TAGI

przepisy gotowanie nauka pieczenie smażenie filmy kulinarne przepisy kulinarne zdjęcia kulinarne mięso drób kurczak ryby grzyby mleko ser owoce warzywa przyprawy

niedziela, 29 czerwca 2014

Bar Barbara Wrocław Świdnicka koło Rynku jadłospis 1970r czyta kucharz Zbyszek

                                     Jadłospis 1970 r
Jadłospis bar Barbara nieistniejący Wrocław ul Świdnicka
Udostępniony dzięki uprzejmości najstarszego kucharza
pana Zbyszka Krupy który przepracował  tam ok.30 lat do
samego zamknięcia baru...

Jadłospis z dnia 05.10.1978 r
                                         J A D Ł O S P I S
                                 Przekąski zimne        
Befsztyk tatarski    50/szt     9,- Leszcz po żydowsku 200 g  8,-
Szynka mielona       40 g     4,-   Pulpet po grecku            200 g        20,-
Kiełbasa kminkowa  40 g      5,-   Pulpet po żydowsku         175 g        20,-
Galaretka z nóżek   160 g     5,-   Sałatka żydowska            120 g         6,-
Rolada praska       150 g    9,-    Sałatka wrocławska         100 g          7,-
Jajko w auszpiku   200 g    15,-Twarożek ze śmietaną 100 g  4,-
Jajko w sosie tatarskim 1/40 g  8,-Ser twardy  50 g           5,-
Jajko na sałatce    100 g       9,-   Bułka wrocławska  1 szt     1,-
Masło                 25 g     3,-   Chleb                          120 g           1,-
                                         Zupy
Jarzynowa zabielana                 400 g     6,-
Żołnierska z kiełbasą                 550 g    10,-
Krupnik jęczmienny zabielany      400 g     8,-
Jabłkowa z makaronem              450 g     5,-
Mleczna manna                      450 g     2,-
Mleko zsiadłe                        250 g     1,-  
Śmietana                             200 g     7,-
                                      Dania gorące
Cena za danie                                             waga      Cena za danie
podstawowe                                                             z ziemniakami
Dania z ryb
20,-Filet z ryby notateni  panier.ziemn,pure                   125 g          23,-
16,-Kotlet rybny z fileta z notateni                            100 g           19,-
Dania mięsne
15,-       Zraz wołowy popul,sos grzybowy,ziemn,pure       70/100 g           18,-
11,-       Rumsztyk wołowy popul,z cebulą,ziemn,pure        70/20 g           14,-
12,-      Stek wieprzowy ,popul,z cebulą,ziemn,pure        70/20 g           15,-
13,-       Zraz wieprz,popul,sos musztard,ziemn,pure         70/100 g           16,-
10,-       Żeberka gotowane,sos musztard,ziemn,pure       90/100 g          13,-
17,-       Zraz siekany sos grzybowy,ziemn,pure            110/100 g         20,-
20,-       Rolada mięs,warzywna sos grzyb,ziemn,pur    100/100 g         23,-
10,-       Wątróbka smażona z cebulą,ziemn,pure           90/20 g         13,-
Dania pół mięsne
11,- Gołąbki z mięsa i ryżu sos pomid,ziemn,pure          300/100 g         14,-
14,-Pyzy ziemniaczane z mięsem i tłuszczem                   250 g          14,-
 8,-Pierogi z mięsem i tłuszczem                               250 g           8,-
15,-Bigos popularny ziemniaki pure                           400 g           18,-
Dania z drobiu
28,- Kurczak po grecku ziemniaki pure                        150/90 g          31,-
32,- Kurczak piecxony ziemniaki pure                        230 g         35,-
Dania jarskie
20,-Pieczarki w śmietanie  ziemniaki pure                      150 g        23,-
11,-Jajka sadzone ziemniaki pure                                   2 szt        14,-
 8,-Ryż zapiekany z jabłkami i bita śmietaną              250/50 g         8,-
Dodatki do II dań
Ziemniaki pure              200 g     3,- Surówka z kap,kiszonej      200 g  4,-
Kasza grycz200g 4,--                    Sur z kap, białej 200 g 3,-
Makaron do II dań 250 g 2,-Surówka z kap,czerwonej 200 g 4,-
Sos grzybowy100 g 5,- Surówka z kap,włoskiej       200 g   5,-
Sos musztardowy           100 g    2,- Surówka z rzepy czarnej     200 g   3,-
Kapusta zas,z pomidor 200 g 4,-  Sałatka z buraczków200 g   3,-
Mieszanka zaśmażana 100 g 6,-Surówka z march,i jabłek200 g 5,-
Szpinak zasmażany 200 g  6,-   Ogórek kiszony 100 g   3,-
Kalafior z wody 200 g 14,- 
Orginalny jadłospis wkrótce w skanie 
Przepisany lipiec 2014 r