TAGI
przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy
poniedziałek, 22 lutego 2016
piątek, 12 lutego 2016
wtorek, 9 lutego 2016
Flaki flaczki wołowe cielęce
Flaki przepis tu
Flaki cielęce lub wołowe na 3 l-10 porcji po 300 g
w tym same flaki ok.150 g
Flaki cielęce lub wołowe 2500 g
Seler 200 g
Pietruszka 150 g
Marchew 100 g
Por 50 g
Cebula 200 g
Kości wołowe lub kurczak
na wywar 500 g
Olej,oliwa, smalec masło 100 g
Mąka pszenna 50 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,
majeranek,papryka słodka,
ziele angielskie,liść laurowy do wywaru
Flaki oczyścić zalać mała ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić-pokroić w cienkie paski nie dłuższe jak 5 cm.
Z kurczaka lub kości wołowych ugotować wywar nie za dużo by był mocny i
esencjonalny.Obrane umyte warzywa pokroić w paski podobnie
jak flaczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach poddusić na maśle i rosole
do miękkości.Cebulę pokrojona w drobna kostkę lekko zrumienić
na maśle lub tłuszczu dodać pod koniec łyżkę mąki pszennej-zrumienić.
Rozprowadzić zasmażkę rosołem-wywarem z kurczaka-kości,dodać
uduszone jarzyny i ugotowane flaki,wymieszać,przyprawić i zagotować.
Dodatek marchwi kolorystycznie ożywi nam zupę -flaczki.
Można podawać posypane z wierzchu ostrym żółtym serem,z pulpetami,
knedlami z ziemniaków,ziemniakami,pieczywem pszennym lub jak kto lubi.
Smacznego
sobota, 16 stycznia 2016
piątek, 15 stycznia 2016
środa, 6 stycznia 2016
wtorek, 29 grudnia 2015
poniedziałek, 28 grudnia 2015
Wiersz o jedzeniu Kluski śląskie
Kluski śląskie
Moja Ty kluseczko śląska z dziurką ukochana
marzę o Tobie od samego rana.
Składników masz w sobie niewiele
chcę Ciebie jeść nie tylko w niedzielę.
Składasz się tylko z ziemniaków,mąki i soli
ale nigdy gdy Cię zjem brzuszek mnie nie boli.
Ziemniaki ugotowane-utłuczone lub zmielone
w proporcji 3/4 do mąki ziemniaczanej zagniecione.
Ciasto ziemniaczane w wałeczki ukształtowane
podzielone w kluseczki uformowane.
Kluseczki śląskie na osolony wrzątek wrzucane
zamieszane,szybko wypływają ugotowane.
Twoimi słodkimi paluszkami utoczone śląskie kluseczki
masełkiem,skwarkami lub sosem mają pełne dziureczki.
Słuchaj to ja Twoja kluseczka-uważaj jak Mnie gotujesz
przestrzegaj przepisu to Mnie nie zepsujesz.
17 kwiecień 2015 r ©Janas Bogumił
Przepis tu kluski 1
Przepis tu kluski 2
Przepis tu kluski 3
Przepis tu kluski 4
Moja Ty kluseczko śląska z dziurką ukochana
marzę o Tobie od samego rana.
Składników masz w sobie niewiele
chcę Ciebie jeść nie tylko w niedzielę.
Składasz się tylko z ziemniaków,mąki i soli
ale nigdy gdy Cię zjem brzuszek mnie nie boli.
Ziemniaki ugotowane-utłuczone lub zmielone
w proporcji 3/4 do mąki ziemniaczanej zagniecione.
Ciasto ziemniaczane w wałeczki ukształtowane
podzielone w kluseczki uformowane.
Kluseczki śląskie na osolony wrzątek wrzucane
zamieszane,szybko wypływają ugotowane.
Twoimi słodkimi paluszkami utoczone śląskie kluseczki
masełkiem,skwarkami lub sosem mają pełne dziureczki.
Słuchaj to ja Twoja kluseczka-uważaj jak Mnie gotujesz
przestrzegaj przepisu to Mnie nie zepsujesz.
17 kwiecień 2015 r ©Janas Bogumił
Przepis tu kluski 1
Przepis tu kluski 2
Przepis tu kluski 3
Przepis tu kluski 4
Kotlet de volaille Kijowskim zwany wideo przepis
Smażenie kotletów de Volaille |
Smażenie kotletów de Volaille |
Zwinięte kotlety de Volaille przygotowane do panierowania |
Kotlety de Volaille usmażone na półmisku |
Dewolaje na półmisku |
Kotlety de Volaille |
De Volaille gotowe smacznego |
De Volaille opanierowane do smażenia |
Kotlet de Volaille z zielonym groszkiem i ziemniakami z koperkiem-smacznego |
Kotlety de Volaille |
Kotlet de Volaille do smażenia gotowy |
Kotlet de Volaille z kosteczką najlepszy |
Kotlety de Volaille teraz tylko trzeba usmażyć |
Kotlet de Volaille gotowe danie-smacznego |
Najlepszy kotlet de Volaille z kosteczką |
Kotlety de Volaille smażymy z każdej strony na głębokim tłuszczu dłużej dosmażamy przy kostkach |
Wycięte piersi z kostką z kurczaka na kotlety de Volaille |
Zwinięty kotlet de Volaille do panierowania |
Smażenie kotletów de Volaille |
Fałszywy kotlet de Volaille ze schabu
Wideo przepis tu kliknij Fałszywy de Volaille
Wiersz o kotlecie de Volaille
Kotlecie de Volaille nie doceniony,
przez leniwych kucharzy wypaczony.
Kosteczki się pozbyłeś co było twoją urodą
nie jest już twoją ozdobą.
Mazidła i farsze wszelakie
zrobiły z ciebie kotleta pokrakę.
Masełko zniknęło z twojego łona
jesteś jak tęcza koloru pozbawiona.
Chrupiąca skorupka kosteczka rumiana
masełko w środku-kotlet de Volaille potrawa dobrze wykonana.
©Janas Bogumił kwiecień 2015 r
Wideo przepis na prawdziwy kotlet de Volaille przwepis TU
Subskrybuj:
Posty (Atom)