TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Kotlet de volaille Kijowskim zwany wideo przepis



Smażenie kotletów de Volaille
Smażenie kotletów de Volaille

Zwinięte kotlety de Volaille przygotowane  do panierowania

Kotlety de Volaille usmażone na półmisku

Dewolaje na półmisku

Kotlety de Volaille

De Volaille gotowe smacznego

De Volaille opanierowane do smażenia

Kotlet de Volaille z zielonym groszkiem i ziemniakami z koperkiem-smacznego

Kotlety de Volaille

Kotlet de Volaille do smażenia gotowy

Kotlet de Volaille z kosteczką najlepszy

Kotlety de Volaille teraz tylko trzeba usmażyć 

Kotlet de Volaille gotowe danie-smacznego

Najlepszy kotlet de Volaille z kosteczką

Kotlety de Volaille smażymy z każdej strony na głębokim tłuszczu
dłużej dosmażamy przy kostkach

Wycięte  piersi z kostką z kurczaka na kotlety de Volaille


























Zwinięty kotlet de Volaille do panierowania
Smażenie kotletów de Volaille





















































































































































































































































Fałszywy kotlet de  Volaille ze schabu
Wideo przepis tu kliknij Fałszywy de Volaille

Wiersz o kotlecie de Volaille
Kotlecie  de Volaille  nie doceniony,
przez leniwych kucharzy wypaczony.
Kosteczki  się  pozbyłeś co było twoją urodą
nie  jest już twoją ozdobą.
Mazidła  i  farsze wszelakie 
zrobiły z  ciebie kotleta pokrakę.
Masełko zniknęło z  twojego łona 
jesteś  jak tęcza koloru pozbawiona.
Chrupiąca skorupka  kosteczka rumiana
masełko w środku-kotlet de Volaille potrawa dobrze wykonana.

©Janas Bogumił kwiecień 2015 r

Wideo przepis na prawdziwy kotlet de Volaille przwepis TU



Wiersz o jedzeniu Sos grecki

Sos grecki przepis wierszem
W latach 70-80 potrawa ta bardzo znana
dzisiaj znów często gotowana.
To sos warzywny "greckim" zwany
dobry do mięs ryb na zimno i ciepło może być podany.
Olej w garnku lub patelni rozgrzewamy
po kolei warzywa wszystkie podsmażamy.
Cebula w piórka pokrojona już zrumieniona
do tego marchew,seler,pietruszka rozdrobniona.
Wszystko razem krótko podsmażone
potem musi być uduszone.
Prawie wszystko już zrobione
tylko musi być na koniec doprawione.
Musztarda,koncentrat pomidorowy  30% dodajemy
przyprawy:sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy dosypujemy.
Usmażona rybę lub tym sosem polewamy
oraz dekorację na wierzch układamy.
Już na stół nasza potrawa wędruje
smakiem i zapachem ciało nam raduje.

Gotuj rób często potrawy domowe
są tanie smaczne i zdrowe.
©Janas Bogumił 10.12.2015 r
Przepis tu ryba sos

Wiersz o jedzeniu Świeże ryby

Wiersz o świeżych rybach.
Najlepsze najświeższe ryby tylko w porcie u rybaków wszyscy znajdują.
Od samego rana kupców chmar wszyscy świeże ryby kupują i się radują.
Kupisz także ryby świeżo uwędzone
smaki niedoścignione.
Ryby świeże przerabia się szybko-produkuje
nić się tu nie zmarnuje.
Każdy kupiec zadowolony
bo za taką świeżą  rybę żona nie przegoni.
Rybacy sprawnie szybko ryby skrobią tną oczyszczają
zadowolenie kupców tym zdobywają.
Pani sprzedawczyni sprawnie rybki wybiera i pakuje
oraz uśmiechem obdaruje.
Panie i panowie jesteście nad morzem  pamiętajcie
świeżą rybę tylko u rybaków w porcie szukajcie.
©Janas Bogumił lipiec 2014 r
poprawki grudzień 2015 r
Przepis tu jak usmażyć rybę

