Galantyna osznurowana gotowa do gotowania |
Galantyna do gotowania |
Gotowanie galantyny |
Galantyna ugotowana sprasowana-wystudzona |
Gotowa galantyna do krojenia |
Galantyna zbliżenie |
Przykład podania galantyna na półmisku z galaretką |
Galantyna z mięsa na półmisku z dekoracją |
Galantyna dekoracja |
Galantyna na półmisku |
Galantyna z papryką |
Galantyna smacznego |
Galantyna z naturalną galaretką |
Zbliżenie galantyna z kurczaka |
Galantyna z kurczaka z papryką i galaretką |
Półmisek galantyny z naturalną galaretką |
Półmisek galantyny z dekoracją |
Galantyna ugotowana |
Gotowanie galantyny |
Galantyna z musem brzoskwiniowym i owocami |
Półmisek galantyny z musem owocowym |
Galantyna zawinięta w foli przygotowana do sznurowania |
Galantyna porcja na talerzu |
Galantyna porcja dekoracja |
Przygotowany farsz na galantynę |
Farsz galantyna |
Usmażone omlety do galantyny |
Omlet ze szpinakiem zielony i naturalny |
Skórka z kurczaka na galantynę |
Skórka z filetami z pierśi z kurczaka |
Folia do żywności skórka z kurczaka,filety z pierśi kurczaka,milony farsz drobiowy |
Folia,skórka,pierś z kurczaka,fars,omlety do zawijania galantyny |
Całość galantyny do zawijania |
Folia do żywności posmarowana olejem- zawijanie galantyny |
Naciągnięta skóra na całą galantynę |
Galantyna owinięta folią |
Sznurowanie galantyny |
Sznurowanie galantyny -nić wzdłuż galantyny. |
Galantyna zasznurowana |
Zbliżenie obsznurowanej galantyny |
Dwie galantyny do gotowania |
Cztery galantyny osznurowane do gotowania. |
Kurczak świeży do galantyny najlepszy do 1500 g. |
Jeszcze jedna galantyna gotowa do gotowania |
Półmisek galantyna z naturalną galaretką i dekoracją |
Półmiski galantyna z dekoracją |
Galantyna półmisek |
Galantyna półmisek dekoracja-sos majonezowy w papryce |
Galantyna półmisek zbliżenie-dekoracja |
Półmisek galantyna-dekoracje z warzyw |
Zbliżenie galantyna z kurczaka naturalna galaretka majonez dekoracja |
Galantyna zafoliowana do przechowywania |
Galantyny różne
|
Galantyna z kurczaka-drobiu
Składniki
Kurczak 1 szt do 1500 g
Jaja świeże 2 szt
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Pieprz biały lub czarny 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Imbir utarty 1 łyżeczka
Papryka czerwona słodka 1 łyżka
Lub gotowa przyprawa do kurczaka
Kolendra cała 1 łyżeczka
Ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy 2-3 szt.
Lubczyk 1-2 szczypty
Papryka czerwona 1/2 strąka
Papryka żółta 1/2 strąka
Papryka zielona 1/2 strąka
Oliwki marnowane czarne i zielone 50 g
Nać zielonej pietruszki 1 pęczek
Jak z galaretką to żelatyna 30 g
Zamiast papryki można dać inne
kolorowe warzywa blanszowane
czyli krótko obgotowane.
Można dodać dla wzbogacenia smaku
wyłuskane orzechy pistacjowe 50 g
Można tez dodać dodatkowo 2 piersi z kurczaka
Warzywa na wywar do gotowania
Marchew 1 szt 100 g
Seler ok 100 g
Cebula ok 100 g
Por pietruszka ok 100 g
Woda dobra ok 2 l
Do wiązania
Sznurek nić nie barwiąca potraw
Folia do żywności do zawinięcia
Olej oliwa do posmarowania foli 50 g
Sposób wykonania
Kurczaka nie należy zbyt długo myć ani moczyć aby nie wypłukiwać substancji
klejących-kolagenu.Z kurczaka ściągamy skórę starając się nie za bardzo ją
uszkodzić.Następnie odcinamy piersi najlepiej jak będą z kostkami,trybujemy
nóżki i resztę korpusu (czyli usuwamy mięso od kości).Nastawiamy wywar do
gotowania galantyny-oczyszczamy płuczemy,rozdrabniamy warzywa cebulę
warto jest podprażyć na suchej patelni co da nam ciemny kolor i smak wywaru
-nigdy nie prażymycebuli na otwartym gazie gdyż spaliny przejdą do cebuli.
