Agarowy sernikSuper sernik Agarowy na zimno bez pieczenia.Składniki na ok 1200 gSer biały półtłusty lub tłusty krajanka 400 gŚmietana 30-36 % 200 gCukier puder do sera 50-100 gCukier waniliowy lub laska waniliiAgar 2 duże białe łyżki-jednorazoweWoda 200 gSzczypta soliJaja świeże umyte 4 sztCukier puder do utarcia jaj 8 łyżekMożna dać na dno blaszki foremki wyłożonej folią aluminiową i posmarowaną olejem warstwę biszkoptów lub herbatników.Jak chcemy to możemy na wierch sernika zrobić galaretkę gotująć świeże owoce i dodać do stężenia agar. Sposób wykonania.Agar zagotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia z szczyptą soli na 200 g wody 2 duże łyżki.Agar nie może mieć grudek i ma być ciepły powyżej 40 stopni łączymy z ciepłą masą serową.Żółtka oddzielamy od białek i w kąpieli wodnej czyli ustawiając naczynie w którym będziemy ucierać żółtka z cukrem pudrem na dopasowanym naczyniu z gorącą wodą ucieramy-ubijamy.Gdy grudki cukru w masie jajecznej nie będą już wyczuwalne dodajemy stopniowo wcześniej zmiksowany lub zmielony biały ser rozprowadzony śmietankąprzyprawioną cukrem i wanilią.Do ciepłej masy serowej wlewamy ciepły rozpuszczony agar całość mieszamy do połączenia.Białka jaj ubijamy na sztywno czyli do momentu jak przewracając naczynie do góry dnem piana z białek będzie się trzymała naczynia do usztywnienia białek dodajemy parę łyżek cukru pudru.Pianę wykładamy na masę serowo-agarową i szybko ciepłe mieszamy.Wykładamy na przygotowane foremki lub blaszkę posmarowaną olejemna dno których możemy dać warstwę biszkoptów-herbatników lubupieczonego kruchego ciasta.Wierzch sernika Agarowego dekorujemy świeżymi owocami lubposypujemy posiekanymi orzechami,startą czekolada,kakao lubzalewamy galaretka owocową żelowaną Agarem. Smacznego.Sporządził wypróbował i sprawdził przepis @Janas Bogumił Wrzesień 2015 r
TAGI
przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy
sobota, 12 września 2015
Sernik na zimno agarowy z polewą czekoladową
Agarowy sernikSuper sernik Agarowy na zimno bez pieczenia.Składniki na ok 1200 gSer biały półtłusty lub tłusty krajanka 400 gŚmietana 30-36 % 200 gCukier puder do sera 50-100 gCukier waniliowy lub laska waniliiAgar 2 duże białe łyżki-jednorazoweWoda 200 gSzczypta soliJaja świeże umyte 4 sztCukier puder do utarcia jaj 8 łyżekMożna dać na dno blaszki foremki wyłożonej folią aluminiową i posmarowaną olejem warstwę biszkoptów lub herbatników.Jak chcemy to możemy na wierch sernika zrobić galaretkę gotująć świeże owoce i dodać do stężenia agar. Sposób wykonania.Agar zagotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia z szczyptą soli na 200 g wody 2 duże łyżki.Agar nie może mieć grudek i ma być ciepły powyżej 40 stopni łączymy z ciepłą masą serową.Żółtka oddzielamy od białek i w kąpieli wodnej czyli ustawiając naczynie w którym będziemy ucierać żółtka z cukrem pudrem na dopasowanym naczyniu z gorącą wodą ucieramy-ubijamy.Gdy grudki cukru w masie jajecznej nie będą już wyczuwalne dodajemy stopniowo wcześniej zmiksowany lub zmielony biały ser rozprowadzony śmietankąprzyprawioną cukrem i wanilią.Do ciepłej masy serowej wlewamy ciepły rozpuszczony agar całość mieszamy do połączenia.Białka jaj ubijamy na sztywno czyli do momentu jak przewracając naczynie do góry dnem piana z białek będzie się trzymała naczynia do usztywnienia białek dodajemy parę łyżek cukru pudru.Pianę wykładamy na masę serowo-agarową i szybko ciepłe mieszamy.Wykładamy na przygotowane foremki lub blaszkę posmarowaną olejemna dno których możemy dać warstwę biszkoptów-herbatników lubupieczonego kruchego ciasta.Wierzch sernika Agarowego dekorujemy świeżymi owocami lubposypujemy posiekanymi orzechami,startą czekolada,kakao lubzalewamy galaretka owocową żelowaną Agarem. Smacznego.Sporządził wypróbował i sprawdził przepis @Janas Bogumił Wrzesień 2015 r
piątek, 3 kwietnia 2015
Przepis Wielkanoc Wielkanocna ćwikła z chrzanem buraczki zasmażane domo...
