Kapuśniak alla Luis De Funes
Przepis kapuśniak Luisa
Składniki na kapuśniak
4-5 litrów 8-10 osób
Woda 3-4 l
Kapusta biała 600-700 g
Marchew 150 g
Seler,pietruszka 150 g
Cebula 100 g
Ziemniaki 1000 g
Czosnek 3 duże ząbki
Tłuszcz do smażenia 50 g
Koncentrat pomidorowy
30 % lub bez koncentratu 100 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,papryka czerwona
słodka,majeranek,kminek.
ziele angielskie,liść laurowy.
Można dodać na koniec
wędzone pokrojone wędliny
po 50-100 g lub ugotowane
mięso bez kości.
Sposób wykonania
Myjemy kapustę i szatkujemy lub kroimy w kostkę.Zalewamy wodą gotujemy odkrytą do miękkości.Gdy miękka odcedzamy.Z oczyszczonych pokrojonych warzyw oraz ziemniaków nastawiamy wywar.Jak mamy gotowy rosół lub inny wywar to używamy go do gotowania zupy.Gdy ziemniaki warzywa miękkie dodajemy usmażoną pokrojoną cebulę-ugotowana odcedzoną kapustę-przyprawiamy na sam koniec.Możemy dodać pokrojone wędzone wędliny ugotowane mięso bez kości.Najlepszy gdy trochę postoi.
SMACZNEGO
Przepis kapuśniak Luisa
Składniki na kapuśniak
4-5 litrów 8-10 osób
Woda 3-4 l
Kapusta biała 600-700 g
Marchew 150 g
Seler,pietruszka 150 g
Cebula 100 g
Ziemniaki 1000 g
Czosnek 3 duże ząbki
Tłuszcz do smażenia 50 g
Koncentrat pomidorowy
30 % lub bez koncentratu 100 g
Przyprawy do smaku
sól,pieprz,papryka czerwona
słodka,majeranek,kminek.
ziele angielskie,liść laurowy.
Można dodać na koniec
wędzone pokrojone wędliny
po 50-100 g lub ugotowane
mięso bez kości.
Sposób wykonania
Myjemy kapustę i szatkujemy lub kroimy w kostkę.Zalewamy wodą gotujemy odkrytą do miękkości.Gdy miękka odcedzamy.Z oczyszczonych pokrojonych warzyw oraz ziemniaków nastawiamy wywar.Jak mamy gotowy rosół lub inny wywar to używamy go do gotowania zupy.Gdy ziemniaki warzywa miękkie dodajemy usmażoną pokrojoną cebulę-ugotowana odcedzoną kapustę-przyprawiamy na sam koniec.Możemy dodać pokrojone wędzone wędliny ugotowane mięso bez kości.Najlepszy gdy trochę postoi.
SMACZNEGO