TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 11 stycznia 2015

Kapuśniak Luisa ze słodkiej kapusty

Kapuśniak alla Luis De Funes 

















Przepis kapuśniak Luisa
                                       Składniki na kapuśniak
                                     4-5 litrów   8-10 osób
Woda  3-4 l
Kapusta biała 600-700 g
Marchew              150 g
Seler,pietruszka       150 g
Cebula                 100 g
Ziemniaki           1000 g
Czosnek   3   duże  ząbki
Tłuszcz do smażenia 50 g
Koncentrat pomidorowy
30 %  lub bez koncentratu  100 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,papryka czerwona 
słodka,majeranek,kminek.
ziele angielskie,liść laurowy.
Można dodać na koniec
wędzone pokrojone wędliny
po 50-100 g lub ugotowane
mięso bez kości.
                                                   Sposób wykonania
Myjemy kapustę i szatkujemy lub kroimy w kostkę.Zalewamy wodą gotujemy odkrytą do miękkości.Gdy miękka odcedzamy.Z oczyszczonych pokrojonych warzyw oraz ziemniaków nastawiamy wywar.Jak mamy gotowy rosół lub inny wywar to używamy go do gotowania zupy.Gdy ziemniaki warzywa miękkie dodajemy usmażoną pokrojoną cebulę-ugotowana odcedzoną kapustę-przyprawiamy na sam koniec.Możemy dodać pokrojone wędzone  wędliny ugotowane mięso bez kości.Najlepszy gdy trochę postoi.

                                                  SMACZNEGO