TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

środa, 9 grudnia 2015

Wiersz o jedzeniu Jak kisić czerwony barszcz

   
           Wiersz-przepis.
            Barszcz czerwony
             zakwas kiszony

Święta się zbliżają w domu   gotujesz
zastosuj mój przepis a nie pożałujesz.
By zakisić smaczny Czerwony Barszcz domowy
Nie   trzeba   do   tego    tęgiej   głowy.
Weź do tego gar kamienny lub nierdzewny stalowy
będziesz w  nim  kisił  7  dni aż będzie gotowy.
Wrzuć do niego buraki-800 g umyte i w plastry pokrojone
2-3 ząbkami zmiażdżonego czosnku i łyżką cukru obtulone.
Przegotowaną wodę 1 litr do 50°C ostudzamy
i buraki do pełna zalewamy.
Nie zapomnij też dodać skórki razowego chleba
która   do  gara  nie  spadnie   Ci  z  nieba.
Gdy już minął czas ustalony
barszcz musi być  odcedzony.
Barszcz do czystych butelek szczelnych przelewamy
w  ciemnym  chłodnym miejscu ma być przechowywany.
Z tego  zakwasu smaczne zupy ugotujesz
na pewno   się   nimi    nie  strujesz.
 Autor © CC-BY Janas Bogumił filmy kulinarne Y T  grudzień 2015 r
Zezwalam na udostępnianie na licencji  Creative Commons
Zezwalam na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i 
wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy.
Przepis tu

sobota, 12 września 2015

Sernik na zimno agarowy z polewą czekoladową


 





                                Agarowy sernikSuper sernik Agarowy na zimno bez pieczenia.Składniki na ok 1200 gSer biały półtłusty lub tłusty krajanka 400 gŚmietana 30-36 %                        200 gCukier puder do sera                 50-100 gCukier waniliowy lub laska waniliiAgar 2 duże białe łyżki-jednorazoweWoda                                    200 gSzczypta soliJaja świeże umyte                       4 sztCukier puder do utarcia jaj           8 łyżekMożna dać na dno blaszki foremki wyłożonej folią aluminiową i posmarowaną olejem warstwę biszkoptów lub herbatników.Jak chcemy to możemy na wierch   sernika zrobić galaretkę gotująć świeże owoce i dodać do stężenia agar.                                        Sposób wykonania.Agar zagotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia z szczyptą soli na 200 g wody 2 duże łyżki.Agar nie może mieć grudek i ma być ciepły powyżej 40 stopni łączymy z ciepłą masą serową.Żółtka oddzielamy od białek i w kąpieli wodnej czyli ustawiając naczynie w którym będziemy ucierać żółtka z cukrem pudrem na dopasowanym naczyniu z gorącą wodą ucieramy-ubijamy.Gdy grudki cukru w masie jajecznej nie będą już wyczuwalne dodajemy  stopniowo wcześniej zmiksowany lub zmielony biały ser rozprowadzony śmietankąprzyprawioną cukrem i wanilią.Do ciepłej masy serowej wlewamy ciepły rozpuszczony agar całość mieszamy do połączenia.Białka jaj ubijamy na sztywno czyli do momentu jak przewracając naczynie do góry dnem piana z białek będzie się trzymała naczynia do usztywnienia białek dodajemy parę łyżek cukru pudru.Pianę wykładamy na masę serowo-agarową i szybko ciepłe mieszamy.Wykładamy na przygotowane foremki lub blaszkę posmarowaną olejemna dno których możemy dać warstwę biszkoptów-herbatników lubupieczonego kruchego ciasta.Wierzch sernika Agarowego dekorujemy świeżymi owocami lubposypujemy posiekanymi orzechami,startą czekolada,kakao lubzalewamy galaretka owocową żelowaną Agarem.                                                     Smacznego.Sporządził wypróbował i sprawdził przepis @Janas Bogumił Wrzesień 2015 r