TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 19 lutego 2017

Dekoracje dekorowanie dekoracja potraw zdjęcia przykłady dekorcjii

Filmy kulinarne Kaczorek z jabłka
Filmy kulinarne zestaw kwiatków z warzyw do dekoracji

Filmy kulinarne warzywa do dekoracji

Filmy kulinarne wózek owocowy

Filmy kulinarne dekoracja potraw róża z marchwi
Filmy kulinarne dekoracje kwiatki z warzyw

Filmy kulinarne dekoracje kwiatki z warzyw

Filmy kulinarne dekoracje kwiatki z warzyw jadalne dekoracje potraw

Filmy kulinarne dekoracje potraw półmisków kwiatki z warzyw

Filmy kulinarne dekoracje potraw i półmisków 

Dekoracje dekorowanie potraw filmy kulinarne

Dekorowanie potraw półmisków filmy kulinarne

Filmy kulinarne dekorowanie dekoracje potraw warzywne dekorowanie

Filmy kulinarne dekoracje potraw

Dekoracje potraw filmy kulinarne

Filmy kulinarne dekorowanie potraw półmisków warzywami

Filmy kulinarne zdjęcia dekoracje potraw

Filmy kulinarne zdjęcia dekorowanie potraw

Filmy kulinarne zdjęcia dekorowanie potraw półmisków  talerzy

Filmy kulinarne zdjęcia jadalne dekoracje z warzyw i owoców

Filmy kulinarne zdjęcia dekoracje potraw

Filmy kulinarne zdjęcia przepisy na dekorowanie potraw stołów

Filmy kulinarne zdjęcia zestaw dekoracji potraw

Filmy kulinarne przepisy zdjęcia dekoracje potraw

Filmy kulinarne zdjęcia
Filmy kulinarne zdjęcia poziomki

Filmy kulinarne zdjęcia dekoracje potraw róża z pomidora 
Filmy kulinarne zdjęcia bukiet warzywnych kwiatów jadalnych

Filmy kulinarne przepisy dekoracje potraw bukiet kwiatów z warzyw

Filmy kulinarne zdjęcia dekoracje potraw placek drożdżowy z kruszonką




















































Dekoracje dekorowanie dekoracja potraw półmisków stołów
Wideo przepis kliknij TU5 sposobów na dekoracje

Dekoracje potraw 
Jeszcze jeden przepis TU Dekoracje potraw

czwartek, 20 października 2016

Święto ?

Witam wszystkich.Ciekawe kto wymyślił to święto i te czarne kominiarskie mundurki kucharzy.
Pamiętam kucharzy w BIAŁYCH UBRANIACH Z OBOWIĄZKOWĄ CZAPKĄ "BUDYNIÓWKĄ" lub podobną  oraz BIAŁĄ CHUSTKĄ U KUCHAREK .Umiejętności nie były liczone wysokością czapki,stopniem czystości mundurku-na czarnym nie widać brudu oraz zdolnościami krasomówczymi-przebiciem sponsorowanym przez wielkie firmy w mediach społecznościowych i TV- tylko smakiem i wyglądem potraw .Sztuką było i jest ugotować z jak najmniejszej ilości składników i przypraw potrawy by była smaczna  zdrowa i ładna wizualnie oraz wpasowywała się w region kulinarny i kulturowy.Uciekają dzisiejszym kucharzą kostki z kotletów de volaille,kostki  z kotletami schabowymi,nie rozbiera się już mięsa,drobiu i ryb na zapleczu restauracji,barów-brak kiszenia barszczów ,żurków,ogórków i kiszonej kapusty,własnych wypieków cukierniczych bez chemicznych dodatków,bułek i chlebów,ciast domowych,majonezu zrobionego własnoręcznie,prawdziwej bitej żywej śmietany i żywego mleka oraz białego sera.Prawdziwy smak zdrowych potraw ginie i jest zabijany przez chemiczne dodatki konserwanty,dodatki,komercję oraz masową jednolitą produkcję.Sądzę ze lepiej zdrowiej i smaczniej jest zjeść jedno świeże 
prawdziwie wiejskie jajko niż cztery fermowe lub garść KISZONEJ domowej kapusty i wszystkim by to wyszło na zdrowie.Gotujmy w domu smacznie tanio i zdrowo.
Życzę smacznego dnia.
PS. Co jest wart szef kuchni bez dobrych uczciwych kucharzy i pomocy kuchennych to ma być święto wszystkich bo całość nie wyłączając dobrego właściciela firmy oraz najbliżej kontaktujących się z gośćmi dobrych kelnerów,kelnerek barmanów barmanek będzie gwarantowała stały sukces i zadowolenie nie będzie rozbłyskiem meteorytu spalającym się w atmosferze.Najważniejsze są naturalne produkty i ich przetworzenie nie w fabryce ale na zapleczu TWOJEJ kuchni.Choć dla przemyślenia mądry pisarz napisał "pan BÓG stworzył pożywienie a diabeł kucharzy" :>}

wtorek, 9 lutego 2016

Flaki flaczki wołowe cielęce

























Flaki przepis tu


Flaki cielęce lub wołowe  na 3 l-10 porcji po 300 g 
w tym same flaki ok.150 g
Flaki cielęce lub wołowe                   2500 g
Seler                                                     200 g
Pietruszka                                           150 g
Marchew                                             100 g
Por                                                         50 g
Cebula                                                 200 g
Kości wołowe lub kurczak 
na wywar                                            500 g
Olej,oliwa, smalec masło                  100 g
Mąka pszenna                                     50 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,
majeranek,papryka słodka,
ziele angielskie,liść laurowy do wywaru


Flaki oczyścić zalać mała ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić-pokroić w cienkie paski nie dłuższe jak 5 cm.
Z kurczaka lub kości wołowych ugotować wywar nie za dużo by był mocny i
esencjonalny.Obrane umyte warzywa pokroić w paski podobnie
jak flaczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach  poddusić na maśle i rosole
do miękkości.Cebulę pokrojona w drobna kostkę lekko zrumienić 
na maśle lub tłuszczu dodać pod koniec łyżkę mąki pszennej-zrumienić.
Rozprowadzić zasmażkę rosołem-wywarem z kurczaka-kości,dodać 
uduszone jarzyny i ugotowane flaki,wymieszać,przyprawić i zagotować.
Dodatek marchwi kolorystycznie ożywi nam zupę -flaczki.
Można podawać posypane z wierzchu ostrym żółtym serem,z pulpetami,
knedlami z ziemniaków,ziemniakami,pieczywem pszennym lub jak kto lubi.
Smacznego