TAGI
przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy
piątek, 15 stycznia 2016
środa, 6 stycznia 2016
wtorek, 29 grudnia 2015
poniedziałek, 28 grudnia 2015
Wiersz o jedzeniu Kluski śląskie
Kluski śląskie
Moja Ty kluseczko śląska z dziurką ukochana
marzę o Tobie od samego rana.
Składników masz w sobie niewiele
chcę Ciebie jeść nie tylko w niedzielę.
Składasz się tylko z ziemniaków,mąki i soli
ale nigdy gdy Cię zjem brzuszek mnie nie boli.
Ziemniaki ugotowane-utłuczone lub zmielone
w proporcji 3/4 do mąki ziemniaczanej zagniecione.
Ciasto ziemniaczane w wałeczki ukształtowane
podzielone w kluseczki uformowane.
Kluseczki śląskie na osolony wrzątek wrzucane
zamieszane,szybko wypływają ugotowane.
Twoimi słodkimi paluszkami utoczone śląskie kluseczki
masełkiem,skwarkami lub sosem mają pełne dziureczki.
Słuchaj to ja Twoja kluseczka-uważaj jak Mnie gotujesz
przestrzegaj przepisu to Mnie nie zepsujesz.
17 kwiecień 2015 r ©Janas Bogumił
Przepis tu kluski 1
Przepis tu kluski 2
Przepis tu kluski 3
Przepis tu kluski 4
Moja Ty kluseczko śląska z dziurką ukochana
marzę o Tobie od samego rana.
Składników masz w sobie niewiele
chcę Ciebie jeść nie tylko w niedzielę.
Składasz się tylko z ziemniaków,mąki i soli
ale nigdy gdy Cię zjem brzuszek mnie nie boli.
Ziemniaki ugotowane-utłuczone lub zmielone
w proporcji 3/4 do mąki ziemniaczanej zagniecione.
Ciasto ziemniaczane w wałeczki ukształtowane
podzielone w kluseczki uformowane.
Kluseczki śląskie na osolony wrzątek wrzucane
zamieszane,szybko wypływają ugotowane.
Twoimi słodkimi paluszkami utoczone śląskie kluseczki
masełkiem,skwarkami lub sosem mają pełne dziureczki.
Słuchaj to ja Twoja kluseczka-uważaj jak Mnie gotujesz
przestrzegaj przepisu to Mnie nie zepsujesz.
17 kwiecień 2015 r ©Janas Bogumił
Przepis tu kluski 1
Przepis tu kluski 2
Przepis tu kluski 3
Przepis tu kluski 4
Kotlet de volaille Kijowskim zwany wideo przepis
Smażenie kotletów de Volaille |
Smażenie kotletów de Volaille |
Zwinięte kotlety de Volaille przygotowane do panierowania |
Kotlety de Volaille usmażone na półmisku |
Dewolaje na półmisku |
Kotlety de Volaille |
De Volaille gotowe smacznego |
De Volaille opanierowane do smażenia |
Kotlet de Volaille z zielonym groszkiem i ziemniakami z koperkiem-smacznego |
Kotlety de Volaille |
Kotlet de Volaille do smażenia gotowy |
Kotlet de Volaille z kosteczką najlepszy |
Kotlety de Volaille teraz tylko trzeba usmażyć |
Kotlet de Volaille gotowe danie-smacznego |
Najlepszy kotlet de Volaille z kosteczką |
Kotlety de Volaille smażymy z każdej strony na głębokim tłuszczu dłużej dosmażamy przy kostkach |
Wycięte piersi z kostką z kurczaka na kotlety de Volaille |
Zwinięty kotlet de Volaille do panierowania |
Smażenie kotletów de Volaille |
Fałszywy kotlet de Volaille ze schabu
Wideo przepis tu kliknij Fałszywy de Volaille
Wiersz o kotlecie de Volaille
Kotlecie de Volaille nie doceniony,
przez leniwych kucharzy wypaczony.
Kosteczki się pozbyłeś co było twoją urodą
nie jest już twoją ozdobą.
Mazidła i farsze wszelakie
zrobiły z ciebie kotleta pokrakę.
Masełko zniknęło z twojego łona
jesteś jak tęcza koloru pozbawiona.
Chrupiąca skorupka kosteczka rumiana
masełko w środku-kotlet de Volaille potrawa dobrze wykonana.
©Janas Bogumił kwiecień 2015 r
Wideo przepis na prawdziwy kotlet de Volaille przwepis TU
Wiersz o jedzeniu Sos grecki
Sos grecki przepis wierszem
W latach 70-80 potrawa ta bardzo znana
dzisiaj znów często gotowana.
To sos warzywny "greckim" zwany
dobry do mięs ryb na zimno i ciepło może być podany.
Olej w garnku lub patelni rozgrzewamy
po kolei warzywa wszystkie podsmażamy.
Cebula w piórka pokrojona już zrumieniona
do tego marchew,seler,pietruszka rozdrobniona.
Wszystko razem krótko podsmażone
potem musi być uduszone.
