TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 11 stycznia 2015

Przepisy galantyny rolady z kurczaka

Galantyny rolady











































Galantyny rolady z kurczaka przepisy


Galantyna z kurczaka-drobiu

                                                     Składniki

Kurczak                   1 szt do 1500 g
Jaja świeże                         2 szt
Mąka ziemniaczana                 1 łyżka
Pieprz biały lub czarny           1 łyżeczka
Sól                               1 łyżeczka
Imbir  utarty                     1 łyżeczka
Papryka czerwona słodka           1 łyżka
Lub gotowa przyprawa do kurczaka
Kolendra cała                     1 łyżeczka
Ziele angielskie                  10 ziaren
Lisć laurowy                      2-3 szt.
Lubczyk                           1-2 szczypty
Papryka czerwona                  1/2 strąka
Papryka żółta                     1/2 strąka
Papryka zielona                   1/2 strąka
Oliwki marnowane czarne i zielone  50 g
Nać zielonej pietruszki             1 pęczek
Jak z galaretką to żelatyna        30 g
Zamiast papryki można dać inne
kolorowe warzywa zblanszowane 
czyli krótko obgotowane.
Można dodać dla wzbogacenia smaku
wyłuskane orzechy pistacjowe       50 g
Można tez dodać dodatkowo 2 piersi z kurczaka

Warzywa na wywar do gotowania  
Marchew                   1 szt   100 g
Seler                       ok    100 g                                  
Cebula                      ok    100 g
Por pietruszka              ok    100 g
Woda dobra                  ok      2 l
Do wiązania
Sznurek nić nie barwiąca potraw
Folia do żywności do zawinięcia
Olej oliwa   do posmarowania foli  50 g

                                                Sposób wykonania


Kurczaka nie należy zbyt długo myć ani moczyć aby nie wypłukiwać substancji klejących-kolagenu.Z kurczaka ściągamy skórę starając się nie za bardzo ją uszkodzić.Następnie odcinamy piersi najlepiej jak będą z kostkami,trybujemy nóżki i resztę korpusu (czyli usuwamy mięso od kości).Nastawiamy wywar do gotowania galantyny-oczyszczamy płuczemy,rozdrabniamy warzywa cebulę warto jest podprażyć na suchej patelni co da nam ciemny kolor i smak wywaru-nigdy nie prażymy cebuli na otwartym gazie gdyż spaliny przejdą do cebuli.Używamy do gotowania dobrej wody.Dodajemy przyprawy sól,pieprz,liście laurowe i ziele angielski oraz trochę lubczyku-najlepiej użyć do gotowania naczynia o podłużnym kształcie.Odcięte mięso z kurczaka za wyjątkiem piersi mielimy na sitku pasztetowym lub 3 krotnie na zwykłym lub blenderujemy na kremową masę.Do masy drobiowej dodajemy przyprawy,wbijamy jaja,wsypujemy krótko obgotowane kolorowe warzywa lub kolorową paprykę pokrojone w kostkę-jak lubimy to możemy dodać pokrojoną nać pietruszki,wyłuskane orzechy pistacjowe,oraz dodatkowo możemy albo pokroić dodatkowe piersi i dodać do farszu albo odłożyć i dodać je do zawijania na zewnątrz rolady.Możemy też zrobić kolorowe omlety-barwiąc je koncentratem pomidorowym,szpinakiem drobno pokrojoną natką pietruszki i ułożyć je w farszu galantyny-im więcej kolorowych dodatków tym bardziej ładniejszy będzie efekt finalny. Gotową jednolitą masę ostatecznie próbujemy.Na rozwiniętą folię do żywności taki kawałek żeby się nam zmieściła-zawinęła galantyna posmarowaną odrobina oleju układamy skórę z kurczaka zewnętrzną strona do foli-na skórę rozkładamy lekko rozbite przyprawione filety z kurczaka jeśli dwa filety są z kosteczkami to muszą wystawać z obu końców galantyny,jak mamy dodatkowe filety-piersi z kurczaka to też je układamy na skórze.Na filetach wykładamy farsz i całość szczelnie zawijamy żeby filety-piersi były na około farszu.Obwiniętą folią galantynę sznurujemy patrz film Na wrzący wywar wkładamy galantynę i gotujemy ok 30-40 minut.Po tym czasie wyciągamy-przy sznurowaniu dobrze  jest zrobić pętelkę za którą łatwiej będzie wyciągnąć naszą domową wędlinę roladę.Gorącą galantynę aby się nie rozwarstwiała należy całą obciążyć sprasować-czyli na wierch galantyny umieścić naczynie o płaskim dnie aby obejmowało całą powierzchnią galantynę i do naczynia wstawić np 5 litrowy pojemnik z wodą i pozostawić do wystygnięcia.Jeśli chcemy mieć galantynę w galarecie z galaretką to wywar należy odparować do ok.1 litra i dodać 30 g żelatyny-oczywiście należy spróbować.Do ciepłej galaretki wkładamy sprasowana galantynę i umieszczamy w chłodnym miejscu do stężenia.Najlepsza na drugi dzień.
Ugotowane ale nie rozgotowane warzywa z wywaru możemy
zużyć do sporządzenia jarzynowej
Mięso z obranych ugotowanych kości drobiowych możemy zużyć 
do zrobienia galaretki z drobiu
Można dużo eksperymentować z róznorodnymi dodatkami
do galantyn co można obejrzeć na moich zdjęciach i filmach.
Smaczna,ładna,tania wędlina domowa-sklepowa niech się schowa
naprawdę zachęcam do wypróbowania tylko wygląda przepis
na skomplikowany po parokrotnym wykonaniu będziemy
na pewno zadowoleni z tego przepisu i własnozrobionej 
wędliny,rolady,kiełbasy,galantyny.
Dobrze smakowo galantyna się komponuje z domowym majonezem