Przepis Wielkanoc Wielkanocna ćwikła z chrzanem buraczki zasmażane domo...
niedziela, 11 stycznia 2015
Przepisy galantyny rolady z kurczaka
Galantyny rolady
Galantyny rolady z kurczaka przepisy
Galantyna z kurczaka-drobiu
Składniki
Kurczak 1 szt do 1500 g
Jaja świeże 2 szt
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Pieprz biały lub czarny 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Imbir utarty 1 łyżeczka
Papryka czerwona słodka 1 łyżka
Lub gotowa przyprawa do kurczaka
Kolendra cała 1 łyżeczka
Ziele angielskie 10 ziaren
Lisć laurowy 2-3 szt.
Lubczyk 1-2 szczypty
Papryka czerwona 1/2 strąka
Papryka żółta 1/2 strąka
Papryka zielona 1/2 strąka
Oliwki marnowane czarne i zielone 50 g
Nać zielonej pietruszki 1 pęczek
Jak z galaretką to żelatyna 30 g
Zamiast papryki można dać inne
kolorowe warzywa zblanszowane
czyli krótko obgotowane.
Można dodać dla wzbogacenia smaku
wyłuskane orzechy pistacjowe 50 g
Można tez dodać dodatkowo 2 piersi z kurczaka
Warzywa na wywar do gotowania
Marchew 1 szt 100 g
Seler ok 100 g
Cebula ok 100 g
Por pietruszka ok 100 g
Woda dobra ok 2 l
Do wiązania
Sznurek nić nie barwiąca potraw
Folia do żywności do zawinięcia
Olej oliwa do posmarowania foli 50 g
Sposób wykonania
S M A C Z N E G O
©Janas Bogumił
Galantyny rolady z kurczaka przepisy
Galantyna z kurczaka-drobiu
Składniki
Kurczak 1 szt do 1500 g
Jaja świeże 2 szt
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Pieprz biały lub czarny 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Imbir utarty 1 łyżeczka
Papryka czerwona słodka 1 łyżka
Lub gotowa przyprawa do kurczaka
Kolendra cała 1 łyżeczka
Ziele angielskie 10 ziaren
Lisć laurowy 2-3 szt.
Lubczyk 1-2 szczypty
Papryka czerwona 1/2 strąka
Papryka żółta 1/2 strąka
Papryka zielona 1/2 strąka
Oliwki marnowane czarne i zielone 50 g
Nać zielonej pietruszki 1 pęczek
Jak z galaretką to żelatyna 30 g
Zamiast papryki można dać inne
kolorowe warzywa zblanszowane
czyli krótko obgotowane.
