TAGI
przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy
piątek, 12 lutego 2016
wtorek, 9 lutego 2016
Flaki flaczki wołowe cielęce
Flaki przepis tu
Flaki cielęce lub wołowe na 3 l-10 porcji po 300 g
w tym same flaki ok.150 g
Flaki cielęce lub wołowe 2500 g
Seler 200 g
Pietruszka 150 g
Marchew 100 g
Por 50 g
Cebula 200 g
Kości wołowe lub kurczak
na wywar 500 g
Olej,oliwa, smalec masło 100 g
Mąka pszenna 50 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,
majeranek,papryka słodka,
ziele angielskie,liść laurowy do wywaru
Flaki oczyścić zalać mała ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić-pokroić w cienkie paski nie dłuższe jak 5 cm.
Z kurczaka lub kości wołowych ugotować wywar nie za dużo by był mocny i
esencjonalny.Obrane umyte warzywa pokroić w paski podobnie
jak flaczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach poddusić na maśle i rosole
do miękkości.Cebulę pokrojona w drobna kostkę lekko zrumienić
na maśle lub tłuszczu dodać pod koniec łyżkę mąki pszennej-zrumienić.
Rozprowadzić zasmażkę rosołem-wywarem z kurczaka-kości,dodać
uduszone jarzyny i ugotowane flaki,wymieszać,przyprawić i zagotować.
Dodatek marchwi kolorystycznie ożywi nam zupę -flaczki.
Można podawać posypane z wierzchu ostrym żółtym serem,z pulpetami,
knedlami z ziemniaków,ziemniakami,pieczywem pszennym lub jak kto lubi.
Smacznego
sobota, 16 stycznia 2016
piątek, 15 stycznia 2016
środa, 6 stycznia 2016
wtorek, 29 grudnia 2015
poniedziałek, 28 grudnia 2015
Wiersz o jedzeniu Kluski śląskie
Kluski śląskie
Moja Ty kluseczko śląska z dziurką ukochana
marzę o Tobie od samego rana.
Składników masz w sobie niewiele
chcę Ciebie jeść nie tylko w niedzielę.
Składasz się tylko z ziemniaków,mąki i soli
ale nigdy gdy Cię zjem brzuszek mnie nie boli.
Ziemniaki ugotowane-utłuczone lub zmielone
w proporcji 3/4 do mąki ziemniaczanej zagniecione.
Ciasto ziemniaczane w wałeczki ukształtowane
podzielone w kluseczki uformowane.
Kluseczki śląskie na osolony wrzątek wrzucane
zamieszane,szybko wypływają ugotowane.
Twoimi słodkimi paluszkami utoczone śląskie kluseczki
masełkiem,skwarkami lub sosem mają pełne dziureczki.
Słuchaj to ja Twoja kluseczka-uważaj jak Mnie gotujesz
przestrzegaj przepisu to Mnie nie zepsujesz.
17 kwiecień 2015 r ©Janas Bogumił
Przepis tu kluski 1
Przepis tu kluski 2
Przepis tu kluski 3
Przepis tu kluski 4
Moja Ty kluseczko śląska z dziurką ukochana
marzę o Tobie od samego rana.
Składników masz w sobie niewiele
chcę Ciebie jeść nie tylko w niedzielę.
Składasz się tylko z ziemniaków,mąki i soli
ale nigdy gdy Cię zjem brzuszek mnie nie boli.
Ziemniaki ugotowane-utłuczone lub zmielone
w proporcji 3/4 do mąki ziemniaczanej zagniecione.
Ciasto ziemniaczane w wałeczki ukształtowane
podzielone w kluseczki uformowane.
Kluseczki śląskie na osolony wrzątek wrzucane
zamieszane,szybko wypływają ugotowane.
Twoimi słodkimi paluszkami utoczone śląskie kluseczki
masełkiem,skwarkami lub sosem mają pełne dziureczki.
Słuchaj to ja Twoja kluseczka-uważaj jak Mnie gotujesz
przestrzegaj przepisu to Mnie nie zepsujesz.
