TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 19 lutego 2017

Dekoracje dekorowanie dekoracja potraw zdjęcia przykłady dekorcjii

Filmy kulinarne Kaczorek z jabłka
Filmy kulinarne zestaw kwiatków z warzyw do dekoracji

Filmy kulinarne warzywa do dekoracji

Filmy kulinarne wózek owocowy

Filmy kulinarne dekoracja potraw róża z marchwi
Filmy kulinarne dekoracje kwiatki z warzyw

Filmy kulinarne dekoracje kwiatki z warzyw

Filmy kulinarne dekoracje kwiatki z warzyw jadalne dekoracje potraw

Filmy kulinarne dekoracje potraw półmisków kwiatki z warzyw

Filmy kulinarne dekoracje potraw i półmisków 

Dekoracje dekorowanie potraw filmy kulinarne

Dekorowanie potraw półmisków filmy kulinarne

Filmy kulinarne dekorowanie dekoracje potraw warzywne dekorowanie

Filmy kulinarne dekoracje potraw

Dekoracje potraw filmy kulinarne

Filmy kulinarne dekorowanie potraw półmisków warzywami

Filmy kulinarne zdjęcia dekoracje potraw

Filmy kulinarne zdjęcia dekorowanie potraw

Filmy kulinarne zdjęcia dekorowanie potraw półmisków  talerzy

Filmy kulinarne zdjęcia jadalne dekoracje z warzyw i owoców

Filmy kulinarne zdjęcia dekoracje potraw

Filmy kulinarne zdjęcia przepisy na dekorowanie potraw stołów

Filmy kulinarne zdjęcia zestaw dekoracji potraw

Filmy kulinarne przepisy zdjęcia dekoracje potraw

Filmy kulinarne zdjęcia
Filmy kulinarne zdjęcia poziomki

Filmy kulinarne zdjęcia dekoracje potraw róża z pomidora 
Filmy kulinarne zdjęcia bukiet warzywnych kwiatów jadalnych

Filmy kulinarne przepisy dekoracje potraw bukiet kwiatów z warzyw

Filmy kulinarne zdjęcia dekoracje potraw placek drożdżowy z kruszonką




















































Dekoracje dekorowanie dekoracja potraw półmisków stołów
Wideo przepis kliknij TU5 sposobów na dekoracje

Dekoracje potraw 
Jeszcze jeden przepis TU Dekoracje potraw

czwartek, 20 października 2016

Święto ?

Witam wszystkich.Ciekawe kto wymyślił to święto i te czarne kominiarskie mundurki kucharzy.
Pamiętam kucharzy w BIAŁYCH UBRANIACH Z OBOWIĄZKOWĄ CZAPKĄ "BUDYNIÓWKĄ" lub podobną  oraz BIAŁĄ CHUSTKĄ U KUCHAREK .Umiejętności nie były liczone wysokością czapki,stopniem czystości mundurku-na czarnym nie widać brudu oraz zdolnościami krasomówczymi-przebiciem sponsorowanym przez wielkie firmy w mediach społecznościowych i TV- tylko smakiem i wyglądem potraw .Sztuką było i jest ugotować z jak najmniejszej ilości składników i przypraw potrawy by była smaczna  zdrowa i ładna wizualnie oraz wpasowywała się w region kulinarny i kulturowy.Uciekają dzisiejszym kucharzą kostki z kotletów de volaille,kostki  z kotletami schabowymi,nie rozbiera się już mięsa,drobiu i ryb na zapleczu restauracji,barów-brak kiszenia barszczów ,żurków,ogórków i kiszonej kapusty,własnych wypieków cukierniczych bez chemicznych dodatków,bułek i chlebów,ciast domowych,majonezu zrobionego własnoręcznie,prawdziwej bitej żywej śmietany i żywego mleka oraz białego sera.Prawdziwy smak zdrowych potraw ginie i jest zabijany przez chemiczne dodatki konserwanty,dodatki,komercję oraz masową jednolitą produkcję.Sądzę ze lepiej zdrowiej i smaczniej jest zjeść jedno świeże 
prawdziwie wiejskie jajko niż cztery fermowe lub garść KISZONEJ domowej kapusty i wszystkim by to wyszło na zdrowie.Gotujmy w domu smacznie tanio i zdrowo.
Życzę smacznego dnia.
PS. Co jest wart szef kuchni bez dobrych uczciwych kucharzy i pomocy kuchennych to ma być święto wszystkich bo całość nie wyłączając dobrego właściciela firmy oraz najbliżej kontaktujących się z gośćmi dobrych kelnerów,kelnerek barmanów barmanek będzie gwarantowała stały sukces i zadowolenie nie będzie rozbłyskiem meteorytu spalającym się w atmosferze.Najważniejsze są naturalne produkty i ich przetworzenie nie w fabryce ale na zapleczu TWOJEJ kuchni.Choć dla przemyślenia mądry pisarz napisał "pan BÓG stworzył pożywienie a diabeł kucharzy" :>}

