TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

czwartek, 20 października 2016

Święto ?

Witam wszystkich.Ciekawe kto wymyślił to święto i te czarne kominiarskie mundurki kucharzy.
Pamiętam kucharzy w BIAŁYCH UBRANIACH Z OBOWIĄZKOWĄ CZAPKĄ "BUDYNIÓWKĄ" lub podobną  oraz BIAŁĄ CHUSTKĄ U KUCHAREK .Umiejętności nie były liczone wysokością czapki,stopniem czystości mundurku-na czarnym nie widać brudu oraz zdolnościami krasomówczymi-przebiciem sponsorowanym przez wielkie firmy w mediach społecznościowych i TV- tylko smakiem i wyglądem potraw .Sztuką było i jest ugotować z jak najmniejszej ilości składników i przypraw potrawy by była smaczna  zdrowa i ładna wizualnie oraz wpasowywała się w region kulinarny i kulturowy.Uciekają dzisiejszym kucharzą kostki z kotletów de volaille,kostki  z kotletami schabowymi,nie rozbiera się już mięsa,drobiu i ryb na zapleczu restauracji,barów-brak kiszenia barszczów ,żurków,ogórków i kiszonej kapusty,własnych wypieków cukierniczych bez chemicznych dodatków,bułek i chlebów,ciast domowych,majonezu zrobionego własnoręcznie,prawdziwej bitej żywej śmietany i żywego mleka oraz białego sera.Prawdziwy smak zdrowych potraw ginie i jest zabijany przez chemiczne dodatki konserwanty,dodatki,komercję oraz masową jednolitą produkcję.Sądzę ze lepiej zdrowiej i smaczniej jest zjeść jedno świeże 
prawdziwie wiejskie jajko niż cztery fermowe lub garść KISZONEJ domowej kapusty i wszystkim by to wyszło na zdrowie.Gotujmy w domu smacznie tanio i zdrowo.
Życzę smacznego dnia.
PS. Co jest wart szef kuchni bez dobrych uczciwych kucharzy i pomocy kuchennych to ma być święto wszystkich bo całość nie wyłączając dobrego właściciela firmy oraz najbliżej kontaktujących się z gośćmi dobrych kelnerów,kelnerek barmanów barmanek będzie gwarantowała stały sukces i zadowolenie nie będzie rozbłyskiem meteorytu spalającym się w atmosferze.Najważniejsze są naturalne produkty i ich przetworzenie nie w fabryce ale na zapleczu TWOJEJ kuchni.Choć dla przemyślenia mądry pisarz napisał "pan BÓG stworzył pożywienie a diabeł kucharzy" :>}

wtorek, 9 lutego 2016

Flaki flaczki wołowe cielęce

























Flaki przepis tu


Flaki cielęce lub wołowe  na 3 l-10 porcji po 300 g 
w tym same flaki ok.150 g
Flaki cielęce lub wołowe                   2500 g
Seler                                                     200 g
Pietruszka                                           150 g
Marchew                                             100 g
Por                                                         50 g
Cebula                                                 200 g
Kości wołowe lub kurczak 
na wywar                                            500 g
Olej,oliwa, smalec masło                  100 g
Mąka pszenna                                     50 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,
majeranek,papryka słodka,
ziele angielskie,liść laurowy do wywaru


Flaki oczyścić zalać mała ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić-pokroić w cienkie paski nie dłuższe jak 5 cm.
Z kurczaka lub kości wołowych ugotować wywar nie za dużo by był mocny i
esencjonalny.Obrane umyte warzywa pokroić w paski podobnie
jak flaczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach  poddusić na maśle i rosole
do miękkości.Cebulę pokrojona w drobna kostkę lekko zrumienić 
na maśle lub tłuszczu dodać pod koniec łyżkę mąki pszennej-zrumienić.
Rozprowadzić zasmażkę rosołem-wywarem z kurczaka-kości,dodać 
uduszone jarzyny i ugotowane flaki,wymieszać,przyprawić i zagotować.
Dodatek marchwi kolorystycznie ożywi nam zupę -flaczki.
Można podawać posypane z wierzchu ostrym żółtym serem,z pulpetami,
knedlami z ziemniaków,ziemniakami,pieczywem pszennym lub jak kto lubi.
Smacznego