Sos grecki przepis wierszem
W latach 70-80 potrawa ta bardzo znana
dzisiaj znów często gotowana.
To sos warzywny "greckim" zwany
dobry do mięs ryb na zimno i ciepło może być podany.
Olej w garnku lub patelni rozgrzewamy
po kolei warzywa wszystkie podsmażamy.
Cebula w piórka pokrojona już zrumieniona
do tego marchew,seler,pietruszka rozdrobniona.
Wszystko razem krótko podsmażone
potem musi być uduszone.
Prawie wszystko już zrobione
tylko musi być na koniec doprawione.
Musztarda,koncentrat pomidorowy 30% dodajemy
przyprawy:sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy dosypujemy.
Usmażona rybę lub tym sosem polewamy
oraz dekorację na wierzch układamy.
Już na stół nasza potrawa wędruje
smakiem i zapachem ciało nam raduje.
Gotuj rób często potrawy domowe
są tanie smaczne i zdrowe.
©Janas Bogumił 10.12.2015 r
Przepis tu ryba sos
W latach 70-80 potrawa ta bardzo znana
dzisiaj znów często gotowana.
To sos warzywny "greckim" zwany
dobry do mięs ryb na zimno i ciepło może być podany.
Olej w garnku lub patelni rozgrzewamy
po kolei warzywa wszystkie podsmażamy.
Cebula w piórka pokrojona już zrumieniona
do tego marchew,seler,pietruszka rozdrobniona.
Wszystko razem krótko podsmażone
potem musi być uduszone.
Prawie wszystko już zrobione
tylko musi być na koniec doprawione.
Musztarda,koncentrat pomidorowy 30% dodajemy
przyprawy:sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy dosypujemy.
Usmażona rybę lub tym sosem polewamy
oraz dekorację na wierzch układamy.
Już na stół nasza potrawa wędruje
smakiem i zapachem ciało nam raduje.
Gotuj rób często potrawy domowe
są tanie smaczne i zdrowe.
©Janas Bogumił 10.12.2015 r
Przepis tu ryba sos