TAGI
przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy
piątek, 11 grudnia 2015
środa, 9 grudnia 2015
Wiersz o jedzeniu Jak kisić czerwony barszcz
Wiersz-przepis.
Barszcz czerwony
zakwas kiszony
Święta się zbliżają w domu gotujesz
zastosuj mój przepis a nie pożałujesz.
By zakisić smaczny Czerwony Barszcz domowy
Nie trzeba do tego tęgiej głowy.
Weź do tego gar kamienny lub nierdzewny stalowy
będziesz w nim kisił 7 dni aż będzie gotowy.
Wrzuć do niego buraki-800 g umyte i w plastry pokrojone
2-3 ząbkami zmiażdżonego czosnku i łyżką cukru obtulone.
Przegotowaną wodę 1 litr do 50°C ostudzamy
i buraki do pełna zalewamy.
Nie zapomnij też dodać skórki razowego chleba
która do gara nie spadnie Ci z nieba.
Gdy już minął czas ustalony
barszcz musi być odcedzony.
Barszcz do czystych butelek szczelnych przelewamy
w ciemnym chłodnym miejscu ma być przechowywany.
Z tego zakwasu smaczne zupy ugotujesz
na pewno się nimi nie strujesz.
Autor © CC-BY Janas Bogumił filmy kulinarne Y T grudzień 2015 r
Zezwalam na udostępnianie na licencji Creative Commons
Zezwalam na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i
wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy.
Przepis tu
poniedziałek, 7 grudnia 2015
czwartek, 3 grudnia 2015
niedziela, 29 listopada 2015
piątek, 27 listopada 2015
wtorek, 24 listopada 2015
sobota, 12 września 2015
Sernik na zimno agarowy z polewą czekoladową
Agarowy sernikSuper sernik Agarowy na zimno bez pieczenia.Składniki na ok 1200 gSer biały półtłusty lub tłusty krajanka 400 gŚmietana 30-36 % 200 gCukier puder do sera 50-100 gCukier waniliowy lub laska waniliiAgar 2 duże białe łyżki-jednorazoweWoda 200 gSzczypta soliJaja świeże umyte 4 sztCukier puder do utarcia jaj 8 łyżekMożna dać na dno blaszki foremki wyłożonej folią aluminiową i posmarowaną olejem warstwę biszkoptów lub herbatników.Jak chcemy to możemy na wierch sernika zrobić galaretkę gotująć świeże owoce i dodać do stężenia agar. Sposób wykonania.Agar zagotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia z szczyptą soli na 200 g wody 2 duże łyżki.Agar nie może mieć grudek i ma być ciepły powyżej 40 stopni łączymy z ciepłą masą serową.Żółtka oddzielamy od białek i w kąpieli wodnej czyli ustawiając naczynie w którym będziemy ucierać żółtka z cukrem pudrem na dopasowanym naczyniu z gorącą wodą ucieramy-ubijamy.Gdy grudki cukru w masie jajecznej nie będą już wyczuwalne dodajemy stopniowo wcześniej zmiksowany lub zmielony biały ser rozprowadzony śmietankąprzyprawioną cukrem i wanilią.Do ciepłej masy serowej wlewamy ciepły rozpuszczony agar całość mieszamy do połączenia.Białka jaj ubijamy na sztywno czyli do momentu jak przewracając naczynie do góry dnem piana z białek będzie się trzymała naczynia do usztywnienia białek dodajemy parę łyżek cukru pudru.Pianę wykładamy na masę serowo-agarową i szybko ciepłe mieszamy.Wykładamy na przygotowane foremki lub blaszkę posmarowaną olejemna dno których możemy dać warstwę biszkoptów-herbatników lubupieczonego kruchego ciasta.Wierzch sernika Agarowego dekorujemy świeżymi owocami lubposypujemy posiekanymi orzechami,startą czekolada,kakao lubzalewamy galaretka owocową żelowaną Agarem. Smacznego.Sporządził wypróbował i sprawdził przepis @Janas Bogumił Wrzesień 2015 r
piątek, 3 kwietnia 2015
Przepis Wielkanoc Wielkanocna ćwikła z chrzanem buraczki zasmażane domo...
Przepis Wielkanoc Wielkanocna ćwikła z chrzanem buraczki zasmażane domo...
Subskrybuj:
Posty (Atom)