S M A C Z N E G O


©Janas Bogumił










Krem zupa z porów

Krem z porów


























Krem z porów
                                                   Sposób wykonania.
Dokładnie myjemy pory-rozdrabniamy i gotujemy odkryte do miękkości.
W drugim naczyniu nastawiamy obrane umyte pokrojone w kostkę
ziemniaki,utartą marchew-seler-pietruszkę-gdy miękkie łączymy z odcedzoną
porą i miksujemy-zaciągamy mlekiem lub śmietaną przyprawiamy do smaku.
Możemy podać z kleksami śmietany,pokrojoną cienko papryką,utartym lub
pokruszonym serem z niebieską pleśnią groszkiem ptysiowym lub grzankami.
                                                      Składniki.
Pora 2 szt ,Ziemniaki 3 szt
Marchew,pietruszka,seler po 50 g
Czosnek 2 ząbki,3 kapelusze grzybów suszonych
Śmietana 30 % lub mleko 1 szklanka.
Przyprawy do smaku:
Sól,pieprz,utarta gałka muszkatołowa,
ziele angielskie,liść laurowy.
Grzanki lub groszek ptysiowy,
kolorowa papryka do dekoracji.
                                                   SMACZNEGO

Przepis zupa krupnik jęczmienny

Krupnik jęczmienny

































Krupnik jęczmienny zabielany
Krupnik jęczmienny na ok 10 osób
Składniki na   4-5 l zupy
Kasza jęczmienna  100 g
Pietruszka ,seler    200 g
Pory   zielona         100 g
Marchew                200 g
Ziemniaki        400-600 g
Dobra woda             3-4 l
Śmietana 30%        200 g
Sól,pieprz        do smaku
Ziele angielskie. ok 10 ziaren
Liść laurowy          2-3 szt
Po około 100 g na osobę
ugotowanego kurczaka,
mięsa,pulpetów,kiełbasy
gdy danie  jedno-garnkowe.
                                           Sposób wykonania
Nastawiamy 3-4 l dobrej wody.Wsypujemy kaszę jęczmienną.
Następnie umyte rozdrobnione warzywa: marchew,selera,
pietruszkę,pora oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka-dodajemy sól-gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie.Dodajemy przyprawy.Gotowa zupę możemy zaciągnąć śmietaną,dodać pulpety,gotowane mięso,parówki kiełbasę.

                                                 Smacznego

Kapuśniak Luisa ze słodkiej kapusty

Kapuśniak alla Luis De Funes 

















Przepis kapuśniak Luisa
                                       Składniki na kapuśniak
                                     4-5 litrów   8-10 osób
Woda  3-4 l
Kapusta biała 600-700 g
Marchew              150 g
Seler,pietruszka       150 g
Cebula                 100 g
Ziemniaki           1000 g
Czosnek   3   duże  ząbki
Tłuszcz do smażenia 50 g
Koncentrat pomidorowy
30 %  lub bez koncentratu  100 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,papryka czerwona 
słodka,majeranek,kminek.
ziele angielskie,liść laurowy.
Można dodać na koniec
wędzone pokrojone wędliny
po 50-100 g lub ugotowane
mięso bez kości.
                                                   Sposób wykonania
Myjemy kapustę i szatkujemy lub kroimy w kostkę.Zalewamy wodą gotujemy odkrytą do miękkości.Gdy miękka odcedzamy.Z oczyszczonych pokrojonych warzyw oraz ziemniaków nastawiamy wywar.Jak mamy gotowy rosół lub inny wywar to używamy go do gotowania zupy.Gdy ziemniaki warzywa miękkie dodajemy usmażoną pokrojoną cebulę-ugotowana odcedzoną kapustę-przyprawiamy na sam koniec.Możemy dodać pokrojone wędzone  wędliny ugotowane mięso bez kości.Najlepszy gdy trochę postoi.