Można dodać dla wzbogacenia smaku
wyłuskane orzechy pistacjowe 50 g
Można tez dodać dodatkowo 2 piersi z kurczaka
Warzywa na wywar do gotowania
Marchew 1 szt 100 g
Seler ok 100 g
Cebula ok 100 g
Por pietruszka ok 100 g
Woda dobra ok 2 l
Do wiązania
Sznurek nić nie barwiąca potraw
Folia do żywności do zawinięcia
Olej oliwa do posmarowania foli 50 g
Sposób wykonania
Kurczaka nie należy zbyt długo myć ani moczyć aby nie wypłukiwać substancji klejących-kolagenu.Z kurczaka ściągamy skórę starając się nie za bardzo ją uszkodzić.Następnie odcinamy piersi najlepiej jak będą z kostkami,trybujemy nóżki i resztę korpusu (czyli usuwamy mięso od kości).Nastawiamy wywar do gotowania galantyny-oczyszczamy płuczemy,rozdrabniamy warzywa cebulę warto jest podprażyć na suchej patelni co da nam ciemny kolor i smak wywaru-nigdy nie prażymy cebuli na otwartym gazie gdyż spaliny przejdą do cebuli.Używamy do gotowania dobrej wody.Dodajemy przyprawy sól,pieprz,liście laurowe i ziele angielski oraz trochę lubczyku-najlepiej użyć do gotowania naczynia o podłużnym kształcie.Odcięte mięso z kurczaka za wyjątkiem piersi mielimy na sitku pasztetowym lub 3 krotnie na zwykłym lub blenderujemy na kremową masę.Do masy drobiowej dodajemy przyprawy,wbijamy jaja,wsypujemy krótko obgotowane kolorowe warzywa lub kolorową paprykę pokrojone w kostkę-jak lubimy to możemy dodać pokrojoną nać pietruszki,wyłuskane orzechy pistacjowe,oraz dodatkowo możemy albo pokroić dodatkowe piersi i dodać do farszu albo odłożyć i dodać je do zawijania na zewnątrz rolady.Możemy też zrobić kolorowe omlety-barwiąc je koncentratem pomidorowym,szpinakiem drobno pokrojoną natką pietruszki i ułożyć je w farszu galantyny-im więcej kolorowych dodatków tym bardziej ładniejszy będzie efekt finalny. Gotową jednolitą masę ostatecznie próbujemy.Na rozwiniętą folię do żywności taki kawałek żeby się nam zmieściła-zawinęła galantyna posmarowaną odrobina oleju układamy skórę z kurczaka zewnętrzną strona do foli-na skórę rozkładamy lekko rozbite przyprawione filety z kurczaka jeśli dwa filety są z kosteczkami to muszą wystawać z obu końców galantyny,jak mamy dodatkowe filety-piersi z kurczaka to też je układamy na skórze.Na filetach wykładamy farsz i całość szczelnie zawijamy żeby filety-piersi były na około farszu.Obwiniętą folią galantynę sznurujemy patrz film Na wrzący wywar wkładamy galantynę i gotujemy ok 30-40 minut.Po tym czasie wyciągamy-przy sznurowaniu dobrze jest zrobić pętelkę za którą łatwiej będzie wyciągnąć naszą domową wędlinę roladę.Gorącą galantynę aby się nie rozwarstwiała należy całą obciążyć sprasować-czyli na wierch galantyny umieścić naczynie o płaskim dnie aby obejmowało całą powierzchnią galantynę i do naczynia wstawić np 5 litrowy pojemnik z wodą i pozostawić do wystygnięcia.Jeśli chcemy mieć galantynę w galarecie z galaretką to wywar należy odparować do ok.1 litra i dodać 30 g żelatyny-oczywiście należy spróbować.Do ciepłej galaretki wkładamy sprasowana galantynę i umieszczamy w chłodnym miejscu do stężenia.Najlepsza na drugi dzień.
Ugotowane ale nie rozgotowane warzywa z wywaru możemy
zużyć do sporządzenia jarzynowej
Mięso z obranych ugotowanych kości drobiowych możemy zużyć
do zrobienia galaretki z drobiu
Można dużo eksperymentować z róznorodnymi dodatkami
do galantyn co można obejrzeć na moich zdjęciach i filmach.
Smaczna,ładna,tania wędlina domowa-sklepowa niech się schowa
naprawdę zachęcam do wypróbowania tylko wygląda przepis
na skomplikowany po parokrotnym wykonaniu będziemy
na pewno zadowoleni z tego przepisu i własnozrobionej
wędliny,rolady,kiełbasy,galantyny.
