TAGI
przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy
piątek, 11 grudnia 2015
środa, 9 grudnia 2015
Wiersz o jedzeniu Jak kisić czerwony barszcz
Wiersz-przepis.
Barszcz czerwony
zakwas kiszony
Święta się zbliżają w domu gotujesz
zastosuj mój przepis a nie pożałujesz.
By zakisić smaczny Czerwony Barszcz domowy
Nie trzeba do tego tęgiej głowy.
Weź do tego gar kamienny lub nierdzewny stalowy
będziesz w nim kisił 7 dni aż będzie gotowy.
Wrzuć do niego buraki-800 g umyte i w plastry pokrojone
2-3 ząbkami zmiażdżonego czosnku i łyżką cukru obtulone.
Przegotowaną wodę 1 litr do 50°C ostudzamy
i buraki do pełna zalewamy.
Nie zapomnij też dodać skórki razowego chleba
która do gara nie spadnie Ci z nieba.
Gdy już minął czas ustalony
barszcz musi być odcedzony.
Barszcz do czystych butelek szczelnych przelewamy
w ciemnym chłodnym miejscu ma być przechowywany.
Z tego zakwasu smaczne zupy ugotujesz
na pewno się nimi nie strujesz.
Autor © CC-BY Janas Bogumił filmy kulinarne Y T grudzień 2015 r
Zezwalam na udostępnianie na licencji Creative Commons
Zezwalam na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i
wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy.
Przepis tu
poniedziałek, 7 grudnia 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)