TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

wtorek, 9 lutego 2016

Flaki flaczki wołowe cielęce

























Flaki przepis tu


Flaki cielęce lub wołowe  na 3 l-10 porcji po 300 g 
w tym same flaki ok.150 g
Flaki cielęce lub wołowe                   2500 g
Seler                                                     200 g
Pietruszka                                           150 g
Marchew                                             100 g
Por                                                         50 g
Cebula                                                 200 g
Kości wołowe lub kurczak 
na wywar                                            500 g
Olej,oliwa, smalec masło                  100 g
Mąka pszenna                                     50 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,
majeranek,papryka słodka,
ziele angielskie,liść laurowy do wywaru


Flaki oczyścić zalać mała ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić-pokroić w cienkie paski nie dłuższe jak 5 cm.
Z kurczaka lub kości wołowych ugotować wywar nie za dużo by był mocny i
esencjonalny.Obrane umyte warzywa pokroić w paski podobnie
jak flaczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach  poddusić na maśle i rosole
do miękkości.Cebulę pokrojona w drobna kostkę lekko zrumienić 
na maśle lub tłuszczu dodać pod koniec łyżkę mąki pszennej-zrumienić.
Rozprowadzić zasmażkę rosołem-wywarem z kurczaka-kości,dodać 
uduszone jarzyny i ugotowane flaki,wymieszać,przyprawić i zagotować.
Dodatek marchwi kolorystycznie ożywi nam zupę -flaczki.
Można podawać posypane z wierzchu ostrym żółtym serem,z pulpetami,
knedlami z ziemniaków,ziemniakami,pieczywem pszennym lub jak kto lubi.
Smacznego

     

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Wiersz o jedzeniu Kluski śląskie

Kluski śląskie
Moja Ty kluseczko śląska z dziurką ukochana
marzę o Tobie od samego rana.
Składników masz w sobie niewiele
chcę Ciebie jeść nie tylko w niedzielę.
Składasz się tylko z ziemniaków,mąki i soli
ale nigdy gdy Cię zjem brzuszek mnie nie boli.
Ziemniaki ugotowane-utłuczone lub zmielone
w proporcji 3/4 do mąki ziemniaczanej zagniecione.
Ciasto ziemniaczane w wałeczki ukształtowane
podzielone w kluseczki uformowane.
Kluseczki śląskie na osolony wrzątek wrzucane
zamieszane,szybko wypływają ugotowane.
Twoimi słodkimi paluszkami utoczone śląskie kluseczki
masełkiem,skwarkami lub sosem mają pełne dziureczki.

Słuchaj to ja Twoja kluseczka-uważaj jak Mnie gotujesz
przestrzegaj przepisu to Mnie nie zepsujesz.
17 kwiecień 2015 r        ©Janas Bogumił
Przepis tu kluski 1

Przepis tu kluski 2

Przepis tu kluski 3

Przepis tu kluski 4

Kotlet de volaille Kijowskim zwany wideo przepis



Smażenie kotletów de Volaille
Smażenie kotletów de Volaille

Zwinięte kotlety de Volaille przygotowane  do panierowania

Kotlety de Volaille usmażone na półmisku

Dewolaje na półmisku

Kotlety de Volaille

De Volaille gotowe smacznego

De Volaille opanierowane do smażenia

Kotlet de Volaille z zielonym groszkiem i ziemniakami z koperkiem-smacznego

Kotlety de Volaille

Kotlet de Volaille do smażenia gotowy

Kotlet de Volaille z kosteczką najlepszy

Kotlety de Volaille teraz tylko trzeba usmażyć 

Kotlet de Volaille gotowe danie-smacznego

Najlepszy kotlet de Volaille z kosteczką

Kotlety de Volaille smażymy z każdej strony na głębokim tłuszczu
dłużej dosmażamy przy kostkach

Wycięte  piersi z kostką z kurczaka na kotlety de Volaille


























Zwinięty kotlet de Volaille do panierowania
Smażenie kotletów de Volaille





















































































































































































































































Fałszywy kotlet de  Volaille ze schabu
Wideo przepis tu kliknij Fałszywy de Volaille

Wiersz o kotlecie de Volaille
Kotlecie  de Volaille  nie doceniony,
przez leniwych kucharzy wypaczony.
Kosteczki  się  pozbyłeś co było twoją urodą
nie  jest już twoją ozdobą.
Mazidła  i  farsze wszelakie 
zrobiły z  ciebie kotleta pokrakę.
Masełko zniknęło z  twojego łona 
jesteś  jak tęcza koloru pozbawiona.
Chrupiąca skorupka  kosteczka rumiana
masełko w środku-kotlet de Volaille potrawa dobrze wykonana.

©Janas Bogumił kwiecień 2015 r

Wideo przepis na prawdziwy kotlet de Volaille przwepis TU



Wiersz o jedzeniu Sos grecki

Sos grecki przepis wierszem
W latach 70-80 potrawa ta bardzo znana
dzisiaj znów często gotowana.
To sos warzywny "greckim" zwany
dobry do mięs ryb na zimno i ciepło może być podany.
Olej w garnku lub patelni rozgrzewamy
po kolei warzywa wszystkie podsmażamy.
Cebula w piórka pokrojona już zrumieniona
do tego marchew,seler,pietruszka rozdrobniona.
Wszystko razem krótko podsmażone
potem musi być uduszone.
Prawie wszystko już zrobione
tylko musi być na koniec doprawione.
Musztarda,koncentrat pomidorowy  30% dodajemy
przyprawy:sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy dosypujemy.
Usmażona rybę lub tym sosem polewamy
oraz dekorację na wierzch układamy.
Już na stół nasza potrawa wędruje
smakiem i zapachem ciało nam raduje.

Gotuj rób często potrawy domowe
są tanie smaczne i zdrowe.
©Janas Bogumił 10.12.2015 r
Przepis tu ryba sos