Dobrze smakowo galantyna się komponuje z domowym majonezem
S M A C Z N E G O
©Janas Bogumił
Krem zupa z porów
Krem z porów
Krem z porów
Sposób wykonania.
Dokładnie myjemy pory-rozdrabniamy i gotujemy odkryte do miękkości.
W drugim naczyniu nastawiamy obrane umyte pokrojone w kostkę
ziemniaki,utartą marchew-seler-pietruszkę-gdy miękkie łączymy z odcedzoną
porą i miksujemy-zaciągamy mlekiem lub śmietaną przyprawiamy do smaku.
Możemy podać z kleksami śmietany,pokrojoną cienko papryką,utartym lub
pokruszonym serem z niebieską pleśnią groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Składniki.
Pora 2 szt ,Ziemniaki 3 szt
Marchew,pietruszka,seler po 50 g
Czosnek 2 ząbki,3 kapelusze grzybów suszonych
Śmietana 30 % lub mleko 1 szklanka.
Przyprawy do smaku:
Sól,pieprz,utarta gałka muszkatołowa,
ziele angielskie,liść laurowy.
Grzanki lub groszek ptysiowy,
kolorowa papryka do dekoracji.
SMACZNEGO
Krem z porów
Sposób wykonania.
Dokładnie myjemy pory-rozdrabniamy i gotujemy odkryte do miękkości.
W drugim naczyniu nastawiamy obrane umyte pokrojone w kostkę
ziemniaki,utartą marchew-seler-pietruszkę-gdy miękkie łączymy z odcedzoną
porą i miksujemy-zaciągamy mlekiem lub śmietaną przyprawiamy do smaku.
Możemy podać z kleksami śmietany,pokrojoną cienko papryką,utartym lub
pokruszonym serem z niebieską pleśnią groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Składniki.
Pora 2 szt ,Ziemniaki 3 szt
Marchew,pietruszka,seler po 50 g
Czosnek 2 ząbki,3 kapelusze grzybów suszonych
Śmietana 30 % lub mleko 1 szklanka.
Przyprawy do smaku:
Sól,pieprz,utarta gałka muszkatołowa,
ziele angielskie,liść laurowy.
Grzanki lub groszek ptysiowy,
kolorowa papryka do dekoracji.
SMACZNEGO
Przepis zupa krupnik jęczmienny
Krupnik jęczmienny
Krupnik jęczmienny zabielany
Krupnik jęczmienny na ok 10 osób
Składniki na 4-5 l zupy
Kasza jęczmienna 100 g
Pietruszka ,seler 200 g
Pory zielona 100 g
Marchew 200 g
Ziemniaki 400-600 g
Dobra woda 3-4 l
Śmietana 30% 200 g
Sól,pieprz do smaku
Ziele angielskie. ok 10 ziaren
Liść laurowy 2-3 szt
Po około 100 g na osobę
ugotowanego kurczaka,
mięsa,pulpetów,kiełbasy
gdy danie jedno-garnkowe.
Sposób wykonania
Nastawiamy 3-4 l dobrej wody.Wsypujemy kaszę jęczmienną.
Następnie umyte rozdrobnione warzywa: marchew,selera,
pietruszkę,pora oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka-dodajemy sól-gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie.Dodajemy przyprawy.Gotowa zupę możemy zaciągnąć śmietaną,dodać pulpety,gotowane mięso,parówki kiełbasę.
Smacznego
Krupnik jęczmienny zabielany
Krupnik jęczmienny na ok 10 osób
Składniki na 4-5 l zupy
Kasza jęczmienna 100 g
Pietruszka ,seler 200 g
Pory zielona 100 g
Marchew 200 g
Ziemniaki 400-600 g
Dobra woda 3-4 l
Śmietana 30% 200 g
Sól,pieprz do smaku
Ziele angielskie. ok 10 ziaren
Liść laurowy 2-3 szt
Po około 100 g na osobę
ugotowanego kurczaka,
mięsa,pulpetów,kiełbasy
gdy danie jedno-garnkowe.