Używamy do gotowania dobrej wody.Dodajemy przyprawy sól,pieprz,liście
laurowe i ziele angielski oraz trochę lubczyku-najlepiej użyć do gotowania
naczynia o podłużnym kształcie.Odcięte mięso z kurczaka za wyjątkiem piersi
mielimy na sitku pasztetowym lub 3 krotnie na zwykłym lub blenderujemy na
kremową masę.Do masy drobiowej dodajemy przyprawy,wbijamy jaja,
wsypujemy krótko obgotowane kolorowe warzywa lub kolorową paprykę
pokrojone w kostkę-jak lubimy to możemy dodać pokrojoną nać pietruszki,
wyłuskane orzechy pistacjowe, oraz dodatkowo możemy albo pokroić dodatkowe
piersi idodać do farszu albo odłożyć i dodać je do zawijania na zewnątrz rolady.
Możemy też zrobić kolorowe omlety-barwiąc je koncentratem pomidorowym,
szpinakiem drobno pokrojoną natką pietruszki i ułożyć je w farszu galantyny-
im więcej kolorowych dodatków tym bardziej ładniejszy będzie efekt finalny.
Gotową jednolitą masę ostatecznie próbujemy.Na rozwiniętą folię do żywności
taki kawałek żeby się nam zmieściła-zawinęła galantyna posmarowaną odrobina
oleju układamy skórę z kurczaka zewnętrzną strona do foli-na skórę rozkładamy
lekko rozbite przyprawione filety z kurczaka jeśli dwa filety są z kosteczkami to
muszą wystawać z obu końców galantyny,jak mamy dodatkowe filety-piersi z
kurczaka to też je układamy na skórze.Na filetach wykładamy farsz i całość
szczelnie zawijamy żeby filety-piersi były na około farszu.
Obwiniętą folią galantynę sznurujemy patrz film Y T
Sznurowanie galantyn rolad mięsa
Na wrzący wywar wkładamy galantynę i gotujemy ok 30-40 minut.
Po tym czasie wyciągamy-przy sznurowaniu dobrze jest zrobić pętelkę
za którą łatwiej będzie wyciągnąć naszą domową wędlinę roladę.
Gorącą galantynę aby się nie rozwarstwiła należy całą obciążyć
sprasować-czyli na wierch galantyny umieścić naczynie o płaskim dnie
aby obejmowało całą powierchnią galantynę i do naczynia wstawić np
5 litrowy pojemnik z wodą i pozostawić do wystygnięcia.
Jeśli chcemy mieć galantynę w galarecie z galaretką to wywar należy
odparować do ok.1 litra i dodać 30 g żelatyny-oczywiście należy
spróbować.Do ciepłej galaretki wkładamy sprasowana galantynę-
umieszczamy w chłodnym miejscu do stężenia.Najlepsza na drugi dzień.
Ugotowane ale nie rozgotowane warzywa z wywaru możemy zużyć do
sporządzenia sałatki jarzynowej
Mięso z obranych ugotowanych kości drobiowych możemy zużyć
do zrobienia galaretki z drobiu
Link galaretka z drobiu Y T.
Można dużo eksperyment ować z różnorodnymi dodatkami do galantyn co można
obejrzeć na moich zdjęciach i filmach.Smaczna,ładna,tania wędlina domowa
-sklepowa niech się schowa naprawdę zachęcam do wypróbowania tylko
wygląda przepis na skomplikowany po parokrotnym wykonaniu będziemy
na pewno zadowoleni z tego przepisu i własną zrobionej wędliny,rolady,
kiełbasy,galantyny.Dobrze smakowo galantyna się komponuje z domowym
majonezem
lub jeszcze lepiej z sosem tatarskim też domowym
S M A C Z N E G O
©JANAS Bogumił