Kapuśniak z kiszonej kapusty bez zasmażki
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki na ok 10 osób
ma być to dodajemy mniej wody jeśli rzadsza to
dodajemy więcej wody wywaru.
Można na sam koniec gotowania dodać podsmażone
wędliny,ugotowane lub upieczone mięso ,żeberka itp
50-100 g na osobę itp jak ktoś lubi..
Sposób wykonania.
S M A C Z N E G O
©Janas Bogumił
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki na ok 10 osób
Kapusta kiszona 500 g
najlepsza domowa Przepis domowa kiszona kapusta
Ziemniaki 800 -1000 g
Cebula 100 g
Marchew 150 -200 g
Seler korzeń,pietruszka 150-200 g
Grzyby suszone 20-50 g
lub świeże 100 g
Koncentrat pomidorowy 30% 1-2 łyżki
Czosnek 1 mała główka cztery ząbki
Ziele angielskie ok 10 ziaren
Liść laurowy 1-2 szt
Sól,pieprz,czerwona słodka papryka,
majeranek,kminek do smaku
Olej lub oliwa do smażenia 50 g
Woda rosół wywar jarski około 3000> ml
Zawartość wody jest zmienna jeśli zupa gęściejsza ma być to dodajemy mniej wody jeśli rzadsza to
dodajemy więcej wody wywaru.
Można na sam koniec gotowania dodać podsmażone
wędliny,ugotowane lub upieczone mięso ,żeberka itp
50-100 g na osobę itp jak ktoś lubi..
Sposób wykonania.
Suszone grzyby namaczamy w 0,5 l wody.Kapustę kiszoną kroimy żeby nie była z długimi kawałkami nastawiamy do gotowania gotujemy odkrytą do miękkości gdy będzie za kwaśna trzeba przepłukać.Warzywa i ziemniaki obieramy płuczemy rozdrabniamy ziemniaki kroimy w kostkę a marchew,seler,pietruszkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami-zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Cebule kroimy w kostkę podsmażamy w 50 g oliwy lub oleju na ciemno złoty kolor na sam koniec dodajemy rozdrobniony zmiażdżony posiekany czosnek.Wszystkie komponenty łączymy tj. ugotowaną spróbowaną kapustę kiszoną żeby nie była za kwaśna,ziemniaki i warzywa,podsmażoną z czosnkiem cebulę,ugotowane grzyby.Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy Zagotowujemy i próbujemy.Możemy dodać podsmażone wędliny upieczone mięso według uznania.Zupa bez zasmażki dłużej można przechować.
Jeśli chcemy na zasmażce to do podsmażonej cebuli dodajemy
1 dużą łyżkę mąki pszennej i zrumieniamy-rozprowadzamy
paroma chochelkami zupy i łączymy w całość kapuśniak.
©Janas Bogumił