Wiersz o jedzeniu zupa grochowa

Wiersz przepis.
Zupa grochowa-fasolowa
Hej grochówka grochówa
każdy nie tylko żołnierz ją wsuwa.
Najlepsza zupa gdy sama ją ugotujesz
i rodzinę poczęstujesz.
Sama z garnka będzie znikała
zupa grochowa doskonała.
Bogata w przyprawy groch ziemniaki i warzywa
żadna zupa w proszku się do niej nie umywa.
Nie musisz dodawać wędlin i mięsiwa
by zupa była zjadliwa.Gdy talerze opróżnione
zawody w puszczaniu wiatrów zarządzone.
©Janas Bogumił styczeń 2014 r
Przepis tu grochowa zupa 1

Przepis tu grochowa zupa 2

Przepis tu fasolowa zupa

środa, 9 grudnia 2015

Wiersz o jedzeniu Jak kisić czerwony barszcz

   
           Wiersz-przepis.
            Barszcz czerwony
             zakwas kiszony

Święta się zbliżają w domu   gotujesz
zastosuj mój przepis a nie pożałujesz.
By zakisić smaczny Czerwony Barszcz domowy
Nie   trzeba   do   tego    tęgiej   głowy.
Weź do tego gar kamienny lub nierdzewny stalowy
będziesz w  nim  kisił  7  dni aż będzie gotowy.
Wrzuć do niego buraki-800 g umyte i w plastry pokrojone
2-3 ząbkami zmiażdżonego czosnku i łyżką cukru obtulone.
Przegotowaną wodę 1 litr do 50°C ostudzamy
i buraki do pełna zalewamy.
Nie zapomnij też dodać skórki razowego chleba
która   do  gara  nie  spadnie   Ci  z  nieba.
Gdy już minął czas ustalony
barszcz musi być  odcedzony.
Barszcz do czystych butelek szczelnych przelewamy
w  ciemnym  chłodnym miejscu ma być przechowywany.
Z tego  zakwasu smaczne zupy ugotujesz
na pewno   się   nimi    nie  strujesz.
 Autor © CC-BY Janas Bogumił filmy kulinarne Y T  grudzień 2015 r
Zezwalam na udostępnianie na licencji  Creative Commons
Zezwalam na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i 
wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy.
Przepis tu

sobota, 12 września 2015

Sernik na zimno agarowy z polewą czekoladową


 





                                Agarowy sernikSuper sernik Agarowy na zimno bez pieczenia.Składniki na ok 1200 gSer biały półtłusty lub tłusty krajanka 400 gŚmietana 30-36 %                        200 gCukier puder do sera                 50-100 gCukier waniliowy lub laska waniliiAgar 2 duże białe łyżki-jednorazoweWoda                                    200 gSzczypta soliJaja świeże umyte                       4 sztCukier puder do utarcia jaj           8 łyżekMożna dać na dno blaszki foremki wyłożonej folią aluminiową i posmarowaną olejem warstwę biszkoptów lub herbatników.Jak chcemy to możemy na wierch   sernika zrobić galaretkę gotująć świeże owoce i dodać do stężenia agar.                                        Sposób wykonania.Agar zagotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia z szczyptą soli na 200 g wody 2 duże łyżki.Agar nie może mieć grudek i ma być ciepły powyżej 40 stopni łączymy z ciepłą masą serową.Żółtka oddzielamy od białek i w kąpieli wodnej czyli ustawiając naczynie w którym będziemy ucierać żółtka z cukrem pudrem na dopasowanym naczyniu z gorącą wodą ucieramy-ubijamy.Gdy grudki cukru w masie jajecznej nie będą już wyczuwalne dodajemy  stopniowo wcześniej zmiksowany lub zmielony biały ser rozprowadzony śmietankąprzyprawioną cukrem i wanilią.Do ciepłej masy serowej wlewamy ciepły rozpuszczony agar całość mieszamy do połączenia.Białka jaj ubijamy na sztywno czyli do momentu jak przewracając naczynie do góry dnem piana z białek będzie się trzymała naczynia do usztywnienia białek dodajemy parę łyżek cukru pudru.Pianę wykładamy na masę serowo-agarową i szybko ciepłe mieszamy.Wykładamy na przygotowane foremki lub blaszkę posmarowaną olejemna dno których możemy dać warstwę biszkoptów-herbatników lubupieczonego kruchego ciasta.Wierzch sernika Agarowego dekorujemy świeżymi owocami lubposypujemy posiekanymi orzechami,startą czekolada,kakao lubzalewamy galaretka owocową żelowaną Agarem.                                                     Smacznego.Sporządził wypróbował i sprawdził przepis @Janas Bogumił Wrzesień 2015 r




