Flaki przepis tu
Flaki cielęce lub wołowe na 3 l-10 porcji po 300 g
w tym same flaki ok.150 g
Flaki cielęce lub wołowe 2500 g
Seler 200 g
Pietruszka 150 g
Marchew 100 g
Por 50 g
Cebula 200 g
Kości wołowe lub kurczak
na wywar 500 g
Olej,oliwa, smalec masło 100 g
Mąka pszenna 50 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,
majeranek,papryka słodka,
ziele angielskie,liść laurowy do wywaru
Flaki oczyścić zalać mała ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić-pokroić w cienkie paski nie dłuższe jak 5 cm.
Z kurczaka lub kości wołowych ugotować wywar nie za dużo by był mocny i
esencjonalny.Obrane umyte warzywa pokroić w paski podobnie
jak flaczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach poddusić na maśle i rosole
do miękkości.Cebulę pokrojona w drobna kostkę lekko zrumienić
na maśle lub tłuszczu dodać pod koniec łyżkę mąki pszennej-zrumienić.
Rozprowadzić zasmażkę rosołem-wywarem z kurczaka-kości,dodać
uduszone jarzyny i ugotowane flaki,wymieszać,przyprawić i zagotować.
Dodatek marchwi kolorystycznie ożywi nam zupę -flaczki.
Można podawać posypane z wierzchu ostrym żółtym serem,z pulpetami,
knedlami z ziemniaków,ziemniakami,pieczywem pszennym lub jak kto lubi.
Smacznego