Sposób wykonania
Nastawiamy 3-4 l dobrej wody.Wsypujemy kaszę jęczmienną.
Następnie umyte rozdrobnione warzywa: marchew,selera,
pietruszkę,pora oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka-dodajemy sól-gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie.Dodajemy przyprawy.Gotowa zupę możemy zaciągnąć śmietaną,dodać pulpety,gotowane mięso,parówki kiełbasę.
Smacznego
Kapuśniak Luisa ze słodkiej kapusty
Kapuśniak alla Luis De Funes
Przepis kapuśniak Luisa
Składniki na kapuśniak
4-5 litrów 8-10 osób
Woda 3-4 l
Kapusta biała 600-700 g
Marchew 150 g
Seler,pietruszka 150 g
Cebula 100 g
Ziemniaki 1000 g
Czosnek 3 duże ząbki
Tłuszcz do smażenia 50 g
Koncentrat pomidorowy
30 % lub bez koncentratu 100 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,papryka czerwona
słodka,majeranek,kminek.
ziele angielskie,liść laurowy.
Można dodać na koniec
wędzone pokrojone wędliny
po 50-100 g lub ugotowane
mięso bez kości.
Sposób wykonania
Myjemy kapustę i szatkujemy lub kroimy w kostkę.Zalewamy wodą gotujemy odkrytą do miękkości.Gdy miękka odcedzamy.Z oczyszczonych pokrojonych warzyw oraz ziemniaków nastawiamy wywar.Jak mamy gotowy rosół lub inny wywar to używamy go do gotowania zupy.Gdy ziemniaki warzywa miękkie dodajemy usmażoną pokrojoną cebulę-ugotowana odcedzoną kapustę-przyprawiamy na sam koniec.Możemy dodać pokrojone wędzone wędliny ugotowane mięso bez kości.Najlepszy gdy trochę postoi.
SMACZNEGO
Przepis kapuśniak Luisa
Składniki na kapuśniak
4-5 litrów 8-10 osób
Woda 3-4 l
Kapusta biała 600-700 g
Marchew 150 g
Seler,pietruszka 150 g
Cebula 100 g
Ziemniaki 1000 g
Czosnek 3 duże ząbki
Tłuszcz do smażenia 50 g
Koncentrat pomidorowy
30 % lub bez koncentratu 100 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,papryka czerwona
słodka,majeranek,kminek.
ziele angielskie,liść laurowy.
Można dodać na koniec
wędzone pokrojone wędliny
po 50-100 g lub ugotowane
mięso bez kości.
Sposób wykonania
Myjemy kapustę i szatkujemy lub kroimy w kostkę.Zalewamy wodą gotujemy odkrytą do miękkości.Gdy miękka odcedzamy.Z oczyszczonych pokrojonych warzyw oraz ziemniaków nastawiamy wywar.Jak mamy gotowy rosół lub inny wywar to używamy go do gotowania zupy.Gdy ziemniaki warzywa miękkie dodajemy usmażoną pokrojoną cebulę-ugotowana odcedzoną kapustę-przyprawiamy na sam koniec.Możemy dodać pokrojone wędzone wędliny ugotowane mięso bez kości.Najlepszy gdy trochę postoi.
SMACZNEGO
Barszcz ukraiński
Przepis barszcz ukraiński
Przepis barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
przepis około 5 l
Składniki
Woda 2,5-3 l
Buraki czerwone 500 g
Ziemniaki 500 g
Marchew 200 g
Pietruszka 100 g
Seler 150 g
Por zielony 100 g
Cytryna 1 szt
Fasola zielona 400-500g
lub fasola biała 200 g
namoczona i ugotowana.
Czosnek 2-3 ząbki
Koperek zielony parę gałązek
Koncentrat pomidorowy 30 % 100 g
Śmietana 30% 200 g
Przyprawy
Sól,pieprz biały lub czarny,
ziele angielskie,liście laurowe
Przepis barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
przepis około 5 l
Składniki
Woda 2,5-3 l
Buraki czerwone 500 g
Ziemniaki 500 g
Marchew 200 g
Pietruszka 100 g
Seler 150 g
Por zielony 100 g
Cytryna 1 szt
Fasola zielona 400-500g
lub fasola biała 200 g
namoczona i ugotowana.
