TAGI
przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy
czwartek, 24 grudnia 2015
środa, 23 grudnia 2015
wtorek, 22 grudnia 2015
wtorek, 15 grudnia 2015
piątek, 11 grudnia 2015
środa, 9 grudnia 2015
Wiersz o jedzeniu Jak kisić czerwony barszcz
Wiersz-przepis.
Barszcz czerwony
zakwas kiszony
Święta się zbliżają w domu gotujesz
zastosuj mój przepis a nie pożałujesz.
By zakisić smaczny Czerwony Barszcz domowy
Nie trzeba do tego tęgiej głowy.
Weź do tego gar kamienny lub nierdzewny stalowy
będziesz w nim kisił 7 dni aż będzie gotowy.
Wrzuć do niego buraki-800 g umyte i w plastry pokrojone
2-3 ząbkami zmiażdżonego czosnku i łyżką cukru obtulone.
Przegotowaną wodę 1 litr do 50°C ostudzamy
i buraki do pełna zalewamy.
Nie zapomnij też dodać skórki razowego chleba
która do gara nie spadnie Ci z nieba.
Gdy już minął czas ustalony
barszcz musi być odcedzony.
Barszcz do czystych butelek szczelnych przelewamy
w ciemnym chłodnym miejscu ma być przechowywany.
Z tego zakwasu smaczne zupy ugotujesz
na pewno się nimi nie strujesz.
Autor © CC-BY Janas Bogumił filmy kulinarne Y T grudzień 2015 r
Zezwalam na udostępnianie na licencji Creative Commons
Zezwalam na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i
wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy.
Przepis tu
poniedziałek, 7 grudnia 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)