TAGI
przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy
wtorek, 19 kwietnia 2016
czwartek, 14 kwietnia 2016
czwartek, 24 marca 2016
środa, 23 marca 2016
wtorek, 15 marca 2016
wtorek, 8 marca 2016
poniedziałek, 22 lutego 2016
piątek, 12 lutego 2016
wtorek, 9 lutego 2016
Flaki flaczki wołowe cielęce
Flaki przepis tu
Flaki cielęce lub wołowe na 3 l-10 porcji po 300 g
w tym same flaki ok.150 g
Flaki cielęce lub wołowe 2500 g
Seler 200 g
Pietruszka 150 g
Marchew 100 g
Por 50 g
Cebula 200 g
Kości wołowe lub kurczak
na wywar 500 g
Olej,oliwa, smalec masło 100 g
Mąka pszenna 50 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,
majeranek,papryka słodka,
ziele angielskie,liść laurowy do wywaru
Flaki oczyścić zalać mała ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić-pokroić w cienkie paski nie dłuższe jak 5 cm.
Z kurczaka lub kości wołowych ugotować wywar nie za dużo by był mocny i
esencjonalny.Obrane umyte warzywa pokroić w paski podobnie
jak flaczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach poddusić na maśle i rosole
do miękkości.Cebulę pokrojona w drobna kostkę lekko zrumienić
na maśle lub tłuszczu dodać pod koniec łyżkę mąki pszennej-zrumienić.
Rozprowadzić zasmażkę rosołem-wywarem z kurczaka-kości,dodać
uduszone jarzyny i ugotowane flaki,wymieszać,przyprawić i zagotować.
Dodatek marchwi kolorystycznie ożywi nam zupę -flaczki.
Można podawać posypane z wierzchu ostrym żółtym serem,z pulpetami,
knedlami z ziemniaków,ziemniakami,pieczywem pszennym lub jak kto lubi.
Smacznego
Subskrybuj:
Posty (Atom)