                             1000 g
                             Sposób wykonania
Z kapusty trzeba wyciąć głąby.Do wody dodajemy parę ziaren ziela 
angielskiego i liście laurowe oraz sól.Na wrzątek wrzucamy kapustę.
Kapustę gotujemy aż liście staną się półprzezroczyste i zaczną odchodzić
od kapusty.Całą kapustę do końca obgotujemy stopniowo ściągając liście.
Gotujemy ryż do gołąbków-odmierzamy 3 l dobrej wody.Do wody dodajemy 
1 łyżkę soli-5 łyżek oliwy lub oleju.Na wrzącą wodę wsypujemy 1 kg ryżu.
Co jakiś czas musimy ryż mieszać.Po około 10 minutach ryż gaśimy-
ryż wchłonął wodę.Ryż zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut.
Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do gołąbków-wlewamy ok 100g 
tłuszczu na suchą patelnię.Wrzucamy pokrojone w kostkę 5-6 cebul-
smażymy na ciemno złoty kolor.Kroimy mięso do mielenia-Proszę zawsze 
kupować mięso w kawałku i mielić w domu.Do gołąbków najlepsze mięso 
wieprzowo wołowe.Podczas mielenia mięsa zwróćmy uwagę aby była dobrze 
złożona i skręcona maszynka-Mięso z maszynki podczas mielenia powinno 
wychodzić  zmielone nie zmiażdżone w takiej formie jeśli jest inaczej to 
należy dokręcić maszynkę lub sprawdzić prawidłowość złożenia i ostrza.
Cebulę dosyć dobrze należy zrumienić.Mieszamy farsz na gołąbki-
Do ryżu dodajemy dwie łyżki zmielonego pieprzu czarnego,dodajemy 
1 łyżkę soli,dodajemy usmażoną cebulę,Całość mieszamy na jednolitą masę
Po wymieszaniu farsz próbujemy ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
Gotowy domowy farsz do gołąbków-Szykujemy liście kapusty do 
zawijania gołąbków-Odcinamy żyłki nerwy z liści kapusty.
Wszystkie liście tak przygotowujemy do zawijania.
Zawijamy gołąbki-układamy w naczyniu dołem zawinięcia.
Wszystkie gołąbki zawijamy-pamiętajmy podłożyć trochę liści na 
spód naczynia.Wszystkie gołąbki zawinięte-zalewamy do wysokości 
2/3 gołąbków dobrą wodą.Dodajemy parę ziaren ziela angielskiego 
2-3 listki laurowe i łyżkę soli.Przykrywamy i gotujemy aż liście 
będą całkiem miękkie.Gotowe ugotowane gołąbki wyłańczamy gaz.
Robimy sos pomidorowy do gołąbków z
200-250 g koncentratu pomidorowego 30%
2 pokrojone w kostkę średnie cebulę
sól pieprz czarny zmielony do smaku
papryka słodka 1 duża łyżka
ok 100 g oliwy oleju lub smalcu
1-2 łyżki mąki pszennej lub bez mąki
Szczypta Bazyli, listki laurowe,10 ziaren ziela ngielskiego.
Na suchą patelnie dodajemy tłuszcz-rozgrzewamy dodajemy
pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na rumiano.Do zrumienionej
cebuli dodajemy 1-2 łyżek mąki pszennej lub robimy bez mąki) 
lekko zrumieniamy.Zalewamy rosołem ,wywarem jarskim lub 
1 litrem dobrej wody.Dodajemy koncentrat przyprawy zagotowujemy.
Jak chcemy mieć sos bardziej gładki to miksujemy go lub przecieramy 
przez sito.Jeśli chcemy mieć sos gęściejszy to dajemy więcej mąki do 
zasmażki lub możemy zaciągnąć śmietaną.Jak potrzebujemy lubimy
więcej sosu to ilość składników na sos należy zwiększyć.

                                 SMACZNEGO