                                                  SMACZNEGO







Barszcz ukraiński

Przepis barszcz ukraiński



























Przepis barszcz ukraiński
                                                  Barszcz ukraiński
                                                  przepis około 5 l
Składniki
Woda 2,5-3 l
Buraki  czerwone 500 g
Ziemniaki 500 g
Marchew     200 g
Pietruszka 100 g
Seler 150 g
Por zielony 100 g
Cytryna 1 szt
Fasola zielona 400-500g
lub fasola biała 200 g
namoczona i ugotowana.
Czosnek 2-3 ząbki
Koperek zielony parę gałązek
Koncentrat pomidorowy 30 % 100 g
Śmietana 30%      200 g
Przyprawy
Sól,pieprz biały lub czarny,
ziele angielskie,liście laurowe
                                         Sposób wykonania
Umyte buraki gotujemy w skórkach.Pozostałe warzywa oczyszczamy rozdrabniamy,ziemniaki kroimy w kostkę,marchew,seler,pietruszkę ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę,kapustę białą szatkujemy-gotujemy w odkrytym garnku i odcedzamy.Warzywa gotujemy gdy ziemniaki są miękkie dodajemy zieloną fasolkę lub ugotowaną białą,ostudzone pokrojone
buraki w paski dodajemy do trochę zakwaszonej zupy,dodajemy też czosnek i pokrojony koperek zielony.Dodajemy przyprawy.Zaciągamy śmietaną.Zagotować i gotowa.

                                               SMACZNEGO




Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami bez zasmażki

Kapuśniak z kiszonej kapusty  bez zasmażki 
























Kapuśniak z kiszonej kapusty 

                              Składniki   na ok  10 osób

Kapusta kiszona                                        500 g

Ziemniaki                                      800 -1000 g
Cebula                                                    100 g
Marchew                                        150 -200 g
Seler korzeń,pietruszka                       150-200 g
Grzyby suszone                                    20-50 g
lub świeże                                               100 g
Koncentrat pomidorowy  30%             1-2 łyżki
Czosnek                  1 mała główka cztery ząbki
Ziele angielskie                                    ok 10 ziaren
Liść laurowy                                           1-2 szt 
Sól,pieprz,czerwona słodka papryka,
majeranek,kminek                                 do smaku
Olej lub oliwa do smażenia                             50 g
Woda  rosół  wywar jarski  około          3000> ml
Zawartość wody jest zmienna jeśli zupa gęściejsza 
ma być to dodajemy mniej wody jeśli rzadsza to
dodajemy więcej wody wywaru.
Można na sam koniec gotowania dodać podsmażone 
wędliny,ugotowane lub upieczone mięso ,żeberka itp 
50-100 g na osobę itp jak ktoś lubi..

                                             Sposób wykonania.


Suszone grzyby namaczamy w 0,5 l wody.Kapustę kiszoną kroimy żeby nie była z długimi kawałkami nastawiamy do gotowania gotujemy odkrytą do miękkości gdy będzie za kwaśna trzeba przepłukać.Warzywa i ziemniaki obieramy płuczemy rozdrabniamy ziemniaki kroimy w kostkę a marchew,seler,pietruszkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami-zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Cebule kroimy w kostkę podsmażamy w  50 g oliwy lub oleju na ciemno złoty kolor na sam koniec dodajemy rozdrobniony zmiażdżony posiekany czosnek.Wszystkie komponenty łączymy tj. ugotowaną spróbowaną kapustę kiszoną żeby nie była za kwaśna,ziemniaki i warzywa,podsmażoną z czosnkiem cebulę,ugotowane grzyby.Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy Zagotowujemy i próbujemy.Możemy dodać podsmażone wędliny upieczone mięso według uznania.Zupa bez zasmażki dłużej można przechować.

Jeśli chcemy na zasmażce to do podsmażonej cebuli dodajemy
1 dużą łyżkę mąki pszennej i zrumieniamy-rozprowadzamy
 paroma chochelkami zupy i łączymy w całość kapuśniak.


                                S M A C Z N E G O


©Janas Bogumił