Czosnek 2-3 ząbki
Koperek zielony parę gałązek
Koncentrat pomidorowy 30 % 100 g
Śmietana 30% 200 g
Przyprawy
Sól,pieprz biały lub czarny,
ziele angielskie,liście laurowe
Sposób wykonania
Umyte buraki gotujemy w skórkach.Pozostałe warzywa oczyszczamy rozdrabniamy,ziemniaki kroimy w kostkę,marchew,seler,pietruszkę ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę,kapustę białą szatkujemy-gotujemy w odkrytym garnku i odcedzamy.Warzywa gotujemy gdy ziemniaki są miękkie dodajemy zieloną fasolkę lub ugotowaną białą,ostudzone pokrojone
buraki w paski dodajemy do trochę zakwaszonej zupy,dodajemy też czosnek i pokrojony koperek zielony.Dodajemy przyprawy.Zaciągamy śmietaną.Zagotować i gotowa.
SMACZNEGO
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami bez zasmażki
Kapuśniak z kiszonej kapusty bez zasmażki
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki na ok 10 osób
ma być to dodajemy mniej wody jeśli rzadsza to
dodajemy więcej wody wywaru.
Można na sam koniec gotowania dodać podsmażone
wędliny,ugotowane lub upieczone mięso ,żeberka itp
50-100 g na osobę itp jak ktoś lubi..
Sposób wykonania.
S M A C Z N E G O
©Janas Bogumił
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki na ok 10 osób
Kapusta kiszona 500 g
najlepsza domowa Przepis domowa kiszona kapusta
Ziemniaki 800 -1000 g
Cebula 100 g
Marchew 150 -200 g
Seler korzeń,pietruszka 150-200 g
Grzyby suszone 20-50 g
lub świeże 100 g
Koncentrat pomidorowy 30% 1-2 łyżki
Czosnek 1 mała główka cztery ząbki
Ziele angielskie ok 10 ziaren
Liść laurowy 1-2 szt
Sól,pieprz,czerwona słodka papryka,
majeranek,kminek do smaku
Olej lub oliwa do smażenia 50 g
Woda rosół wywar jarski około 3000> ml
Zawartość wody jest zmienna jeśli zupa gęściejsza ma być to dodajemy mniej wody jeśli rzadsza to
dodajemy więcej wody wywaru.
Można na sam koniec gotowania dodać podsmażone
wędliny,ugotowane lub upieczone mięso ,żeberka itp
50-100 g na osobę itp jak ktoś lubi..
Sposób wykonania.
Suszone grzyby namaczamy w 0,5 l wody.Kapustę kiszoną kroimy żeby nie była z długimi kawałkami nastawiamy do gotowania gotujemy odkrytą do miękkości gdy będzie za kwaśna trzeba przepłukać.Warzywa i ziemniaki obieramy płuczemy rozdrabniamy ziemniaki kroimy w kostkę a marchew,seler,pietruszkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami-zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Cebule kroimy w kostkę podsmażamy w 50 g oliwy lub oleju na ciemno złoty kolor na sam koniec dodajemy rozdrobniony zmiażdżony posiekany czosnek.Wszystkie komponenty łączymy tj. ugotowaną spróbowaną kapustę kiszoną żeby nie była za kwaśna,ziemniaki i warzywa,podsmażoną z czosnkiem cebulę,ugotowane grzyby.Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy Zagotowujemy i próbujemy.Możemy dodać podsmażone wędliny upieczone mięso według uznania.Zupa bez zasmażki dłużej można przechować.
Jeśli chcemy na zasmażce to do podsmażonej cebuli dodajemy
1 dużą łyżkę mąki pszennej i zrumieniamy-rozprowadzamy
paroma chochelkami zupy i łączymy w całość kapuśniak.
©Janas Bogumił
Subskrybuj:
Posty (Atom)