Zapiekanka z ziemniaków jaj i śledzia
Przepis na 4-6 osób
Składniki
Jajka surowe 5 szt
Ziemniaki ugotowane 800 g
Śledzie solone 300 g
Cebula 100 g
Margaryna-masło 120 g
Śmietana 60 g
Bułka tarta 20 g
Sól,pieprz nać pietruszki
Sposób wykonania
Ziemniaki ugotować w łupinach-obrane pokroić w plastry,jaja ugotować obrać i pokroićw plastry,wy filetować śledzie-pokroić w paski.Układać warstwami w posmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą formie.,polewając podsmażoną na tłuszczu
cebulą.Wierzch zalać śmietaną z jajkiem i posypać zieleniną-dać przyprawy.Zapieć w piekarniku.
Smacznego
Oryginalny przepis z nie istniejącego baru Barbara
Wrocław ul Świdnicka lata 70.
Udostępniony dzięki uprzejmości najstarszego kucharza
pana Zbyszka Krupy który prze pracował tam ok.30 lat do
samego zamknięcia baru...
Przepis na 4-6 osób
Składniki
Jajka surowe 5 szt
Ziemniaki ugotowane 800 g
Śledzie solone 300 g
Cebula 100 g
Margaryna-masło 120 g
Śmietana 60 g
Bułka tarta 20 g
Sól,pieprz nać pietruszki
Sposób wykonania
Ziemniaki ugotować w łupinach-obrane pokroić w plastry,jaja ugotować obrać i pokroićw plastry,wy filetować śledzie-pokroić w paski.Układać warstwami w posmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą formie.,polewając podsmażoną na tłuszczu
cebulą.Wierzch zalać śmietaną z jajkiem i posypać zieleniną-dać przyprawy.Zapieć w piekarniku.
Smacznego
Oryginalny przepis z nie istniejącego baru Barbara
Wrocław ul Świdnicka lata 70.
Udostępniony dzięki uprzejmości najstarszego kucharza
pana Zbyszka Krupy który prze pracował tam ok.30 lat do
samego zamknięcia baru...