TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

sobota, 27 grudnia 2014

Pieczone mięsa przepis schab szynka karczek kurczaki


   








     















Mięsa pieczone
Pieczone mięso -karczek,schab,szynka,pieczony drób -kurczaki.
Serdecznie witam na moim kanale filmy kulinarne YouTube.
Dzisiaj zapraszam Państwo do wypróbowania mojego przepisu
na pieczyste mięso pieczone i pieczone kurczaki.
Będziemy piec karczek ,szynkę,schab i kurczaki.
Wszystko razem do pieca wstawiamy czas 
pieczenia wyniesie trzy godziny.
Zapraszam Państwo na film życzę udanego
 pieczenia i smacznego.
Składniki na pieczone mięsa i drób -kurczaki.
Kurczaki świeże najlepsze do 1500 g -sztuk dwie.
Karczek wieprzowy bez kości około 2000 g.
Schab wieprzowy bez kości 1000 g.
Szynka wieprzowa bez kości 1000 g.
Warzywa.
Seler 100 g,marchew 100 g,pietruszka 100 g
Cebula 2 szt
Przyprawy:
Pieprz biały-czarny,pieprz ziołowy,
papryka słodka czerwona,
majeranek,sól,ziele angielskie,
liście laurowe,kolędra,
czosnek około 1 główka
musztarda 3 łyżki,
10 gożdzików-przyprawa
Jak przyprawić mięso i kurczaka.
Szynkę szpikuje czosnkiem obranym- w nakłute 
długim ostrym wąskim nożem szpary w mięsie
wciskamy czosnek.Przyprawiam solą,pieprzem.
Najlepiej jest mięso i kurczaki przyprawić 
dzień wcześniej przyprawami z warzywami 
albo w ten sam dzień parę godzin przed 
pieczeniem.
Kurczaka obsypuję pieprzem ziołowym
solą i czerwoną papryka do środka daję 
cebulę z nabitymi gożdżikami  oraz
pokrojone przyprawione warzywa-skrapiam olejem.
Karczek obsypuję majerankiem,solą,
pieprzem i smaruję musztardą.
Schab obsypuję i wciskam w mięso kolędre 
dodaję sól i pieprz skrapiam jak wszystko olejem.
Całość umieszczam na blasze i wkładam do
pieca ustawionego na najwyższą temperaturę 
220 stopni.
Po 1 godzinie podlewam wodą około 1/2 l.
Dalej pieczemy.
Po 2 godzinach 20 minutach wyciągamy kurczaki
i schab.
Po około 2 godzinach 30 minutach wyciągam
szynkę szpikowaną czosnkiem.
Mamy upieczone kurczaki,schab i szynkę.
Po trzech godzinach karczek jest już upieczony.
Mięsa studzimy lub spożywamy od razu na ciepło.
Oto gotowe upieczone mięso -karczek,schab,szynka 
pieczone kurczaki.
Siadać do stołu dzielić i jeść.
Dziękuję Państwu za UWAGĘ życzę smacznego
udanego pieczenia i zapraszam na inne moje 
filmy kulinarne YouTube.
tekst ©Bogumił Janas grudzień 2014 r




Ryba ryby karp pstrąg łosoś w galarecie najlepszy przepis

                                                                                                                                                                 







                                                                                                                                                                 
                                                           
















Ryba w galarecie przepis
Ryba ryby w galarecie.
Ryba w galarecie karp pstrąg łosoś filet przepis uniwersalny do wszystkich ryb w galarecie na Wigilię.Przepis łatwy i szybki najważniejsza jest dekoracja ryby w galarecie .
Serdecznie witam na moim kanale YouTube filmy kulinarne .
Dzisiaj zapraszam na przepis na rybę w galarecie.
Przepis jest uniwersalny można go zastosować 
do wszystkich ryb.
Ryba filet w galarecie.
Przepis jest trochę pracochłonny ale warto
go wypróbować.
Serdecznie zapraszam Państwo na film.
Życzę udanego gotowania miłego
oglądania.
Składniki na rybę w galarecie.
W ten sam sposób możecie Państwo zrobić dowolną rybę.
Potrzebne będzie na około 10 osób .
Ryba filet ok.500 g lub inna z kością cała
1000 g.
Dobra woda do gotowania 1000 ml.
Warzywa na wywar:po około 100 g selera,
100 g marchwi,100 g pietruszki,100 g cebuli białej.
1 cytryna-1/2 do skropienia ryby przed gotowaniem
resztę można pokroić w plastry i dodać do ryby 
jako dekoracja dodatek.
Przyprawy:ziele angielskie,liść laurowy,sól,
pieprz biały-czarny.
30 g żelatyny na 1000 ml wywaru.
Do dekoracji gotowej ryby nać pietruszki nać koperku
sałatę inne warzywa.
Można wyciąć ozdoby z warzyw jakie Państwu odpowiadają.
Jeśli nie wiecie Państwo jak wyciąć  dekoracje z warzyw 
na moim kanale są przepisy sposoby jak zrobić takie dekoracje.
Warzywa obieramy myjemy i rozdrabniamy-możemy je ozdobnie
pokroić i zużyć ugotowane do dekoracji ryby lub innych potraw.
Kroimy też cebulę w kostkę dodajemy przyprawy ziele angielskie ok.10 ziaren,liść laurowy 2-3 szt,sól i zalewamy odmierzoną wodą 1000 ml na 30 g żelatyny.
Wstawiamy jarzyny do gotowania.
Filety  skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem.
Po około 10 minutach gdy warzywa są ugotowane miękkie-wyjmujemy warzywa-możemy je zużyć do innych potraw.
Wkładamy do wrzącego wywaru przyprawioną rybę jak filet to gotujemy 2-3 minuty jak cała ryba lub w dzwonkach to odpowiednio dłużej-gotujemy jak będzie miękka-wypłynie wyciągamy.Dłużej nie gotujemy bo się nam  rozpadnie.
Wywar próbujemy gdy trzeba dodajemy przyprawy.
Do wywaru dodajemy odmierzoną żelatynę minimum 30 g
na 1000 ml wywaru.Odstawiamy do wystudzenia.
Studzenie możemy przyspieszyć wstawiając garnek z 
wywarem galaretą do zimnej wody lub do lodówki.
Ugotowana rybę układamy na półmisku dekorujemy
zalewamy trochę galaretą uważając by nie zepsuć dekoracji.
Wstawiamy w chłodne miejsce lodówkę-jak zastygnie
dodajemy pozostałą galaretę i dekorujemy według 
uznania.
Ryba udekorowana warzywami smakowicie wygląda.
Dziękuje Państwu za uwagę życzę udanego gotowania i zapraszam na inne moje 
filmy kulinarne na YouTube.
Życzę Państwu Smacznego.
©Janas Bogumił  filmy kulinarne YouTube
grudzień    2014 r.