TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Wiersz o jedzeniu Świeże ryby

Wiersz o świeżych rybach.
Najlepsze najświeższe ryby tylko w porcie u rybaków wszyscy znajdują.
Od samego rana kupców chmar wszyscy świeże ryby kupują i się radują.
Kupisz także ryby świeżo uwędzone
smaki niedoścignione.
Ryby świeże przerabia się szybko-produkuje
nić się tu nie zmarnuje.
Każdy kupiec zadowolony
bo za taką świeżą  rybę żona nie przegoni.
Rybacy sprawnie szybko ryby skrobią tną oczyszczają
zadowolenie kupców tym zdobywają.
Pani sprzedawczyni sprawnie rybki wybiera i pakuje
oraz uśmiechem obdaruje.
Panie i panowie jesteście nad morzem  pamiętajcie
świeżą rybę tylko u rybaków w porcie szukajcie.
©Janas Bogumił lipiec 2014 r
poprawki grudzień 2015 r
Przepis tu jak usmażyć rybę

Wiersz o jedzeniu zupa grochowa

Wiersz przepis.
Zupa grochowa-fasolowa
Hej grochówka grochówa
każdy nie tylko żołnierz ją wsuwa.
Najlepsza zupa gdy sama ją ugotujesz
i rodzinę poczęstujesz.
Sama z garnka będzie znikała
zupa grochowa doskonała.
Bogata w przyprawy groch ziemniaki i warzywa
żadna zupa w proszku się do niej nie umywa.
Nie musisz dodawać wędlin i mięsiwa
by zupa była zjadliwa.Gdy talerze opróżnione
zawody w puszczaniu wiatrów zarządzone.
©Janas Bogumił styczeń 2014 r
Przepis tu grochowa zupa 1

Przepis tu grochowa zupa 2

Przepis tu fasolowa zupa

środa, 9 grudnia 2015

Wiersz o jedzeniu Jak kisić czerwony barszcz

   
           Wiersz-przepis.
            Barszcz czerwony
             zakwas kiszony

Święta się zbliżają w domu   gotujesz
zastosuj mój przepis a nie pożałujesz.
By zakisić smaczny Czerwony Barszcz domowy
Nie   trzeba   do   tego    tęgiej   głowy.
Weź do tego gar kamienny lub nierdzewny stalowy
będziesz w  nim  kisił  7  dni aż będzie gotowy.
Wrzuć do niego buraki-800 g umyte i w plastry pokrojone
2-3 ząbkami zmiażdżonego czosnku i łyżką cukru obtulone.
Przegotowaną wodę 1 litr do 50°C ostudzamy
i buraki do pełna zalewamy.
Nie zapomnij też dodać skórki razowego chleba
która   do  gara  nie  spadnie   Ci  z  nieba.
Gdy już minął czas ustalony
barszcz musi być  odcedzony.
Barszcz do czystych butelek szczelnych przelewamy
w  ciemnym  chłodnym miejscu ma być przechowywany.
Z tego  zakwasu smaczne zupy ugotujesz
na pewno   się   nimi    nie  strujesz.
 Autor © CC-BY Janas Bogumił filmy kulinarne Y T  grudzień 2015 r
Zezwalam na udostępnianie na licencji  Creative Commons
Zezwalam na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i 
wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy.
Przepis tu