Prawie wszystko już zrobione
tylko musi być na koniec doprawione.
Musztarda,koncentrat pomidorowy 30% dodajemy
przyprawy:sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy dosypujemy.
Usmażona rybę lub tym sosem polewamy
oraz dekorację na wierzch układamy.
Już na stół nasza potrawa wędruje
smakiem i zapachem ciało nam raduje.
Gotuj rób często potrawy domowe
są tanie smaczne i zdrowe.
©Janas Bogumił 10.12.2015 r
Przepis tu ryba sos
W latach 70-80 potrawa ta bardzo znana
dzisiaj znów często gotowana.
To sos warzywny "greckim" zwany
dobry do mięs ryb na zimno i ciepło może być podany.
Olej w garnku lub patelni rozgrzewamy
po kolei warzywa wszystkie podsmażamy.
Cebula w piórka pokrojona już zrumieniona
do tego marchew,seler,pietruszka rozdrobniona.
Wszystko razem krótko podsmażone
potem musi być uduszone.
Prawie wszystko już zrobione
tylko musi być na koniec doprawione.
Musztarda,koncentrat pomidorowy 30% dodajemy
przyprawy:sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy dosypujemy.
Usmażona rybę lub tym sosem polewamy
oraz dekorację na wierzch układamy.
Już na stół nasza potrawa wędruje
smakiem i zapachem ciało nam raduje.
Gotuj rób często potrawy domowe
są tanie smaczne i zdrowe.
©Janas Bogumił 10.12.2015 r
Przepis tu ryba sos
Wiersz o jedzeniu Świeże ryby
Wiersz o świeżych rybach.
Najlepsze najświeższe ryby tylko w porcie u rybaków wszyscy znajdują.
Od samego rana kupców chmar wszyscy świeże ryby kupują i się radują.
Kupisz także ryby świeżo uwędzone
smaki niedoścignione.
Ryby świeże przerabia się szybko-produkuje
nić się tu nie zmarnuje.
Każdy kupiec zadowolony
bo za taką świeżą rybę żona nie przegoni.
Rybacy sprawnie szybko ryby skrobią tną oczyszczają
zadowolenie kupców tym zdobywają.
Pani sprzedawczyni sprawnie rybki wybiera i pakuje
oraz uśmiechem obdaruje.
Panie i panowie jesteście nad morzem pamiętajcie
świeżą rybę tylko u rybaków w porcie szukajcie.
©Janas Bogumił lipiec 2014 r
poprawki grudzień 2015 r
Przepis tu jak usmażyć rybę
Najlepsze najświeższe ryby tylko w porcie u rybaków wszyscy znajdują.
Od samego rana kupców chmar wszyscy świeże ryby kupują i się radują.
Kupisz także ryby świeżo uwędzone
smaki niedoścignione.
Ryby świeże przerabia się szybko-produkuje
nić się tu nie zmarnuje.
Każdy kupiec zadowolony
bo za taką świeżą rybę żona nie przegoni.
Rybacy sprawnie szybko ryby skrobią tną oczyszczają
zadowolenie kupców tym zdobywają.
Pani sprzedawczyni sprawnie rybki wybiera i pakuje
oraz uśmiechem obdaruje.
Panie i panowie jesteście nad morzem pamiętajcie
świeżą rybę tylko u rybaków w porcie szukajcie.
©Janas Bogumił lipiec 2014 r
poprawki grudzień 2015 r
Przepis tu jak usmażyć rybę
Wiersz o jedzeniu zupa grochowa
Wiersz przepis.
Zupa grochowa-fasolowa
Hej grochówka grochówa
każdy nie tylko żołnierz ją wsuwa.
Najlepsza zupa gdy sama ją ugotujesz
i rodzinę poczęstujesz.
Sama z garnka będzie znikała
zupa grochowa doskonała.
Bogata w przyprawy groch ziemniaki i warzywa
żadna zupa w proszku się do niej nie umywa.
Nie musisz dodawać wędlin i mięsiwa
by zupa była zjadliwa.Gdy talerze opróżnione
zawody w puszczaniu wiatrów zarządzone.
©Janas Bogumił styczeń 2014 r
Przepis tu grochowa zupa 1
Przepis tu grochowa zupa 2
Przepis tu fasolowa zupa
Zupa grochowa-fasolowa
Hej grochówka grochówa
każdy nie tylko żołnierz ją wsuwa.
Najlepsza zupa gdy sama ją ugotujesz
i rodzinę poczęstujesz.
Sama z garnka będzie znikała
zupa grochowa doskonała.
Bogata w przyprawy groch ziemniaki i warzywa
żadna zupa w proszku się do niej nie umywa.
Nie musisz dodawać wędlin i mięsiwa
by zupa była zjadliwa.Gdy talerze opróżnione
zawody w puszczaniu wiatrów zarządzone.
©Janas Bogumił styczeń 2014 r
Przepis tu grochowa zupa 1
Przepis tu grochowa zupa 2
Przepis tu fasolowa zupa
Subskrybuj:
Posty (Atom)