TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

wtorek, 9 lutego 2016

Flaki flaczki wołowe cielęce

























Flaki przepis tu


Flaki cielęce lub wołowe  na 3 l-10 porcji po 300 g 
w tym same flaki ok.150 g
Flaki cielęce lub wołowe                   2500 g
Seler                                                     200 g
Pietruszka                                           150 g
Marchew                                             100 g
Por                                                         50 g
Cebula                                                 200 g
Kości wołowe lub kurczak 
na wywar                                            500 g
Olej,oliwa, smalec masło                  100 g
Mąka pszenna                                     50 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,
majeranek,papryka słodka,
ziele angielskie,liść laurowy do wywaru


Flaki oczyścić zalać mała ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Odcedzić-pokroić w cienkie paski nie dłuższe jak 5 cm.
Z kurczaka lub kości wołowych ugotować wywar nie za dużo by był mocny i
esencjonalny.Obrane umyte warzywa pokroić w paski podobnie
jak flaczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach  poddusić na maśle i rosole
do miękkości.Cebulę pokrojona w drobna kostkę lekko zrumienić 
na maśle lub tłuszczu dodać pod koniec łyżkę mąki pszennej-zrumienić.
Rozprowadzić zasmażkę rosołem-wywarem z kurczaka-kości,dodać 
uduszone jarzyny i ugotowane flaki,wymieszać,przyprawić i zagotować.
Dodatek marchwi kolorystycznie ożywi nam zupę -flaczki.
Można podawać posypane z wierzchu ostrym żółtym serem,z pulpetami,
knedlami z ziemniaków,ziemniakami,pieczywem pszennym lub jak kto lubi.
Smacznego