wtorek, 9 lutego 2016

Flaki flaczki wołowe cielęce

























Flaki przepis tu


Flaki cielęce lub wołowe  na 3 l-10 porcji po 300 g 
w tym same flaki ok.150 g
Flaki cielęce lub wołowe                   2500 g
Seler                                                     200 g
Pietruszka                                           150 g
Marchew                                             100 g
Por                                                         50 g
Cebula                                                 200 g
Kości wołowe lub kurczak 
na wywar                                            500 g
Olej,oliwa, smalec masło                  100 g
Mąka pszenna                                     50 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,
majeranek,papryka słodka,
ziele angielskie,liść laurowy do wywaru


Flaki oczyścić zalać mała ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić-pokroić w cienkie paski nie dłuższe jak 5 cm.
Z kurczaka lub kości wołowych ugotować wywar nie za dużo by był mocny i
esencjonalny.Obrane umyte warzywa pokroić w paski podobnie
jak flaczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach  poddusić na maśle i rosole
do miękkości.Cebulę pokrojona w drobna kostkę lekko zrumienić 
na maśle lub tłuszczu dodać pod koniec łyżkę mąki pszennej-zrumienić.
Rozprowadzić zasmażkę rosołem-wywarem z kurczaka-kości,dodać 
uduszone jarzyny i ugotowane flaki,wymieszać,przyprawić i zagotować.
Dodatek marchwi kolorystycznie ożywi nam zupę -flaczki.
Można podawać posypane z wierzchu ostrym żółtym serem,z pulpetami,
knedlami z ziemniaków,ziemniakami,pieczywem pszennym lub jak kto lubi.
Smacznego

     

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Wiersz o jedzeniu Kluski śląskie

Kluski śląskie
Moja Ty kluseczko śląska z dziurką ukochana
marzę o Tobie od samego rana.
Składników masz w sobie niewiele
chcę Ciebie jeść nie tylko w niedzielę.
Składasz się tylko z ziemniaków,mąki i soli
ale nigdy gdy Cię zjem brzuszek mnie nie boli.
Ziemniaki ugotowane-utłuczone lub zmielone
w proporcji 3/4 do mąki ziemniaczanej zagniecione.
Ciasto ziemniaczane w wałeczki ukształtowane
podzielone w kluseczki uformowane.
Kluseczki śląskie na osolony wrzątek wrzucane
zamieszane,szybko wypływają ugotowane.
Twoimi słodkimi paluszkami utoczone śląskie kluseczki
masełkiem,skwarkami lub sosem mają pełne dziureczki.

Słuchaj to ja Twoja kluseczka-uważaj jak Mnie gotujesz
przestrzegaj przepisu to Mnie nie zepsujesz.
17 kwiecień 2015 r        ©Janas Bogumił
Przepis tu kluski 1

Przepis tu kluski 2

Przepis tu kluski 3

Przepis tu kluski 4

Kotlet de volaille Kijowskim zwany wideo przepis



Smażenie kotletów de Volaille
Smażenie kotletów de Volaille

Zwinięte kotlety de Volaille przygotowane  do panierowania

Kotlety de Volaille usmażone na półmisku

Dewolaje na półmisku

Kotlety de Volaille

De Volaille gotowe smacznego

De Volaille opanierowane do smażenia

Kotlet de Volaille z zielonym groszkiem i ziemniakami z koperkiem-smacznego

Kotlety de Volaille

Kotlet de Volaille do smażenia gotowy

Kotlet de Volaille z kosteczką najlepszy

Kotlety de Volaille teraz tylko trzeba usmażyć 

Kotlet de Volaille gotowe danie-smacznego

Najlepszy kotlet de Volaille z kosteczką

Kotlety de Volaille smażymy z każdej strony na głębokim tłuszczu
dłużej dosmażamy przy kostkach

Wycięte  piersi z kostką z kurczaka na kotlety de Volaille


























Zwinięty kotlet de Volaille do panierowania
Smażenie kotletów de Volaille





















































































































































































































































Fałszywy kotlet de  Volaille ze schabu
Wideo przepis tu kliknij Fałszywy de Volaille

Wiersz o kotlecie de Volaille
Kotlecie  de Volaille  nie doceniony,
przez leniwych kucharzy wypaczony.
Kosteczki  się  pozbyłeś co było twoją urodą
nie  jest już twoją ozdobą.
Mazidła  i  farsze wszelakie 
zrobiły z  ciebie kotleta pokrakę.
Masełko zniknęło z  twojego łona 
jesteś  jak tęcza koloru pozbawiona.
Chrupiąca skorupka  kosteczka rumiana
masełko w środku-kotlet de Volaille potrawa dobrze wykonana.