niedziela, 11 stycznia 2015

Przepisy galantyny rolady z kurczaka

Galantyny rolady











































Galantyny rolady z kurczaka przepisy


Galantyna z kurczaka-drobiu

                                                     Składniki

Kurczak                   1 szt do 1500 g
Jaja świeże                         2 szt
Mąka ziemniaczana                 1 łyżka
Pieprz biały lub czarny           1 łyżeczka
Sól                               1 łyżeczka
Imbir  utarty                     1 łyżeczka
Papryka czerwona słodka           1 łyżka
Lub gotowa przyprawa do kurczaka
Kolendra cała                     1 łyżeczka
Ziele angielskie                  10 ziaren
Lisć laurowy                      2-3 szt.
Lubczyk                           1-2 szczypty
Papryka czerwona                  1/2 strąka
Papryka żółta                     1/2 strąka
Papryka zielona                   1/2 strąka
Oliwki marnowane czarne i zielone  50 g
Nać zielonej pietruszki             1 pęczek
Jak z galaretką to żelatyna        30 g
Zamiast papryki można dać inne
kolorowe warzywa zblanszowane 
czyli krótko obgotowane.
Można dodać dla wzbogacenia smaku
wyłuskane orzechy pistacjowe       50 g
Można tez dodać dodatkowo 2 piersi z kurczaka

Warzywa na wywar do gotowania  
Marchew                   1 szt   100 g
Seler                       ok    100 g                                  
Cebula                      ok    100 g
Por pietruszka              ok    100 g
Woda dobra                  ok      2 l
Do wiązania
Sznurek nić nie barwiąca potraw
Folia do żywności do zawinięcia
Olej oliwa   do posmarowania foli  50 g