17 kwiecień 2015 r ©Janas Bogumił
Przepis tu kluski 1
Przepis tu kluski 2
Przepis tu kluski 3
Przepis tu kluski 4
Kotlet de volaille Kijowskim zwany wideo przepis
Smażenie kotletów de Volaille |
Smażenie kotletów de Volaille |
Zwinięte kotlety de Volaille przygotowane do panierowania |
Kotlety de Volaille usmażone na półmisku |
Dewolaje na półmisku |
Kotlety de Volaille |
De Volaille gotowe smacznego |
De Volaille opanierowane do smażenia |
Kotlet de Volaille z zielonym groszkiem i ziemniakami z koperkiem-smacznego |
Kotlety de Volaille |
Kotlet de Volaille do smażenia gotowy |
Kotlet de Volaille z kosteczką najlepszy |
Kotlety de Volaille teraz tylko trzeba usmażyć |
Kotlet de Volaille gotowe danie-smacznego |
Najlepszy kotlet de Volaille z kosteczką |
Kotlety de Volaille smażymy z każdej strony na głębokim tłuszczu dłużej dosmażamy przy kostkach |
Wycięte piersi z kostką z kurczaka na kotlety de Volaille |
Zwinięty kotlet de Volaille do panierowania |
Smażenie kotletów de Volaille |
Fałszywy kotlet de Volaille ze schabu
Wideo przepis tu kliknij Fałszywy de Volaille
Wiersz o kotlecie de Volaille
Kotlecie de Volaille nie doceniony,
przez leniwych kucharzy wypaczony.
Kosteczki się pozbyłeś co było twoją urodą
nie jest już twoją ozdobą.
Mazidła i farsze wszelakie
zrobiły z ciebie kotleta pokrakę.
Masełko zniknęło z twojego łona
jesteś jak tęcza koloru pozbawiona.
Chrupiąca skorupka kosteczka rumiana
masełko w środku-kotlet de Volaille potrawa dobrze wykonana.
©Janas Bogumił kwiecień 2015 r
Wideo przepis na prawdziwy kotlet de Volaille przwepis TU
Wiersz o jedzeniu Sos grecki
Sos grecki przepis wierszem
W latach 70-80 potrawa ta bardzo znana
dzisiaj znów często gotowana.
To sos warzywny "greckim" zwany
dobry do mięs ryb na zimno i ciepło może być podany.
Olej w garnku lub patelni rozgrzewamy
po kolei warzywa wszystkie podsmażamy.
Cebula w piórka pokrojona już zrumieniona
do tego marchew,seler,pietruszka rozdrobniona.
Wszystko razem krótko podsmażone
potem musi być uduszone.
Prawie wszystko już zrobione
tylko musi być na koniec doprawione.
Musztarda,koncentrat pomidorowy 30% dodajemy
przyprawy:sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy dosypujemy.
Usmażona rybę lub tym sosem polewamy
oraz dekorację na wierzch układamy.
Już na stół nasza potrawa wędruje
smakiem i zapachem ciało nam raduje.
Gotuj rób często potrawy domowe
są tanie smaczne i zdrowe.
©Janas Bogumił 10.12.2015 r
Przepis tu ryba sos
W latach 70-80 potrawa ta bardzo znana
dzisiaj znów często gotowana.
To sos warzywny "greckim" zwany
dobry do mięs ryb na zimno i ciepło może być podany.
Olej w garnku lub patelni rozgrzewamy
po kolei warzywa wszystkie podsmażamy.
Cebula w piórka pokrojona już zrumieniona
do tego marchew,seler,pietruszka rozdrobniona.
Wszystko razem krótko podsmażone
potem musi być uduszone.
Prawie wszystko już zrobione
tylko musi być na koniec doprawione.
Musztarda,koncentrat pomidorowy 30% dodajemy
przyprawy:sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy dosypujemy.
Usmażona rybę lub tym sosem polewamy
oraz dekorację na wierzch układamy.
Już na stół nasza potrawa wędruje
smakiem i zapachem ciało nam raduje.
Gotuj rób często potrawy domowe
są tanie smaczne i zdrowe.
©Janas Bogumił 10.12.2015 r
Przepis tu ryba sos
Subskrybuj:
Posty (Atom)