©Janas Bogumił kwiecień 2015 r

Wideo przepis na prawdziwy kotlet de Volaille przwepis TU



Wiersz o jedzeniu Sos grecki

Sos grecki przepis wierszem
W latach 70-80 potrawa ta bardzo znana
dzisiaj znów często gotowana.
To sos warzywny "greckim" zwany
dobry do mięs ryb na zimno i ciepło może być podany.
Olej w garnku lub patelni rozgrzewamy
po kolei warzywa wszystkie podsmażamy.
Cebula w piórka pokrojona już zrumieniona
do tego marchew,seler,pietruszka rozdrobniona.
Wszystko razem krótko podsmażone
potem musi być uduszone.
Prawie wszystko już zrobione
tylko musi być na koniec doprawione.
Musztarda,koncentrat pomidorowy  30% dodajemy
przyprawy:sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy dosypujemy.
Usmażona rybę lub tym sosem polewamy
oraz dekorację na wierzch układamy.
Już na stół nasza potrawa wędruje
smakiem i zapachem ciało nam raduje.

Gotuj rób często potrawy domowe
są tanie smaczne i zdrowe.
©Janas Bogumił 10.12.2015 r
Przepis tu ryba sos

Wiersz o jedzeniu Świeże ryby

Wiersz o świeżych rybach.
Najlepsze najświeższe ryby tylko w porcie u rybaków wszyscy znajdują.
Od samego rana kupców chmar wszyscy świeże ryby kupują i się radują.
Kupisz także ryby świeżo uwędzone
smaki niedoścignione.
Ryby świeże przerabia się szybko-produkuje
nić się tu nie zmarnuje.
Każdy kupiec zadowolony
bo za taką świeżą  rybę żona nie przegoni.
Rybacy sprawnie szybko ryby skrobią tną oczyszczają
zadowolenie kupców tym zdobywają.
Pani sprzedawczyni sprawnie rybki wybiera i pakuje
oraz uśmiechem obdaruje.
Panie i panowie jesteście nad morzem  pamiętajcie
świeżą rybę tylko u rybaków w porcie szukajcie.
©Janas Bogumił lipiec 2014 r
poprawki grudzień 2015 r
Przepis tu jak usmażyć rybę

Wiersz o jedzeniu zupa grochowa

Wiersz przepis.
Zupa grochowa-fasolowa
Hej grochówka grochówa
każdy nie tylko żołnierz ją wsuwa.
Najlepsza zupa gdy sama ją ugotujesz
i rodzinę poczęstujesz.
Sama z garnka będzie znikała
zupa grochowa doskonała.
Bogata w przyprawy groch ziemniaki i warzywa
żadna zupa w proszku się do niej nie umywa.
Nie musisz dodawać wędlin i mięsiwa
by zupa była zjadliwa.Gdy talerze opróżnione
zawody w puszczaniu wiatrów zarządzone.
©Janas Bogumił styczeń 2014 r
Przepis tu grochowa zupa 1

Przepis tu grochowa zupa 2

Przepis tu fasolowa zupa

środa, 9 grudnia 2015

Wiersz o jedzeniu Jak kisić czerwony barszcz

   
           Wiersz-przepis.
            Barszcz czerwony
             zakwas kiszony

Święta się zbliżają w domu   gotujesz
zastosuj mój przepis a nie pożałujesz.
By zakisić smaczny Czerwony Barszcz domowy
Nie   trzeba   do   tego    tęgiej   głowy.
Weź do tego gar kamienny lub nierdzewny stalowy
będziesz w  nim  kisił  7  dni aż będzie gotowy.
Wrzuć do niego buraki-800 g umyte i w plastry pokrojone
2-3 ząbkami zmiażdżonego czosnku i łyżką cukru obtulone.
Przegotowaną wodę 1 litr do 50°C ostudzamy
i buraki do pełna zalewamy.
Nie zapomnij też dodać skórki razowego chleba
która   do  gara  nie  spadnie   Ci  z  nieba.
Gdy już minął czas ustalony
barszcz musi być  odcedzony.
Barszcz do czystych butelek szczelnych przelewamy
w  ciemnym  chłodnym miejscu ma być przechowywany.
Z tego  zakwasu smaczne zupy ugotujesz
na pewno   się   nimi    nie  strujesz.
 Autor © CC-BY Janas Bogumił filmy kulinarne Y T  grudzień 2015 r
Zezwalam na udostępnianie na licencji  Creative Commons
Zezwalam na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i 
wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy.
Przepis tu