                                                Sposób wykonania


Kurczaka nie należy zbyt długo myć ani moczyć aby nie wypłukiwać substancji klejących-kolagenu.Z kurczaka ściągamy skórę starając się nie za bardzo ją uszkodzić.Następnie odcinamy piersi najlepiej jak będą z kostkami,trybujemy nóżki i resztę korpusu (czyli usuwamy mięso od kości).Nastawiamy wywar do gotowania galantyny-oczyszczamy płuczemy,rozdrabniamy warzywa cebulę warto jest podprażyć na suchej patelni co da nam ciemny kolor i smak wywaru-nigdy nie prażymy cebuli na otwartym gazie gdyż spaliny przejdą do cebuli.Używamy do gotowania dobrej wody.Dodajemy przyprawy sól,pieprz,liście laurowe i ziele angielski oraz trochę lubczyku-najlepiej użyć do gotowania naczynia o podłużnym kształcie.Odcięte mięso z kurczaka za wyjątkiem piersi mielimy na sitku pasztetowym lub 3 krotnie na zwykłym lub blenderujemy na kremową masę.Do masy drobiowej dodajemy przyprawy,wbijamy jaja,wsypujemy krótko obgotowane kolorowe warzywa lub kolorową paprykę pokrojone w kostkę-jak lubimy to możemy dodać pokrojoną nać pietruszki,wyłuskane orzechy pistacjowe,oraz dodatkowo możemy albo pokroić dodatkowe piersi i dodać do farszu albo odłożyć i dodać je do zawijania na zewnątrz rolady.Możemy też zrobić kolorowe omlety-barwiąc je koncentratem pomidorowym,szpinakiem drobno pokrojoną natką pietruszki i ułożyć je w farszu galantyny-im więcej kolorowych dodatków tym bardziej ładniejszy będzie efekt finalny. Gotową jednolitą masę ostatecznie próbujemy.Na rozwiniętą folię do żywności taki kawałek żeby się nam zmieściła-zawinęła galantyna posmarowaną odrobina oleju układamy skórę z kurczaka zewnętrzną strona do foli-na skórę rozkładamy lekko rozbite przyprawione filety z kurczaka jeśli dwa filety są z kosteczkami to muszą wystawać z obu końców galantyny,jak mamy dodatkowe filety-piersi z kurczaka to też je układamy na skórze.Na filetach wykładamy farsz i całość szczelnie zawijamy żeby filety-piersi były na około farszu.Obwiniętą folią galantynę sznurujemy patrz film Na wrzący wywar wkładamy galantynę i gotujemy ok 30-40 minut.Po tym czasie wyciągamy-przy sznurowaniu dobrze  jest zrobić pętelkę za którą łatwiej będzie wyciągnąć naszą domową wędlinę roladę.Gorącą galantynę aby się nie rozwarstwiała należy całą obciążyć sprasować-czyli na wierch galantyny umieścić naczynie o płaskim dnie aby obejmowało całą powierzchnią galantynę i do naczynia wstawić np 5 litrowy pojemnik z wodą i pozostawić do wystygnięcia.Jeśli chcemy mieć galantynę w galarecie z galaretką to wywar należy odparować do ok.1 litra i dodać 30 g żelatyny-oczywiście należy spróbować.Do ciepłej galaretki wkładamy sprasowana galantynę i umieszczamy w chłodnym miejscu do stężenia.Najlepsza na drugi dzień.
Ugotowane ale nie rozgotowane warzywa z wywaru możemy
zużyć do sporządzenia jarzynowej
Mięso z obranych ugotowanych kości drobiowych możemy zużyć 
do zrobienia galaretki z drobiu
Można dużo eksperymentować z róznorodnymi dodatkami
do galantyn co można obejrzeć na moich zdjęciach i filmach.
Smaczna,ładna,tania wędlina domowa-sklepowa niech się schowa
naprawdę zachęcam do wypróbowania tylko wygląda przepis
na skomplikowany po parokrotnym wykonaniu będziemy
na pewno zadowoleni z tego przepisu i własnozrobionej 
wędliny,rolady,kiełbasy,galantyny.
Dobrze smakowo galantyna się komponuje z domowym majonezem




S M A C Z N E G O


©Janas Bogumił










Krem zupa z porów

Krem z porów


























Krem z porów
                                                   Sposób wykonania.
Dokładnie myjemy pory-rozdrabniamy i gotujemy odkryte do miękkości.
W drugim naczyniu nastawiamy obrane umyte pokrojone w kostkę
ziemniaki,utartą marchew-seler-pietruszkę-gdy miękkie łączymy z odcedzoną
porą i miksujemy-zaciągamy mlekiem lub śmietaną przyprawiamy do smaku.
Możemy podać z kleksami śmietany,pokrojoną cienko papryką,utartym lub
pokruszonym serem z niebieską pleśnią groszkiem ptysiowym lub grzankami.
                                                      Składniki.
Pora 2 szt ,Ziemniaki 3 szt
Marchew,pietruszka,seler po 50 g
Czosnek 2 ząbki,3 kapelusze grzybów suszonych
Śmietana 30 % lub mleko 1 szklanka.
Przyprawy do smaku:
Sól,pieprz,utarta gałka muszkatołowa,
ziele angielskie,liść laurowy.
Grzanki lub groszek ptysiowy,
kolorowa papryka do dekoracji.
                                                   SMACZNEGO

Przepis zupa krupnik jęczmienny

Krupnik jęczmienny

































Krupnik jęczmienny zabielany
Krupnik jęczmienny na ok 10 osób
Składniki na   4-5 l zupy
Kasza jęczmienna  100 g
Pietruszka ,seler    200 g
Pory   zielona         100 g
Marchew                200 g
Ziemniaki        400-600 g
Dobra woda             3-4 l
Śmietana 30%        200 g
Sól,pieprz        do smaku
Ziele angielskie. ok 10 ziaren
Liść laurowy          2-3 szt
Po około 100 g na osobę
ugotowanego kurczaka,
mięsa,pulpetów,kiełbasy
gdy danie  jedno-garnkowe.
                                           Sposób wykonania
Nastawiamy 3-4 l dobrej wody.Wsypujemy kaszę jęczmienną.
Następnie umyte rozdrobnione warzywa: marchew,selera,
pietruszkę,pora oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka-dodajemy sól-gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie.Dodajemy przyprawy.Gotowa zupę możemy zaciągnąć śmietaną,dodać pulpety,gotowane mięso,parówki kiełbasę.

                                                 Smacznego

Kapuśniak Luisa ze słodkiej kapusty

Kapuśniak alla Luis De Funes 

















Przepis kapuśniak Luisa
                                       Składniki na kapuśniak
                                     4-5 litrów   8-10 osób
Woda  3-4 l
Kapusta biała 600-700 g
Marchew              150 g
Seler,pietruszka       150 g
Cebula                 100 g
Ziemniaki           1000 g
Czosnek   3   duże  ząbki
Tłuszcz do smażenia 50 g
Koncentrat pomidorowy
30 %  lub bez koncentratu  100 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,papryka czerwona 
słodka,majeranek,kminek.
ziele angielskie,liść laurowy.
Można dodać na koniec
wędzone pokrojone wędliny
po 50-100 g lub ugotowane
mięso bez kości.
                                                   Sposób wykonania
Myjemy kapustę i szatkujemy lub kroimy w kostkę.Zalewamy wodą gotujemy odkrytą do miękkości.Gdy miękka odcedzamy.Z oczyszczonych pokrojonych warzyw oraz ziemniaków nastawiamy wywar.Jak mamy gotowy rosół lub inny wywar to używamy go do gotowania zupy.Gdy ziemniaki warzywa miękkie dodajemy usmażoną pokrojoną cebulę-ugotowana odcedzoną kapustę-przyprawiamy na sam koniec.Możemy dodać pokrojone wędzone  wędliny ugotowane mięso bez kości.Najlepszy gdy trochę postoi.

                                                  SMACZNEGO







Barszcz ukraiński

Przepis barszcz ukraiński



























Przepis barszcz ukraiński
                                                  Barszcz ukraiński
                                                  przepis około 5 l
Składniki
Woda 2,5-3 l
Buraki  czerwone 500 g
Ziemniaki 500 g
Marchew     200 g
Pietruszka 100 g
Seler 150 g
Por zielony 100 g
Cytryna 1 szt
Fasola zielona 400-500g
lub fasola biała 200 g
namoczona i ugotowana.
Czosnek 2-3 ząbki
Koperek zielony parę gałązek
Koncentrat pomidorowy 30 % 100 g
Śmietana 30%      200 g
Przyprawy
Sól,pieprz biały lub czarny,
ziele angielskie,liście laurowe
                                         Sposób wykonania
Umyte buraki gotujemy w skórkach.Pozostałe warzywa oczyszczamy rozdrabniamy,ziemniaki kroimy w kostkę,marchew,seler,pietruszkę ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę,kapustę białą szatkujemy-gotujemy w odkrytym garnku i odcedzamy.Warzywa gotujemy gdy ziemniaki są miękkie dodajemy zieloną fasolkę lub ugotowaną białą,ostudzone pokrojone
buraki w paski dodajemy do trochę zakwaszonej zupy,dodajemy też czosnek i pokrojony koperek zielony.Dodajemy przyprawy.Zaciągamy śmietaną.Zagotować i gotowa.

                                               SMACZNEGO